Τα εναλλακτικά Όσκαρ του Esquire

Οι κατηγορίες των χρυσών αγαλματιδίων όπως θα έπρεπε να είναι, λίγο πριν από την 94η Τελετή Απονομής.

Δικαίωση. Ποικιλία. Ανανέωση. Κάθε χρόνο, η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ σημειώνει ολοένα και χαμηλότερα ποσοστά τηλεθέασης, ανησυχώντας την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ότι κάτι δεν κάνει σωστά. Οι τρεις λέξεις αυτές είναι το "αλατοπίπερο" που λείπει το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη διοργάνωση, μετατρέποντάς τη σε μία ακόμη επικείμενη βαρετή και κυρίως "ατσαλάκωτη" παρέλαση αστέρων στο κόκκινο χαλί.

Τι κι αν φέτος θα έχουμε τρεις παρουσιάστριες ή την ετυμηγορία του Twitter για την αγαπημένη του ταινία; Οι κατηγορίες βράβευσης υστερούν σε πρωτοτυπία, για την ακρίβεια χρειάζονται επειγόντως "ξεσκόνισμα". Σε αυτό το σημείο λοιπόν επεμβαίνουμε εμείς, για να αποδώσουμε δικαιοσύνη και να προτείνουμε, με αλφαβητική σειρά, 15 εναλλακτικά Όσκαρ βάσει των κινηματογραφικών προϊόντων που παρακολουθήσαμε εντός του 2021.

Αερικού

Είτε πρόκειται για την εκλεπτυσμένη της εμφάνιση είτε για την αύρα της, για εμάς η Anya Taylor-Joy πάντα θα μοιάζει με ένα υπέροχο, αλλά απόκοσμο πλάσμα-ξωτικό που απλώς ζει ανάμεσά μας – στο Χόλιγουντ έστω. Ενδεχομένως αυτό να σκέφτηκε και ο Edgar Wright για να της εμπιστευθεί τον ρόλο της Sandie στο Last Night in Soho. Long live the Queen's Gambit!

>Διάβασε ακόμη: Όσκαρ 2022: Τα φαβορί για την Καλύτερη Ταινία

Ανατρεπτικού Soundtrack

Αν εξαιρέσουμε το όνομα του Νίκου Καλαϊτζίδη στην κατηγορία των οπτικών εφέ για την ταινία Free Guy, φέτος χάσαμε την ευκαιρία για μία ακόμη ελληνική υποψηφιότητα. Η Monika συνυπέγραψε τη μουσική του The Lost Daughter με τον Dickon Hinchliffe, από την οποία η Maggie Gyllenhaal εντέλει χρησιμοποίησε 10 τραγούδια δικής της σύνθεσης. Ανάμεσα σε αυτά και η αμφιλεγόμενη Στάλα της.

Ανήλικης Ερμηνείας

Τα εναλλακτικά Όσκαρ του Esquire

H πιο προσωπική ταινία του Sir Kenneth Branagh, το γλυκύτατο Belfast, δεν θα ήταν το ίδιο αν ο Jude Hill δεν είχε επιλεχθεί για τον ρόλο του φανταστικού εαυτού του στην παιδική του ηλικία. Καθόλου τυχαίο που ο Hill ξεχώρισε ανάμεσα σε 300 (!) παιδιά, που πέρασαν από ακροάσεις για τον Buddy.

Αψυχολόγητης Ερμηνείας

house of gucci jared leto

Στο πολυσυζητημένο House of Gucci κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις, όχι απαραίτητα για τον λόγο που θα επιθυμούσε. Πέρα από το ότι είναι παντελώς αγνώριστος ως Paolo Gucci, η υπερ-θεατράλε ερμηνεία του, για πολλούς, μετέτρεψε τον ατάλαντο απόγονο της οικογενείας σε μία καρικατούρα που περισσότερο θύμιζε φαιδρό Ιταλό μαφιόζο. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, δηλαδή. Μέτρον άριστον, κύριε Leto μας.

Γυπαετού από Κούνια

licorice pizza cooper hoffman

O 19χρονος γιος του Philip Seymour Hoffman, Cooper, πραγματοποίησε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην Πίτσα Γλυκόριζα (Licorice Pizza), υποδυόμενος τον 15χρονο Ary που ερωτεύεται παράφορα την 25χρονη Alana. Ξέρετε τι λένε για αυτούς που τολμούν και επιμένουν – με θεμιτά μέσα πάντα.

Καρεκλοκένταυρου

the lost daughter- olivia colman

Αν εξαιρέσουμε το μίνι διάλειμμα του 2020 –στο οποίο πρωταγωνίστησε η "διπλοθεσίτισσα" Scarlett Johansson στις κατηγορίες Α' και Β' γυναικείου ρόλου για τα Marriage Story και Jojo Rabbit αντίστοιχα–, από το 2019 μέχρι και σήμερα, η The Favourite Olivia Colman αποσπά τη μία υποψηφιότητα Όσκαρ πίσω από την άλλη. Εμπρός στον δρόμο που χάραξε η θεά Meryl Streep.

Kομμένης Eρωτικής Σκηνής

"Είμαι σαν εκείνο το πολύ ενοχλητικό παιδί στο σχολείο, που καυχιέται ότι έκανε φάση με το δημοφιλές κορίτσι αλλά δεν έχει αποδείξεις", δήλωσε η Lady Gaga στην εκπομπή του Jimmy Kimmel. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ο Ridley Scott αποφάσισε να κόψει από το House of Gucci τη σκηνή κατά την οποία εκείνη και η Salma Hayek φιλιούνται ανάμεσα στις γάτες του σπιτιού, μετά την είδηση του θανάτου του Maurizio Gucci. Φίλε Ridley, δεν τα κάνουν αυτά τα λάθη.

Μιούζικαλ

tick, tick...BoomMACALL POLAY - NETFLIX

Κάποιοι από εμάς ακόμα... φυσάμε την ήττα του αριστουργηματικού La La Land (2017) και δεν κρυώνει. Το Moonlight επικράτησε του μιούζικαλ του Damien Chazelle ενδεχομένως επειδή δεν θεωρήθηκε αρκούντως βαρύγδουπο για την κατηγορία Καλύτερης Ταινίας. Δεδομένου ότι δύσκολα θα δούμε το εν λόγω είδος να αποσπά αγαλματίδιο, ήρθε η στιγμή να αποδοθούν τα εύσημα έστω στο Τick, Τick... BOOM! Του Lin-Manuel Miranda. Κερδίζει το West Side Story διά χειρός Steven Spielberg στα ημιαυτοβιογραφικά σημεία του Jonathan Larson.

Παιδιού Ενός Κατώτερου Θεού

licorice pizza

O Bradley Cooper, από την άλλη, βαδίζει ολοταχώς στα χνάρια του Leonardo DiCaprio, που είδε κι έπαθε για να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο. Φέτος, ως παραγωγός του Nightmare Alley του Guillermo Del Toro, μετρά ήδη μία υποψηφιότητα στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας, αλλά όχι και στην αντίστοιχη του Α' Ανδρικού Ρόλου. Ως Jon Peters στο Licorice Pizza επίσης μάλλον δεν έπεισε, και δεδομένων των 9 υποψηφιοτήτων του στα χρονικά του θεσμού, αναρωτιόμαστε τι άλλο πρέπει να κάνει για να συγκινήσει επιτέλους την ακριβοθώρητη Ακαδημία.

>Διάβασε ακόμη: Γιατί ο Will Smith αξίζει το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου

Από τη μεριά της, 13 υποψηφιότητες χωρίς καμία βράβευση συμπληρώνει η μουσικός Diane Warren (I Don't Want to Miss a Thing/Aerosmith, Because You Loved Me/Céline Dion) με το τραγούδι της Somehow You Do στο Four Good Days. Κοίτα να δεις που νομίζαμε ότι ήταν ήδη πολλές οι 8 της Glenn Close – η οποία, παρεμπιπτόντως, συμπεριλαμβάνεται επίσης στο cast της ίδιας ταινίας.

Πολύ Σκληρού για να Πεθάνει

no time to die

Μετά τους Sean Connery και Roger Moore, ο Daniel Craig ήταν εκείνος που άντεξε τα πάνδεινα από το 2006 μέχρι και το 2021, ως πράκτορας 007. Όσο ανατρεπτική κι αν φάνηκε η επιλογή του για το Casino Royale, τόσο δεν μπορούμε να φανταστούμε άλλον στη θέση του, μετά το άδοξο τέλος του πιο συναισθηματικού από ποτέ James Bond στο No Time to Die.

Πρωτότυπης Start-Up

Ο 15χρονος Gary Valentine, γνωρίζοντας ότι η καριέρα του ως παιδιού-ηθοποιός έχει φτάσει σε τέλμα, επιστρατεύει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο (!) και ανοίγει εταιρεία πώλησης στρωμάτων νερού. Εμείς πάντως σε αυτήν την ηλικία, και δη στα 70s, πιο πιθανό θα ήταν να "λιώναμε" στο δωμάτιό μας ακούγοντας βινύλια των Pink Floyd και των Rolling Stones...

Ρεαλιστικού Σεναρίου

Όσο κι αν αρνούμαστε πεισματικά να το παραδεχτούμε, δυστυχώς η σουρεάλ πραγματικότητα του Don't Look Up δεν απέχει πολύ από τη ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει βυθιστεί η σύγχρονη ανθρωπότητα. Στην παρούσα φάση, μόνο ο αστεροειδής μάς λείπει.

Σαρκασμού

don't look upNIKO TAVERNISE - NETFLIX

Ο Adam McKay υπέγραψε τη σωστή ταινία στη σωστή στιγμή, διαπρέποντας στη μαύρη κωμωδία μέσω δηκτικής σάτιρας. Επειδή ωστόσο, όπως προαναφέραμε, η Ακαδημία δείχνει μέχρι στιγμής ξεκάθαρη προτίμηση στο δράμα, στο Don't Look Up αξίζει οπωσδήποτε ένα μπράβο για όλα όσα κατορθώνει πολύ εύστοχα να θίξει, με εργαλείο το έξυπνο χιούμορ.

Φωτογραφίας

the power of the dogKIRSTY GRIFFIN - NETFLIX

Οι 12 υποψηφιότητες του φετινού φαβορί, Η εξουσία του σκύλου (The Power of The Dog), για κάποιους φαντάζουν υπερβολικές. Αν το κριτήριό μας για την καλύτερη ταινία βασιζόταν αποκλειστικά στα τοπία και την εικόνα, τότε το βραδείας καύσης δράμα της Jane Campion, με τη βοήθεια της Ari Wegner στην κινηματογράφηση, θα είχε ήδη βραβευθεί.

>Διάβασε ακόμη: Όσκαρ 2022: Κι αν είναι φέτος η χρονιά του Kenneth Branagh;

Χειρότερης Προφοράς

house of gucci lady gaga

Πώς ακούγεται μία Ιταλίδα όταν μιλάει αγγλικά με ιταλική προφορά; Ευκολάκι περιμέναμε ότι θα ήταν για την πάλαι ποτέ Ally του A Star Is Born, λόγω καταβολών κιόλας. Παραδόξως, ακούγοντας την Patrizia Reggiani δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι δεν έχει σλαβική καταγωγή. Dear Lady Gaga, you had one job...

Ψυχαναγκασμού

The-French-Dispatch

Snub και έκπληξη μαζί, το άρτιο και κυρίως αμίμητο αισθητικά The French Dispatch λείπει από παντού, ακόμη και από τις κατηγορίες σκηνικών και κοστουμιών, που περιμέναμε έτσι κι αλλιώς να δούμε την περίφημη οπτική του Wes Anderson να υπερισχύει. Η απόλυτη τελειότητα σε βαθμό ψυχαναγκασμού, όμως, για εμάς είναι εκτιμητέα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10 βραβευμένες ταινίες του Netflix που παραδέχονται όλοι

Ανάμεσα στις αμέτρητες παραγωγές που περιλαμβάνει η πλατφόρμα, υπάρχουν μερικές που έχουν θέση στη λίστα σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης

H ιστορία του χιτ των Beatles, Hey Jude, που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts

Το τραγούδι συνέθεσε ο Paul McCartney προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του John Lennon.

Μία σκηνή στο Furiosa: A Mad Max Saga, χρειάστηκε 78 μέρες γυρισμάτων για να ολοκληρωθεί

Η εν λόγω σκηνή μάλιστα, λέγεται πως είναι "πολύ σημαντική για την καλύτερη κατανόηση" του χαρακτήρα της Furiosa.

Kim Kardashian, πρωταγωνίστρια και παραγωγός στη νέα σειρά του Netflix

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη σειρά Calabasas.