Η Marvel και το πρόβλημα με το Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Μήπως ο Doctor Strange έχασε το δρόμο του τελικά;

First world problems. Δε θα το κρύψουμε, αυτό το κείμενο είναι προϊόν τους, αλλά οι fans της Marvel πιθανότατα να ταυτιστούν μαζί μας βλέποντας το Doctor Strange in the Multiverse of Madness που κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη. Το πολυαναμενόμενο sequel αφήνει το εξής σοβαρό ερώτημα να πλανάται στον αέρα: Σε ποιον απευθύνεται αυτή η ταινία; Το Spider-Man: No Way Home ήταν ξεκάθαρο σε ποιον απευθυνόταν, σε όσους λατρεύουν τον συγκεκριμένο υπερήρωα αλλά ακόμη περισσότερο στο κοινό που θέλει απλώς να απολαύσει μία ωραία κινηματογραφική περιπέτεια παρέα με μπόλικο ποπ κορν. Εξ ου και το box office των 1,8 εκατ. δολαρίων. Ο O Shang-Chi και ο Θρύλος των Δέκα Δαχτυλιδιών είναι μια παρόμοια ταινία, που όμως είχε να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι ο κεντρικός χαρακτήρας της δεν ήταν ο αγαπημένος υπερήρωας ουσιαστικά του μισού πλανήτη. Τι γίνεται όμως με το Doctor Strange 2;

Είναι πολύ διαφορετικό να φέρνεις μαζί τους Spider-Mans των Andrew Garfield, Tobey Maguire και Tom Holland για μια μεγάλη τελική μάχη ενάντια σε έναν από τους μεγαλύτερους κακούς όλων των εποχών και άλλο να κάνεις μια ταινία για μία γυναίκα που οδηγείται σε ένα δολοφονικό φαύλο κύκλο. Επίσης, για να δεις το Spider-Man No Way Home δε χρειάζεται να έχεις εντρυφήσει στο franchise, ενώ το Doctor Strange 2 χωρίς να έχεις δει το WandaVision δε βγάζει ιδιαίτερο νόημα. Αυτό από μόνο του, ενέχει πολλούς περιορισμούς ως προς το κοινό στο οποίο εν τέλει απευθύνεται. 

Ενστάσεις και επιχειρήματα

Το Doctor Strange 2 είναι δεμένο χειροπόδαρα από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του, και αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Η ταινία δεν αφηγείται στην πραγματικότητα μία ιστορία του Stephen Strange, ούτε της America Chavez, αλλά της Scarlet Witch. Ουσιαστικά είναι κάτι σαν τη δεύτερη σεζόν του WandaVision συμπυκνωμένη σε μία ταινία και όχι η συνέχεια του Doctor Strange. 

>Διάβασε ακόμη: Ο Benedict Cumberbatch χρειάζεται εξάσκηση

 

Το δεύτερο πρόβλημα που θέτει το Doctor Strange 2 είναι η ελλιπής χρήση των Illuminati και των χαρακτήρων που απαρτίζουν αυτή την ομάδα υπερηρώων και αυτό αφορά και εκείνους που εμφανίζονται, αλλά και αυτούς που δεν τους βλέπουμε. Δεν θα επεκταθούμε στο ότι o εν λόγω σχηματισμός των Illuminati δεν έχει καμία σχέση με τον αρχικό των κόμικς, ούτε στη χαμένη ευκαιρία της επιστροφή του Iron Man που δεν έγινε ποτέ. Είναι λες και κάποιοι χαρακτήρες δημιουργήθηκαν για να σκοτωθούν αμέσως.

Ο Reed Richards (John Krasinski), ο Charles Xavier (Patrick Stewart), ο Captain Marvel ή ο Black Bolt άξιζαν περισσότερα. Ακριβώς όπως και η Captain Carter (Haley Atwell). Παράλληλα, το γεγονός ότι υποβιβάζονται όλοι αυτοί οι χαρακτήρες σε ένα εναλλακτικό σύμπαν καθιστά σαφές ότι δε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του MCU. Αν μας ρωτάς με αυτά τα πράγματα -που αποτελούν ιστορία για τη Marvel- κανονικά δε θα έπρεπε να παίζουν οι ιθύνοντες.   

Κι ύστερα ήρθαν τα cameos. Αυτά των Garfield και Maguire, όπως και των Willem Dafoe ή του Alfred Molina δικαιολογήθηκαν στο βαθμό που οι χαρακτήρες τους είχαν ανάπτυξη. Αλλά να πάρεις τον John Krasinski ως Reed Richards και να τον σκοτώσεις με έναν τρόπο που δεν έχει λειτουργήσει ποτέ στα κόμικς δε βγάζει νόημα. Στα μάτια ενός fan της Marvel φαίνεται εντελώς επιπόλαιο και είναι λογικό η εμπιστοσύνη του να κλονιστεί. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.