Μία διεθνής διάκριση για τον Κώστα Γαβρά

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης θα λάβει τιμητικό βραβείο για το συνολικό του έργο από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

Ο θρυλικός σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς θα λάβει το φετινό τιμητικό βραβείο για το συνολικό του έργο στον κινηματογράφο από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο. Ο σκηνοθέτης που ασχολείται με το κοινωνικό-ακτιβιστικό σινεμά εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, θα βραβευθεί στην 75η τελετή του ελβετικού φεστιβάλ στις 11 Αυγούστου. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα προβληθούν δύο από τις πρώτες του δουλειές, που σπάνια προβάλλονται πια, οι ταινίες "Μακί, τα λιοντάρια της κολάσεως" (1967) και "Βαγόνι δολοφόνων" (1965).

Ο 89χρονος σήμερα σκηνοθέτης είναι πιο γνωστός για το πολιτικό θρίλερ Ζ (1969) που καταπιάνεται με το ελληνικό στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 και που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας το 1970. Απέσπασε επίσης ένα ακόμη αγαλματίδιο στην κατηγορία διασκευασμένου σεναρίου για την ταινία Missing (1982), μία δραματοποίηση της εμπλοκής της CIA στο πραξικόπημα στη Χιλή το 1973, με πρωταγωνιστές τους Jack Lemmon και Sissy Spacek. 

>Διάβασε ακόμη: Γιώργος Λαμπρινός, ένας μοναχικός μπασίστας στον κόσμο του οσκαρικού μοντάζ

Η πιο πρόσφατη ταινία του, Adults in the Room (Ενήλικοι στην Αίθουσα) με πρωταγωνιστές τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη και τον Χρήστο Λούλη στους ρόλους του Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη αντίστοιχα, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2019 και εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε ένα βίαιο πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008/2009.

Ένα μίνι εγκώμιο

Η Giona A. Nazzaro, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, αποκάλεσε τον Κώστα Γαβρά "τον σινεφίλ που διερεύνησε εκτενέστερα την ιστορία του 20ού αιώνα, χωρίς ποτέ να τυφλωθεί από ιδεολογίες. Αν και θεωρείται 'πολιτικός κινηματογραφιστής', ο Κώστας Γαβράς είναι πρωτίστως ένας αξιόλογος δημιουργός, προικισμένος με εξαιρετική αίσθηση του είδους και του στυλ. Ποτέ δεν αναλώνεται σε αυτοαναφορικούς μανιερισμούς, αλλά ανανεώνει ακούραστα τη δική του ματιά και προσέγγιση. Ο Κώστας Γαβράς είναι η ενσάρκωση μίας πραγματικά ευγενούς ιδέας για τον κινηματογράφο ως εργαλείο προόδου και γνώσης, ένας σκηνοθέτης που δεν εγκατέλειψε ποτέ τη συζήτηση με το κοινό του, προσφέροντας πάντα τη δική του ειλικρινή εκδοχή για την αξία της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας".

Ο Κώστας Γαβράς θα συμμετάσχει επίσης σε μια συζήτηση στο Λοκάρνο στις 12 Αυγούστου.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.