Αντίο James Caan

Ο κινηματογραφικός Sonny Corleone του 'Νονού' έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες και αυτό είναι ένα κείμενο φόρος τιμής σε αυτόν και την καριέρα του.

"Πάντα ήθελα να γίνω σαν εσένα": Με αυτόν τον τρόπο αποχαιρέτησε ο  Adam Sandler, τον James Caan που "έφυγε" από τη ζωή στις 6 Ιουλίου, στα 82 του. Ο αμερικανός ηθοποιός 50 χρόνια μετά την σαρωτική επιτυχία του ως Sonny Corleone στο Νονό, δημιούργησε μία φοβερή καριέρα στον κινηματογράφο, έχοντας υποδυθεί περισσότερους από 100 ρόλους.

Γεννήθηκε στο Μπρονξ, γιος Γερμανοεβραίων μεταναστών, αλλά μεγάλωσε στο Κουίνς. Ως παιδί προτίμησε την υποκριτική από τις πανεπιστημιακές σπουδές και μπήκε στη σχολή θεάτρου Neighbourhood Playhouse. Εκεί, η συνάντησή του με τον Sanford Meisner, έναν από τους πιο σεβαστούς και σημαντικούς δασκάλους υποκριτικής στην αμερικανική ιστορία, αποδείχθηκε καθοριστική. Ο Meisner ήταν αυτός που διαισθάνθηκε ότι αυτό το αγόρι είχε όλα τα φόντα για αυτό που έγινε: ένας από τους κατ' εξοχήν αστέρες του μεγάλου αμερικανικού κινηματογράφου.

> Διάβασε ακόμη: 50 χρόνια "Νονός"

Ο Caan, καθ' όλη τη διάρκεια της μακράς και γόνιμης καριέρας του, έπαιξε με όλα τα κινηματογραφικά είδη και κάθε πιθανό τύπο χαρακτήρα. Ήταν αναμφίβολα ένα από τα κορυφαία σύμβολα του σεξ της δεκαετίας του '70 και του '80, λόγω του απτού και ισχυρού χαρίσματος, του ανδρισμού και της παρουσίας του. Ο Caan ήταν ένας από αυτούς που δεν μπορούσες να χάσεις, όχι μόνο λόγω ενός από τα πιο εμβληματικά χαμόγελα που είχε ποτέ το Χόλιγουντ. Η εκφραστική φωνή του ήταν ένας από τους λόγους που αγαπήθηκε στις πιο σοβαρές ταινίες που πρωταγωνίστησε. Από το καουμπόικο "El Dorado", μέχρι το "Brian’s Song" και φυσικά το "The Godfather".

Ο υπέροχος Sonny Corleone

Μέχρι σήμερα, ο Sonny του εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες του έπους, και η πρώτη ταινία ήταν σίγουρα ένα αριστούργημα όχι μόνο λόγω της αριστοτεχνίας του Marlon Brando, αλλά και επειδή ο James δημιούργησε μια τέλεια συνέργεια με το διακριτικό, χαμηλών τόνων στυλ του πρωτοεμφανιζόμενου Al Pacino. Ο Sonny περιπλανιόταν σαν μια οργισμένη, καταραμένη ψυχή, ένα συμπύκνωμα θράσους, βίας και έλλειψης αυτοελέγχου. Ήταν ένα είδος συμβόλου όλων όσων ήταν κάποτε οι πιο γραφικοί γκάνγκστερ, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από την παγωμένη, διακριτική αποτελεσματικότητα της νέας εποχής της ιταλοαμερικανικής μαφίας. 

Ο Caan ήταν τόσο καλός στο ρόλο του Sonny που πολλοί πίστευαν ότι ήταν πραγματικά ιταλοαμερικανικής καταγωγής, μόνο και μόνο για την ικανότητα με την οποία αναπαρήγαγε την προφορά του. Από εκείνη τη χρονιά μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Τζέιμς Κάαν ήταν ένας από τους ισχυρούς άνδρες του Χόλιγουντ.

Andy Richter: Δείτε τον Κλέφτη.

Αν και ποτέ δεν έγινε ο superstar που όλοι περίμεναν, κατάφερε να μην τον "καταπιεί" η τεράστια επιτυχία του Νονού. Ο σπουδαίος Andy Richter αποχαιρέτησε τον Caan στο Twitter, με μια προτροπή: "Δείτε τον Κλέφτη (Thief)". Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Michael Mann το 1981 και παραμένει μια από τις καλύτερες ταινίες του. Εκεί ο Caan δίνει πραγματικό ρεσιτάλ, σε μια στιγμή που βρισκόταν σε βαθιά κατάθλιψη.

Μπορούσε να παίξει οποιονδήποτε ρόλο

Τα επόμενα χρόνια ο James Caan, δεν έμεινε ανενεργός. Στα 90s συνεργάστηκε με τεράστια ονόματα, μεγαλώνοντας κι άλλο την σπουδαία παρακαταθήκε του. Το 1990 ο Barry Sonnenfeld αποφάσισε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Stephen King "Misery Must Not Die" και του ζήτησε να υποδυθεί τον συγγραφέα Paul Sheldon. Ως κρατούμενος της παράφρονος Annie Wilkes, ο Caan είχε και πάλι την ευκαιρία να δείξει τη μιμητική του δεινότητα ως ηθοποιός, δημιουργώντας μαζί με την εξαιρετική Kathy Bates, μια από τις πιο διάσημες ταινίες θρίλερ όλων των εποχών. 

Στη συνέχεια έπαιξε στο I'm Gonna Play the Wife... in Las Vegas του Andrew Bergman, στο An Amateur Hit του Wes Anderson και στο πλευρό του Schwarzenegger στο Eraser. Στη δεκαετία του 2000, παρά το πέρασμα του χρόνου, ο James Caan συνέχισε να εργάζεται σε δυνατές παραγωγές όπως το The Yards του James Gray, μαζί με τον Joaquin Phoenix και τη Charlize Theron,  το εξαιρετικό The Way of the Gun του Christopher McQuarrie, το Dogville του Lars Von Trier και το Elf του Jon Favreau, μαζί με τον Will Ferrell. Τότε απέδειξε για τα καλά ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε ρόλο.

Παθιασμένος με το καράτε, εξαιρετικός στο γκολφ, παντρεμένος τέσσερις φορές και γνωστός για την πραγματική φιλία του με τον Andrew Russo της οικογένειας Colombo, ο James Caan ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους ηθοποιούς της παλιάς σχολής του Hollywood. Τον ευχαριστούμε.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος