Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους του 45ου Φεστιβάλ Δράμας

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους όλων των ταινιών που διεκδικούν φέτος τα βραβεία της διοργάνωσης.

Γράφει: Esquire Editors 14 Ιουλίου 2022

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία των Νικόλα Γιατρομανωλάκη (Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού), Γιάννη Σακαρίδη (καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Δράμας) και Γιώργου Δεμερτζή (πρόεδρος Φεστιβάλ Δράμας), παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του προσεχούς 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (5-11/9), καθώς επίσης και η οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωσης.

Τι δήλωσε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Γιατρομανωλάκης, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Δράμας και της ΕΤΑΔ με στόχο "την ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη στη Δράμα σε ένα διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο που θα περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις για το φεστιβάλ, για το Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών που σχεδιάζεται, αλλά και για ανερχόμενες επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού χώρου". Επιπλέον, ο κ. Γιατρομανωλάκης ανακοίνωσε επίσης πως "στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί δύο έργα: ο εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Ωδείου και του κινηματογράφου 'Ολύμπια'", ενώ πρόσθεσε πως στο φετινό Φεστιβάλ Δράμας θα παιχτούν ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος COVID-19.

Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους του 45ου Φεστιβάλ Δράμας

Οι δηλώσεις του Γιώργου Δεμερτζή

Στη συνέχεια, ο κ. Δεμερτζής υπογράμμισε πως ένα όνειρο και αγώνας χρόνων γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. "Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε Προπτυχιακό Τμήμα Κινηματογραφικών  Σπουδών από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας και το φεστιβάλ τα εργαστήρια θα υλοποιούνται στη πόλη μας. Παράλληλα, το Φεστιβάλ Δράμας θα αναπτύξει προγράμματα και δράσεις συνέργειας με τη Σχολή μεγιστοποιώντας το όφελος των εν δυνάμει νέων κινηματογραφιστών". Έπειτα δήλωσε πως "με την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την ουσιαστική συμβολή του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, το πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη στη πόλη μας θα εξελιχθεί σε συστάδα οπτικοακουστικής επιχειρηματικότητας καθώς και νέων εγκαταστάσεων του Φεστιβάλ, με πόρους που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, θα εκσυγχρονιστούν οι δύο κύριοι χώροι πολιτισμού της Δράμας αλλά και προβολής των προγραμμάτων του Φεστιβάλ".

Τι ανέφερε ο Γιάννης Σακαρίδης

Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Σακαρίδης ο οποίος, μιλώντας για τη σύσταση του φετινού εθνικού διαγωνιστικού τμήματος, στάθηκε στα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι "είχαμε νέο ρεκόρ συμμετοχών και παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις 285 ταινίες που υποβλήθηκαν. Το φετινό εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα απαρτίζεται από τριάντα (30) ταινίες, από τις οποίες σχεδόν οι μισές φέρουν την υπογραφή γυναικών δημιουργών. Συνεπώς, προσεγγίζουμε την ισότητα 50-50 γυναικών-ανδρών, σεβόμενοι απόλυτα την ζητούμενη αναγνώριση των ελληνίδων δημιουργών. Το σώμα του εθνικού διαγωνιστικού προγράμματος ποικίλει τόσο σε θεματική (LGBTQ+, πανδημία, απώλεια, παραβατικότητα κτλ.) όσο και σε αισθητικές τάσεις. Οι ταινίες κοινωνικού ρεαλισμού που επιλέξαμε συγκινούν και εκπλήσσουν με τις αφηγηματικές ανατροπές και τους πολυδιάστατους χαρακτήρες τους, ενώ δεν λείπουν και ταινίες με στοιχεία σουρεαλισμού, ταινίες με στυλιζαρισμένη φόρμα, αλλά και ταινίες που αντλούν νοηματοδότηση από συμβολισμούς και αισθητικούς πειραματισμούς".

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.