Η πραγματική ιστορία πίσω από το Woman King

Οι τελευταίες Αμαζόνες του Dahomey κρύβουν μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία.

Το The Woman King έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες το ταξίδι της στις κινηματογραφικές αίθουσες όλου του πλανήτη για να φωνάξει την συγκλονιστική ιστορία των Αμαζόνων του Dahomey. H αληθινή ιστορία όπως την αφηγήθηκε η Maria Bello αφορά ένα ιστορικό δράμα, κάτι που πολλοί από τους ηθοποιούς δε γνώριζαν. Πράγματι, υπάρχει πολύ λίγη βιβλιογραφία για την ιστορία αυτής της φυλής και παρακάτω βρίσκεις όλα όσα έχουν γίνει γνωστά για αυτούς τους πολεμιστές.

Ποιες ήταν οι Αμαζόνες του Dahomey;

Οι Αμαζόνες του Dahomey, ή Agojie, ήταν μια ομάδα πολεμιστριών, όλες γυναίκες, που υπήρχαν στο αφρικανικό βασίλειο του Dahomey, τη σημερινή Δημοκρατία του Μπενίν. Ο τρίτος βασιλιάς του Dahomey, ο βασιλιάς Houegbadja, λέγεται ότι αρχικά καθιέρωσε τη φυλή ως κυνηγούς ελεφάντων, αλλά υπό την εξουσία της κόρης του, της βασίλισσας Hangbe, η οποία ως προεξάρχουσα από το 1708 έως το 1711, τους χρησιμοποιούσε ως σωματοφύλακες. Και αφού ο αδελφός της, ο βασιλιάς Agaja, με τη βοήθεια του εν λόγω "στρατεύματος" νίκησε με επιτυχία τους Savi το 1727, εξελίχθηκαν σε πολεμιστές ονόματι Mino στη γλώσσα Fon ή Μητέρες μας, γνωστοί σε όλη την Αφρική και πέρα από αυτήν ως η φοβερή "Μαύρη Σπάρτη".

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1800, οι Αμαζόνες του Dahomey είχαν συγκροτήσει έναν σοβαρό στρατό υπό την εξουσία του βασιλιά Ghezo (τον οποίο υποδύεται ο John Boyega στην ταινία) και μέχρι το 1864, καταγράφηκε ότι υπήρχαν πάνω από δύο χιλιάδες γυναίκες της φυλής που υπηρετούσαν στις τάξεις τους.

> Διάβασε ακόμη: To Spiderhead του Netflix βασίζεται σε αληθινή ιστορία;

Οι γυναίκες κατατάσσονταν από την ηλικία των οκτώ ετών και περνούσαν από ένα εξαντλητικό καθεστώς εκπαίδευσης για να προετοιμαστούν για τη μάχη. Μάθαιναν δεξιότητες επιβίωσης, να καλλιεργούν την αδιαφορία για τον πόνο και τον θάνατο, να τρέχουν μέσα από αγκαθωτούς θάμνους και να εκτελούν αιχμαλώτους εν ριπή οφθαλμού, μέσω της "εκπαίδευσης αναισθησίας". Κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως πολεμίστριες δεν επιτρεπόταν να παντρευτούν, επειδή θεωρητικά ήταν παντρεμένες με τον βασιλιά, οπότε πολλές πέθαναν άγαμες.

Πότε διαλύθηκαν οι Αμαζόνες του Dahomey;

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, το Βασίλειο Dahomey δέχθηκε επιθέσεις από πολλές αντίπαλες φυλές και ευρωπαίους εποίκους. Το περιοδικό Smithsonian αναφέρει: "Κατά τη διάρκεια μόλις τεσσάρων μεγάλων εκστρατειών στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, έχασαν τουλάχιστον 6.000 έως 15.000 μέλη. Στις τελευταίες τους μάχες, εναντίον γαλλικών στρατευμάτων εξοπλισμένων με πολύ ανώτερο οπλισμό, περίπου 1.500 γυναίκες ανέβηκαν στο πεδίο της μάχης και στο τέλος μόνο περίπου 50 παρέμειναν ικανές για ενεργό υπηρεσία".

Τα στρατεύματα διαλύθηκαν τελικά όταν η Dahomey έγινε γαλλικό προτεκτοράτο. Η τελευταία επιζήσασα αμαζόνα πιστεύεται ότι ήταν μια γυναίκα με το όνομα Nawi, και το 1978 ένας μπενινέζος ιστορικός συνάντησε τη Nawi, η οποία ισχυρίστηκε ότι πολέμησε εναντίον των Γάλλων το 1892. Πέθανε, σε ηλικία άνω των 100 ετών, ένα χρόνο αργότερα.

Οι χαρακτήρες που υποδύονται η Viola David (Nanisca) και ο Nawi (Thuso Mbedu) είναι πραγματικοί;

Και οι δύο χαρακτήρες είναι μυθιστορηματικές εκδοχές πραγματικών γυναικών που καταγράφηκαν ως μέλη των Αμαζόνων της Νταχομέι. Η σκηνοθέτης του Woman King, Gina Prince-Bythewood, ελπίζει ότι η ταινία θα βοηθήσει επιτέλους στην ανάπτυξη της ιστορίας αυτής της υποτιμημένης φυλής. 
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.