Dodo λένε τον μαγικό ρεαλισμό του Πάνου Κούτρα

Είδαμε το Dodo στο Παρίσι και θέλουμε να δώσουμε στον Άγγελο Παπαδημητρίου μία τιμητική πλακέτα για τη συνολική προσφορά του στις τέχνες.

Έχω δει όλες τις ταινίες του Πάνου Κούτρα και τρέφω μια ιδιαίτερη αγάπη για το σινεμά που κάνει και που με έθρεψε (ήμουνα νιος και σαραντάρισα), ανάμεσα στους άλλους πολλούς λόγους για έναν ακόμα, κάπως παράδοξο, τυχαίο και ρομαντικό, το ότι πολλοί, κατά λάθος, με αποκαλούν με το δικό του ονοματεπώνυμο, λόγω παρήχησης. Το Dodo, το νέο του φιλμ που βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 10 Νοεμβρίου, δεν το είδα στην επίσημη πρεμιέρα του στις 31 Οκτωβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αλλά πολύ νωρίτερα, κάπου στα μέσα του Αυγούστου, στη Salle 7 του παρισινού Gaumont Convention, κατά τη διάρκεια της προβολής της ταινίας στη Γαλλία.

Εν αρχή ην το ντόντο

Το story; Κλασικό κι αγαπημένο πανοκουτρικό. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν με το ντόντο, ένα πολύχρωμο, καλόκαρδο, αγαθό πουλί, που όσο υπήρχε δεν ένιωθε γρι τον φόβο μέσα του - εξαφανίστηκε τον 19ο αιώνα, μετά από τον κατασφαγιασμό του από τον άνθρωπο. Στα παραμύθια, όμως, όπως και στο φιλμ του Πάνου Κούτρα φαίνεται ότι ζει ακόμα, καθώς κάνει την εμφάνισή του ως από μηχανής ζωόμορφη θεότητα, στην οικία ενός ζεύγους πλούσιων αστών, που ο κόσμος το έχει τούμπανο ότι έχουν ξοφλήσει οικονομικά αλλά αυτοί συνεχίζουν να το κρατούν κρυφό καμάρι, κατά τη διάρκεια των ετοιμασιών για τον γάμο της μοναχοκόρης τους.

Dodo λένε τον μαγικό ρεαλισμό του Πάνου ΚούτραΔέσποινα Σπύρου

> Διάβασε ακόμα: 101 ελληνικές ταινίες που πρέπει να πεθάνεις πριν τις δεις

Ο μαγικός ρεαλισμός του Πάνου Κούτρα

Δεν είναι μια ταινία σαν τη Στρέλλα το Dodo, έχει μια πιο feelgood διάθεση κι έναν πιο mainstream ρομαντισμό. Σε κάποια σημεία, ως φιλμ καταστάσεων, μου θύμισε, στο φορμά πάνω στο οποίο στήνεται το σύμπαν της, το Πάνω, Κάτω και Πλαγίως του Μιχάλη Κακογιάννη - κάτι που απόλαυσα. Είναι σαν ένα σύγχρονο παραμύθι, σουρεαλιστικό, που λέει κάποια πράγματα με το όνομά τους παρότι υπό έναν μανδύα ελαφρότητας, που καταγράφει to the point την αθηναϊκή πραγματικότητα, καταφεύγοντας στον μαγικό ρεαλισμό.

Κάτι άλλο με το οποίο παθαίνω έρωτα στο σινεμά του Κούτρα είναι αυτή η sui generis διαταξική επικοινωνία που επιτρέπει ανάμεσα στους καλοαναπτυγμένους χαρακτήρες των ταινιών του. Πιθανώς, τα πράγματα να μην είναι ακριβώς έτσι εκεί έξω, στην "αληθινή ζωή" (για να κάνουμε και μία αναφορά στην παλαιότερή του ταινία), αλλά ευφραίνεται η ψυχή μου όταν βλέπω -έστω στο σινεμά, έστω στα παραμύθια- τόσο ανοιχτές, τόσο αληθινές (ή και όχι), τόσο τρελές ξεπεσμένες πλουσίες (sic) σαν τη Μαριέλλα (Σμαράγδα Καρύδη) και την κόρη της Σοφία (Νατάσα Εξηνταβελώνη).

> Διάβασε ακόμα: H ελληνική επέλαση στις Κάννες

DODOΔέσποινα Σπύρου

Κάτι ακόμα τρελό είναι το πόσο καλά δουλεμένοι είναι οι ρόλοι που δεν είναι ακριβώς πρωταγωνιστικοί (αν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν βήτα βιολιά), σε τέτοιο σημείο που κλέβουν την παράσταση. Ο Άγγελος Παπαδημητρίου, για παράδειγμα, που κάποια στιγμή θα πρέπει να τιμηθεί για τη συνολική προσφορά του στις τέχνες, είναι ένα όνειρο. Το ίδιο και η Μαριέλλα Σαββίδου, που δεν ερμηνεύει μια wedding planner, είναι μια wedding planner και το λέω αυτό έχοντας υπάρξει στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία αρχισυντάκτης σε περιοδικό γάμου και έχω συναντήσει μία ακριβώς ίδια, ταμάμ που λέμε, με εκείνη. Μου άρεσε πολύ και η Τζεφ Μοντάνα, όπως και τα περάσματα της Έλενας Σκουλά.

DODOΔέσποινα Σπύρου

Πολλοί λένε πως οι περισσότεροι χαρακτήρες των ταινιών του Πάνου Κούτρα δεν είναι ρεαλιστικοί, πως δεν γίνεται κάποιος άνθρωπος να πράττει όπως εκείνοι, πως είναι παράλογοι - αυτή τη λέξη χρησιμοποιεί και ο ίδιος για να τους περιγράψει. Κι όμως. Εμένα μου φάνηκαν οικείοι μου, σαν να ήταν παράλογοι και αληθινοί φίλοι μου από τα παλιά και να τους ξαναέβλεπα στη silver screen.

DODOΔέσποινα Σπύρου

Το μόνο ον που δεν έχει ακόμη βρεθεί στο διάβα μου είναι το ντόντο αλλά, αν πιστέψουμε στην παραμύθα, ίσως και αυτό να έρθει κάποια στιγμή να με βρει, την ώρα που θα πίνω τον καφέ μου ή στον ξ/ύπν/ι/ο μου, όπως ενίοτε με επισκέπτονται ήρωες ταινιών που αγάπησα - δεν ξέρω αν συμβαίνει και σε εσάς το ίδιο.


Info: Το cast του Dodo -που θα προβάλλεται στις κινηματογράφους αίθουσες από τις 10 Νοεμβρίου, σε διανομή της Tulip Enteratainment- απαρτίζουν οι: Σμαράγδα Καρύδη, Άκης Σακελλαρίου, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Νίκος Γκέλια, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μαριέλλα Σαββίδου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Πολύδωρος Βογιατζής, Τζεφ Μοντάνα, Κρις Ραντάνοφ, Άννα Τζορτζίκια, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Αχμάντ Κοντάρ και Τζομάνα Αλχασάν.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης