Ταινίες που ξεχωρίζουν στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου 2023

Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Nicolas Eybalin προτείνει τρεις ταινίες που αντιπροσωπεύουν την ποικιλομορφία του γαλλικού σινεμά.

Το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σηκώνει αυλαία σήμερα, με την προβολή της ταινίας Το έγκλημά μου (Mon crime) του François Ozon στο Παλλάς, και θα διαρκέσει έως τις 29 Μαρτίου, εκτεινόμενο σε έξι πόλεις: την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο και τα Χανιά. Με αυτή την αφορμή, ζητήσαμε από τον Nicolas Eybalin, Πρόεδρο του ΦΓΚ, Σύμβουλο Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου, να ξεχωρίσει τρεις ταινίες από το πρόγραμμά του, που κάποιος θα πρέπει οπωσδήποτε να δει.

Ταινίες που ξεχωρίζουν στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου 2023 Vangelis Patsialos

"Επέλεξα τρεις πολύ διαφορετικές ταινίες, που μου άρεσαν ιδιαίτερα και τις οποίες με πολύ χαρά θα ξαναδώ στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ", θα μας πει πριν συμπληρώσει ότι τις διάλεξε λόγω του ότι "αντιπροσωπεύουν επάξια την ποικιλομορφία του γαλλικού κινηματογράφου". Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική, τρελή κωμωδία, μια ταινία δράσης που κόβει την ανάσα και μια διασκεδαστική αλλά και καυστική συναισθηματική κωμωδία, με κοινό παρονομαστή όλων τις εξαιρετικές ερμηνείες των διακεκριμένων ηθοποιών που συμμετέχουν σε αυτές: Romain Duris και Bérénice Béjo, Jean Dujardin και Anaïs Demoustier, Sandrine Kiberlain και Vincent Macaigne.

Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Ας τις δούμε μία προς μία.

Final cut

"Ποτέ δεν είχα γελάσει τόσο πολύ στον κινηματογράφο. Το πρώτο μισάωρο προκαλεί αμηχανία γιατί νομίζουμε ότι παρακολουθούμε μια πολύ κακή, χαοτική και ακατάστατη ταινία. Το δεύτερο μισάωρο κυλάει ευχάριστα καθώς αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Στο τελευταίο μισάωρο όλα ξεκαθαρίζουν. Οι καταστάσεις γίνονται εύθυμες, αστείες, ξεκαρδιστικές, με περισσή ζωντάνια και γελάμε με την ψυχή μας."

"Η ταινία αποτελεί ταυτόχρονα ένα εξαιρετικό παράδειγμα κινηματογραφικής παραγωγής (καθώς παρακολουθούμε λεπτομερώς όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια των γυρισμάτων μιας ταινίας) και έναν φόρο τιμής στην εφευρετικότητα και στην ενέργεια που καλείται να επιδείξει ένα αξιολύπητο κινηματογραφικό συνεργείο για να γυρίσει σε ένα μοναδικό πλάνο σεκάνς ένα φαινομενικά γελοίο έργο. Στο τέλος, το συναίσθημα που μένει στον θεατή δεν είναι ο χλευασμός αλλά ο θαυμασμός. Και η ικανοποίηση που χαρίζει μια στιγμή απόλυτης διασκέδασης".

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία με ένα κλικ εδώ.

Νοέμβρης

"Οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι αποτέλεσαν εθνικό τραύμα για τη Γαλλία και ο γαλλικός κινηματογράφος τολμά σήμερα να αναφερθεί σε αυτό το δράμα - η ταινία 'Παρίσι ξανά', που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες στις ελληνικές αίθουσες, καταγράφει την προσπάθεια των επιζώντων να ξεπεράσουν την τραυματική εμπειρία που βίωσαν όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον θάνατο. Στην ταινία 'Νοέμβρης' δεν παρουσιάζονται οι επιθέσεις, αλλά σύντομες αναφορές σε αυτές με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο, μέσα από τα τηλέφωνα που αρχίζουν να χτυπούν το ένα μετά το άλλο σε ένα άδειο γραφείο."

"Η ταινία επικεντρώνεται στην αφήγηση των γεγονότων που ακολούθησαν στις επόμενες πέντε ημέρες και στις προσπάθειες που κατέβαλε η αντιτρομοκρατική ομάδα για να συλλάβει τους δολοφόνους. Με ακρίβεια και με λιτό τρόπο, χωρίς χρονοτριβές, με απίστευτη ένταση. Σε έναν ανδροκρατούμενο ως επί το πλείστον χώρο, ο Cédric Jimenez επιλέγει να αναδείξει τις γυναίκες (Anaïs Demoustier, η βοηθός που θα προχωρήσει την έρευνα, Lyna Khoudri, η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος). Η τελευταία σκηνή της εισβολής στο κτίριο όπου κρύβονται οι τρομοκράτες κόβει την ανάσα".

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία με ένα κλικ εδώ.

Το χρονικό ενός εφήμερου έρωτα

Γαλλία φημίζεται για το απαράμιλλο ενδιαφέρον και το υψηλό επίπεδο των αναλύσεων του ερωτικού συναισθήματος και της τέχνης της αποπλάνησης. Η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος της αποτελούν τρανή απόδειξη. Η ταινία του Emmanuel Mouret εντάσσεται σε αυτή την εθνική παράδοση. Η αφετηρία είναι κλασική: Ένα ζευγάρι δημιουργείται· εκείνος είναι παντρεμένος και δεν δείχνει έτοιμος να διακινδυνεύσει την οικογενειακή του ζωή, εκείνη είναι ανύπαντρη μητέρα, έτοιμη να καλύψει, για ένα βράδυ ή και περισσότερο, το κενό στη συναισθηματική της ζωή."

"Η συμφωνία είναι απλή: 'Θα συναντιόμαστε όταν το θέλουμε, δεν θα έχουμε καμία προσδοκία, δεν θα διεκδικήσουμε τίποτα'. Αλλά τα πράγματα αποδεικνύονται πολύ πιο περίπλοκα. Ο Emmanuel Mouret σκιαγραφεί με κομψότητα και χιούμορ, ελαφρότητα και σεμνότητα, βάθος και σοβαρότητα, την πολυπλοκότητα του έρωτα. Και η ιστορία τελειώνει με έναν απρόσμενο τρόπο. Για τους λάτρεις του Παρισιού, τα εξωτερικά πλάνα αναδεικνύουν τη φωτεινή και φιλόξενη πλευρά της πόλης".

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία με ένα κλικ εδώ.


Info: To 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος θα διεξαχθεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο και τα Χανιά από τις 21 έως τις 29 Μαρτίου. Αναλυτικές πληροφορίες στο: Festivalfilmfrancophone.gr.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr