Στο Arte Povera τα πολλά λόγια είναι φτώχεια

Παρακολουθήσαμε το νέο ντοκιμαντέρ του Φώτη Γεωργιάδη, a.k.a Beats Pliz, που απαθανατίζει την διαδικασία δημιουργίας του ομώνυμου μουσικού album του.

Γράφει: Esquire Editors 31 Μαρτίου 2023

Σε μια Ελλάδα που απορεί φωναχτά για τη ραπ: "Μα τι το ωραίο βρίσκουν σε αυτό τα παιδιά μας;" (sic!), το "Arte Povera – The Documentary" δίνει εμφατικές απαντήσεις για το είδος που γεμίζει γήπεδα χωρίς πρόμο από τα μίντια και την απήχηση που αποτιμάται με σωρεία πλατινένιων δίσκων. Το ασπρόμαυρο φιλμ του Φώτη Γεωργιάδη, a.k.a Beats Pliz, θα μπορούσε να είναι το video clip του νέου δίσκου του που θα κυκλοφορήσει στις 21 Απριλίου από την Minos EMI / Universal αλλά κάνει πολύ περισσότερα από αυτό. Ο συνθέτης, παραγωγός και σκηνοθέτης μάς ταξιδεύει σε τέσσερις Ευρωπαϊκές μητροπόλεις (Πράγα, Σόφια, Βουδαπέστη, Θεσσαλονίκη) αφηγούμενος το παράτολμο εγχείρημά του να συνθέσει πρωτότυπη συμφωνική μουσική για τη ραπ σκηνή. 

Έκθεση

Ενώ έχουμε ξαναδεί τη χρήσης σαμπλαρισμένης κλασικής μουσικής σε hip hop κομμάτια ο δημιουργός κάνει ένα τεράστιο άλμα επιχειρώντας το πάντρεμα δύο κόσμων - της καθωσπρέπει, ταυτισμένης με την αστική τάξη, συμφωνικής μουσικής με την κουλτούρα του δρόμου. Οι παρτιτούρες του για έγχορδα, χορωδία και πνευστά ζωντανεύουν από διεθνώς αναγνωρισμένα ορχηστρικά και χορωδιακά σύνολα στην Πράγα, Σόφια και Βουδαπέστη, αντίστοιχα. Οι ηχογραφήσεις από τα ταξίδια του μετουσιώνονται σε hip hop παραγωγές για να "πατήσουν" πάνω τους οι προσωπικοί του αγαπημένοι της ακμάζουσας εγχώριας σκηνής.

Με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, παρακολουθούμε τη διαδικασία της δημιουργίας του ομώνυμου δίσκου. Συνοδοιπόροι του σε αυτή είναι καλλιτέχνες με τους οποίους έχει συνεργαστεί στο παρελθόν ή/και θαυμάζει το έργο και την αισθητική τους: Bloody Hawk, Dani Gambino, Εθισμος, Hawk, Λεξ, Μικρος Κλεφτης, Σανταμ, Vlospa, Wang.

Η συνέχεια στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης