Οι καλύτερες σύγχρονες κωμωδίες του 21ου αιώνα

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου βλέποντας ξανά τις πιο αστείες ταινίες των τελευταίων δεκαετιών.

Αλήθεια, θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε μια καλή κωμωδία στον κινηματογράφο; Αν δυσκολεύεστε να τη βρείτε δε φταίτε απαραίτητα εσείς, διότι την τελευταία δεκαετία το είδος βρίσκεται σε σταδιακή πτώση, όσον αφορά το σινεμά τουλάχιστον. Από τη μία, τα μεγάλα χολιγουντιανά στούντιο έριξαν την προσοχή τους σε άλλα genres, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα σε παραγωγές με χαμηλό οικονομικό ρίσκο, συχνά εις βάρος της πρωτοτυπίας και των καινοτόμων αφηγήσεων. Από την άλλη, η κωμωδία αναμείχθηκε με είδη όπως οι υπερηρωικές περιπέτειες ("Deadpool", "Thor: Ragnarok") και ο τρόμος ("Scream", "M3gan"), ενώ τελευταία ανακάμπτει ως arthouse υφολογική πρόταση ("Το Τρίγωνο της Θλίψης").

Πάντως, στα ‘00s οι κωμωδίες εξακολουθούσαν όχι μόνο να γνωρίζουν εμπορική επιτυχία, αλλά και να σμιλεύουν την ποπ κουλτούρα. Τότε γνώρισαν άνθιση, για παράδειγμα, οι παρωδίες ("Scary Movie"), οι κωμωδίες γύρω από το σεξ ("American Pie", "Road Trip") και τα stoner movies ("Pineapple Express"). Παραγωγές που, κακά τα ψέματα, περισσότερο μνημονεύονται για το πολιτισμικό αντίκτυπό τους, παρά για το περιεχόμενό τους. Αφού, ως επί το πλείστον περιλαμβάνουν αστεία τα οποία, για να το θέσουμε ευγενικά, δεν έχουν γεράσει καλά. Βέβαια, όλα αυτά δε σημαίνουν πως τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουμε δει και μερικές πραγματικά ξεκαρδιστικές ταινίες. Για αυτό το λόγο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε μια λίστα με τις καλύτερες κωμωδίες του 21ου αιώνα.

20. Αστερίξ και Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα (2002)

Από τις σπάνιες φορές που ένα σίκουελ ξεπερνά σε επιτυχία την πρώτη ταινία, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Αλέν Σαμπά απέδειξε γιατί δικαίως θεωρείται ένας από τους καλύτερους κωμικούς της Γαλλίας. Με τον ίδιο σε ρόλο σκηνοθέτη, σεναριογράφου και Ιούλιου Καίσαρα, ο δημιουργός κατάφερε να αναγάγει το αγαπημένο κόμιξ των Γκοσινί - Ουμπερζό σε διεθνές φαινόμενο. Είχε στη διάθεσή του τον πιο δαπανηρό προϋπολογισμό στην ιστορία του γαλλικού σινεμά έως τότε (αξίας 58.5 εκατομμυρίων δολαρίων) και εν τέλει κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 130 εκατ. δολάρια στο box office. Η αστρονομική επιτυχία επετεύχθει χάρη στην ισορροπία ανάλαφρου σλάπστικ χιούμορ, πειστικής απεικόνισης των "χάρτινων" Γαλατών και μια μεθυστική feelgood ατμόσφαιρα που αναπόφευκτα κέρδισε το κοινό.

19. Φιλενάδες (2011)

Αν και στην πράξη φιλμ που μνημονεύεται για μια από τις πιο κραυγαλέες σκηνές τροφικής δηλητηρίασης στην κινηματογραφική ιστορία, το έργο του Πολ Φέιγκ σε σενάριο των Άνι Μουμόλο και Κρίστεν Γουίγκ, πέτυχε πολλαπλές νίκες σε επίπεδο πολιτισμικής επιρροής. Αφενός, ανέτρεψε κινηματογραφικά τον "κανόνα" του "Hangover", ο οποίος ήθελε την πέρα από τα όρια, σεξουαλικοποιημένη, αθυρόστομη κωμωδία να αποτελεί ένα αρρενωπά στρέιτ προνόμιο. Αφετέρου, κατάφερε να αποσπάσει δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ (πρωτότυπου σεναρίου, β’ γυναικείου ρόλο), κάτι εξαιρετικά σπάνιο για ταινία του είδους. Διόλου αμελητέο, επίσης, το ότι ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, νούμερο τρομακτικό ακόμα και σήμερα.

18. Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004)

Σκηνοθετικό ντεμπούτο του Άνταμ ΜακΚέι, του ανθρώπου πίσω από φανταστικά πολιτικά δράματα όπως το "Μεγάλο Σορτάρισμα" (2015) και το "Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία" (2018), το "Anchorman" γεννήθηκε στο σετ του "Saturday Night Live". Η ζωντανή εκπομπή η οποία τα τελευταία 48 χρόνια διευρύνει την γκάμα της κωμωδίας μέσα από τα εβδομαδιαία σκετς της, είχε τότε τον ΜακΚέι ως "γραφιά" και τον Γουίλ Φέρελ ως ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια της. Οι δυο τους είχαν ως αφετηρία του σεναρίου τους τη διάθεση να διακωμωδήσουν έναν ευρέως διαδεδομένο τύπο άντρα στα ηδονιστικά ‘70s. Εκείνου του αρσενικού ο οποίος κατάφερνε να κάνει καριέρα βασισμένος σε μια τοξική αυτοπεποίθηση, έχοντας ωστόσο ανύπαρκτο ταλέντο.

Κάπως έτσι φτιάχτηκε ο χαρακτήρας του παρουσιαστή Ρον Μπούργκουντι, ο οποίος καλείται να σταματήσει τα ατελείωτα πάρτι και τη σεξιστική συμπεριφορά στο στούντιο, όταν μια ανερχόμενη δημοσιογράφος προσλαμβάνεται ως συμπαρουσιάστριά του. Εμπόδιο, φυσικά, μπαίνει η όχι και τόσο οξυμένη ευφυΐα του…

Η συνέχεια στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος