Τι συμβαίνει με την ταινία – φαινόμενο Sound of Freedom;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι συνομωσιολόγοι και υποστηρικτές της οργάνωσης QAnon αγοράζουν μαζικά εισιτήρια.

Η action-drama ταινία Sound of Freedom του μεξικανού σκηνοθέτη Alejandro Monteverde, με πρωταγωνιστές τους Jim Caviezel, Mira Sorvino και Bill Camp, είναι μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στην Αμερική τη φετινή χρονιά, με το buzz της να ξεπερνάει πολλές φορές ακόμα και την Barbie. Πώς κατάφερε μία σχετικά χαμηλού προϋπολογισμού ταινία,  για τα δεδομένα του Χόλιγουντ, να ξεπεράσει τα 164 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις μόνο στις ΗΠΑ – μέσα σε ένα μήνα - και να συνεχίζει ακάθεκτη; Και όλα αυτά, χωρίς ακόμα να έχει κυκλοφορήσει σε άλλες χώρες.

Πολλοί λένε ότι οι αμερικανοί υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας, της οργάνωσης QAnon και του Donald Trump, ακόμα και χριστιανικές οργανώσεις, έχουν αγκαλιάσει την ταινία και σε πολλές περιπτώσεις αγοράζουν πολλά έξτρα εισιτήρια για να την υποστηρίξουν.


Ο ήχος της ελευθερίας;

Με τι ασχολείται η ταινία; Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του πρώην αμερικανού πράκτορα Tim Ballard (Jim Caviezel) που μάχεται κατά του δουλεμπορίου και ταξιδεύει μέχρι την Κολομβία για να σώσει ένα μικρό κορίτσι από κυκλώματα σωματέμπορων. Τελικά, σώζει 123 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 55 παιδιά. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ιστορία του Ballard, αν εμπεριέχει την αλήθεια ή βρίθει υπερβολών.  

Το μείζον ζήτημα δεν είναι ότι η ταινία ασχολείται με το θέμα της σωματεμπορίας – με θύματα πολλά παιδιά, μάλιστα – αλλά ο εναγκαλισμός ενός μέρους της αμερικανικής ακροδεξιάς μαζί της. Μην ξεχνάς ότι η εταιρεία παραγωγής της ταινίας, η Angel Studios από τη Utah, κυκλοφορεί κατά βάση ταινίες με χριστιανικό και αρκετά συντηρητικό περιεχόμενο.

Πολλοί σημειώνουν ότι οι υποστηρικτές της ταινίας αγοράζουν μαζικά έξτρα εισιτήρια – αυτό το επιτρέπει και ένα app της Angel Studios - και παρατηρείται το φαινόμενο των άδειων ή μισοάδειων αιθουσών σε θεωρητικά sold-out προβολές. Από την άλλη, οι υποστηρικτές της ταινίας υποστηρίζουν ότι η ταινία δείχνει τη σκληρή  αλήθεια για τη σωματεμπορία και την παιδοφιλία και κάποιοι εμποδίζουν τις προβολές της και συγκεκριμένες αίθουσες αρνούνται να την παίξουν.

Η επιτυχία του word of mouth

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 4 Ιουλίου, Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, με το timing να αποδεικνύεται ιδανικό. Μία αμφιλεγόμενη ταινία με θέμα έναν αμερικανό ‘ήρωα’ που κυκλοφορεί τη συγκεκριμένη ημερομηνία, στρέφει πολλά βλέμματα πάνω της. Στο site Rotten Tomatoes, το Sound of Freedom έχει βαθμολογία κοινού 99% και βαθμολογία κριτικών 69%. Θα περίμενες ότι οι κριτικοί θα την ‘κατακρεουργούσαν’, κάτι που δεν έγινε. Η ταινία πέτυχε απόλυτα στο word of mouth και συνεχίζονται μέχρι σήμερα οι συζητήσεις – και διαφωνίες – μέσα από τα social media. 

Δεν έχουμε δει το Sound of Freedom ακόμα για να έχουμε κάποια άποψη, ενώ δεν υπάρχουν για την ώρα πληροφορίες αν θα προβληθεί και στην Ελλάδα. Πιθανότατα όχι. Ποιος διανομέας θα πάρει το ρίσκο;

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Double Booked, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Adam Scott

Το Double Booked είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ εκδίκησης, γεμάτο ανατροπές...

Το Confidenza του Daniele Lucchetti έχει 'για πρωινό' πολλά θρίλερ εκεί έξω

Οι άβολες αλήθειες και η τροφή για σκέψη σε σχέση με την ηθική και την αλήθεια ποτέ δεν ήταν εύκολες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι επικές ατάκες του Jerry Seinfeld που άφησαν εποχή

Ο διάσημος δημιουργός και πρωταγωνιστής της ομώνυμης σειράς -αλλά και πολυεκατομμυριούχος- έχει "πλάσει" την σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

8 ωραίες σειρές για να δεις, αν σου άρεσε το Shōgun

Τώρα που τελείωσε η καταπληκτική σειρά του Disney+, κάπως πρέπει να καλύψεις το κενό. Και γι᾽ αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Γραφει Παυλος Κρουστης