Ταινίες για το τένις για να δεις μετά το US Open

Οι καλύτερες σκηνές με τένις στην ιστορία του κινηματογράφου.

Esquire Team
Γράφει: Μάνος Νομικός 16 Σεπτεμβρίου 2023

Στο αποκορύφωμα του 2023 US Open, οι φανς είδαν τους νεότερους και μεγαλύτερους σε ηλικία νικητές στην ιστορία του τένις. Η 19χρονη Αμερικανίδα Coco Gauff κέρδισε τον πρώτο της τίτλο και ο 36χρονος Novak Djokovic κέρδισε το απίστευτο 24ο Grand Slam στην καριέρα του. Κάτι που επιβεβαίωσε και αυτό που ήδη ξέραμε: Αν υπάρχει ένα μέρος για να δεις συναρπαστικά ματς τένις κάθε χρόνο, αυτό είναι το US Open. Για να μην περιμένεις μέχρι του χρόνου, συγκεντρώσαμε σε μία λίστα τις καλύτερες σκηνές με τένις στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ας ξεκινήσει το σετ!

1. King Richard

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία των θρύλων του τένις, Venus και Serena Williams, το King Richard είναι η δραματική αφήγηση της ζωής της οικογένειας, πριν έρθει η φήμη. Το φιλμ προτάθηκε για έξι βραβεία Oscar, με τον Will Smith τελικά να κερδίζει το Oscar Α' Ανδρικού Ρόλου για το ρόλο του Richard Williams, πατέρα των δύο μελλοντικών ειδώλων του τένις. Βέβαια, κανείς δε θυμάται τη βράβευσή του, αλλά το χαστούκι που έδωσε στον Chris Rock.

2. The Royal Tenenbaums

O Luke Wilson πρωταγωνιστεί ως o υπερταλαντούχος τενίστας Richie Tenenbaum σε μία από τις πρώιμες ταινίες του Wes Anderson. Αντανακλώντας στοιχεία από τη χαοτική προσωπικότητα του αμερικανού θρύλου John McEnroe, υπάρχει μία σκηνή στην ταινία κατά την οποία ο Richie πραγματικά καταρρέει, πετώτας στα σκουπίδια μία πολλά υποσχόμενη καριέρα στο τένις.

3. Match Point

Ο Jonathan Rhys Meyers και η Scarlett Johansson πρωταγωνιστούν στο ψυχολογικό θρίλερ του Woody Allen, που περιλαμβάνει ένα φόνο και έναν εκπαιδευτή τένις. Αντίστοιχη με την υπόθεση σε αυτό το δράμα, θυμόμαστε τη σκηνή τένις στην ταινία Annie Hall του ίδιου σκηνοθέτη πριν από τριάντα χρόνια.

4. Strangers on a Train

Δεν υπάρχει κάτι πιο έντονο από ένα άθλημα που βάζει δύο αθλητές να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον. Στο Strangers on a Train του Alfred Hitchcock, η ένταση ενός ματς τένις αντιπαραβάλεται με την αγωνία ενός ανθρώπου που προσπαθεί να φορτώσει σε έναν από τους αθλητές ένα φόνο.

5. 7 Days in Hell

Πρωταγωνιστούν οι Andy Samberg και Kit Harington. Το 7 Days in Hell είναι ένα mockumentary που πήρε την έμπνευση από το ματς στο Wimbledon το 2010, ανάμεσα στους John Isner και Nicolas Mahut, που διήρκεσε τρεις ολόκληρες μέρες. Τι θα γινόταν αν έπαιζαν για μία βδομάδα; Αγνή κωμωδία.

6. Bridesmaids

To Bridesmaids είναι μία από τις πραγματικά καλές κωμωδίες, και φυσικά περιλαμβάνει μία σκηνή με τένις. Σε ένα παθιασμένο σετ μεταξύ της Kristen Wiig και της Rose Byrne, οι δύο ηθοποιοί αφήνουν το παραδοσιακό τένις στην άκρη και μάχονται όσο πιο σκληρά γίνεται.

7. Wimbledon

Πρωταγωνιστεί ο Paul Bettany και η Kirsten Dunst, ο πρώτος είναι ένας επαγγελματίας τενίστας στα 30 του που βλέπει την καριέρα του σε πτώση και η δεύτερη είναι μία ανερχόμενο σταρ, η ταίνια Wimbledon είναι μία κλασική ρομαντική κωμωδία. Έτσι, η ταινία περιλαμβάνει μερικά συναρπαστικά σετ, μαζί με κάποια βολέ με στόχο τον Austin Nichols (One Tree Hill).

8. Battle of the Sexes

Το Battle of the Sexes μας υπενθυμίζει την εμπνευσμένη ιστορία της τενίστριας Billie Jean King και της παγκόσμιας Ένωσης Αντισφαίρισης Γυναικών που ίδρυσε η ίδια, με πρωταγωνιστές τον Steve Carell και την Emma Stone. Ο κόσμος του τένις γιορτάζει 50 χρόνια ίσων αμοιβών και ευκαιριών για τις γυναίκες τενίστριεσ, και για αυτό πρέπει να ευχαριστούμε την Billie Jean King, που υπήρξε και η ίδια 12 φορές πρωταθλήτρια στο Grand Slam.

9. Blow-Up

Σίγουρα, το πιο παράξενο φιλμ της λίστας. Ο κύριος χαρακτήρας στο Blow-Up του Antonioni, περνάει από ένα γήπεδο τένις και αντικρίζει κάποιους μίμους να παίζουν ένα ματς με αόρατο μπαλάκι. Κάποια στιγμή, το "μπαλάκι" βγαίνει εκτός γηπέδου και ο πρωταγωνιστής πηγαίνει να το πιάσει και να τους το στείλει πίσω. Το λες και λίγο τρομακτικό.

10. Fletch

O Chevy Chase πρωταγωνιστεί στο Fletch του 1985, στο ρόλο ενός μυστικού ρεπόρτερ που ερευνά μία λέσχη αναψυχής. Αφού προσπαθεί να εκμαιεύσει απαντήσεις – κατά τη διάρκεια ενός ματς τένις - από τη γυναίκα του προσώπου που ερευνά, στο τέλος τη φλερτάρει.

11. California Suite

Οι Richard Pryor, Alan Alda, Walter Matthau, Maggie Smith, Jane Fonda, Michael Caine, Elaine May και Sheila Frazier πρωταγωνιστούν στο φιλμ California Suite του 1978. Σε μία σκηνή, βλέπουμε τον Richard Pryor να τα δίνει όλα σε ένα γήπεδο τένις.

12. The Squid and the Whale

Δε θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τη λίστα με τις σκηνές τένις, χωρίς το φιλμ The Squid and the Whale. Το φιλμ με τους Jeff Daniels, Laura Linney και Jesse Eisenberg, περιλαμβάνει ένα οικογενειακό ματς τένις που πολύ γρήγορα γίνεται πολύ ανταγωνιστικό. Κλασικός Baumbach, η σκηνή με το ματς μαμάς εναντίον μπαμπά, εξελίσσεται με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.