Οι πραγματικοί χαρακτήρες των DiCaprio και De Niro στο Killers of the Flower Moon

Ετοιμάσου για μια ιστορία εξαπάτησης, δολοφονίας και λύτρωσης, όπως μόνο ο Scorsese μπορεί να την αποδώσει.

Στα σκοτεινά χρονικά του αμερικανικού εγκλήματος, υπάρχει μια ιστορία τόσο "μαύρη", τόσο βαθιά μπλεγμένη στην προδοσία και την απληστία, που μπορεί να ειπωθεί μόνο μέσα από το φακό του διάσημου σκηνοθέτη Martin Scorsese. Ο λόγος γίνεται φυσικά, για την ταινία Killers of the Flower Moon.

Επανενωμένος με τις κινηματογραφικές του "μούσες", τον Leonardo DiCaprio και τον Robert De Niro, ο Scorsese διάσημος σκηνοθέτης παρουσιάζει το εν λόγω αστυνομικό δράμα που μας εισάγει στα σκοτεινά βάθη του καταυλισμού του έθνους των Οσέιτζ στην Οκλαχόμα της δεκαετίας του 1920.

Ο Scorsese, "μάστορας" στο να υφαίνει αφηγήσεις εμπνευσμένες από αληθινά γεγονότα, στρέφεται στις σελίδες του μη μυθοπλαστικού αριστουργήματος του David Grann για έμπνευση. Το Killers of the Flower Moon είναι έτοιμο να βγει στους κινηματογράφους στις 20 Οκτωβρίου, μετά το θριαμβευτικό ντεμπούτο του στο Φεστιβάλ Καννών, όπου άφησε κριτικούς και προγνώστες των Όσκαρ με δέος. Στην Ελλάδα κάνει πρεμιέρα (πού αλλού;) στις Νύχτες Πρεμιέρας, στις 8 Οκτωβρίου, σε μια προβολή, που είναι ήδη sold out.

Απάτες, παρανομίες και δολοφονίες

Το σκηνικό είναι μια ανατριχιαστική συνωμοσία για τον πετρελαϊκό πλούτο. Το έθνος των Οσέιτζ, εκδιωγμένο από τα πατρογονικά του εδάφη, βρέθηκε σε έναν άγονο καταυλισμό μέχρι που η τύχη χτύπησε με την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου. Μέχρι τη δεκαετία του 1920, ο πλούτος τους ξεπέρασε τα 400 εκατομμύρια δολάρια σε σημερινό νόμισμα, καθιστώντας τους τους πλουσιότερους κατά κεφαλήν στον κόσμο.

Ωστόσο, το σκοτάδι καραδοκούσε. Μια ομάδα πανούργων επιχειρηματιών συνωμότησε για να αποσπάσει τον έλεγχο του πετρελαϊκού πλούτου από τους Οσέιτζ, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία την απάτη, την παρανομία, ακόμη και τη δολοφονία. Ο William Hale, τον οποίο υποδύεται ο De Niro, έχτισε την αυτοκρατορία του στη γη των Οσάγε, κερδίζοντας το προσωνύμιο "ο βασιλιάς των λόφων Οσέιτζ".

Το κλειδί για την εξασφάλιση εσόδων από το πετρέλαιο βρισκόταν στη διεξαγωγή γάμων με άτομα της φυλής, ένα σχέδιο που ο Hale ενορχήστρωσε μέσω του ανιψιού του, Ernest Burkhart, τον οποίο υποδύεται ο DiCaprio. Η Mollie Kyle (την υποδύεται η Lily Gladstone), μια γυναίκα των Οσάγε, έγινε πιόνι σε αυτό το σατανικό παιχνίδι.

Tα μέλη της οικογενείας της αρχίζουν να εμφανίζονται νεκρά, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Μια γυναίκα βρέθηκε με μια σφαίρα τον Μάιο του 1921. Άλλη γυναίκα υπέκυψε σε υποτιθέμενη δηλητηρίαση, ενώ μια έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε μια άλλη κόρη και τον σύζυγό της. Ο πλούτος του Burkhart και του Kyle αυξήθηκε καθώς κληρονόμησαν αυτές τις κακότυχες περιουσίες, ενώ άλλοι στην κοινότητα των Οσέιτζ είχαν παρόμοιο απόκοσμο τέλος.

Από τις πρώτες έρευνες δολοφονίας στις ΗΠΑ

Το σκοτεινό έπος ξετυλίχθηκε, καθώς το FBI, τότε γνωστό ως Γραφείο Πληροφοριών, ξεκίνησε μια από τις πρώτες έρευνες δολοφονίας. Ο Tom White, τον οποίο υποδύεται ο Jesse Plemons, ηγήθηκε μιας μυστικής επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν πράκτορες που παρίσταναν τους ασφαλιστές και τους αγοραστές βοοειδών για να φέρουν στο φως καταδικαστικά στοιχεία.

Οι υποψίες κρέμονταν πάνω από τον Hale, και παρά τις προσπάθειες των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου να παρεμποδίσουν την έρευνα, ο Hale και ο Burkhart βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα το 1926. Ένας άλλος συνωμότης, ο Kelsey Morrison, ομολόγησε τη δολοφονία της Anna Brown.

Η τύχη των κατηγορουμένων

Ο απολογισμός του άθλιου σχεδίου του Hale ήταν συγκλονιστικός, με τουλάχιστον 24 ζωές των ανθρώπων της φυλής Οσέιτζ. Ο Hale, ο Burkhart και ο John Ramsey καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη στο κρατικό σωφρονιστικό ίδρυμα της Οκλαχόμα. Ο Burkhart, φοβούμενος για τη ζωή του, έλαβε χάρη το 1965 και έφτασε τα 94 έτη. Ο Hale ελευθερώθηκε το 1947, για να πεθάνει το 1962 σε ηλικία 87 ετών.

Σε μια ανατροπή, η Mollie Kyle κατάφερε να βγει από το σκοτάδι, επιβιώνοντας από τη δολοφονική συνωμοσία που την είχε παγιδεύσει. Επιβίωσε, χώρισε τον Burkhart μετά τη δίκη του, ξαναπαντρεύτηκε και πέθανε το 1937, σε ηλικία 50 ετών.

Το Killers of the Flower Moon ξεδιπλώνει αυτήν τη συναρπαστική αφήγηση με ένα αστραφτερό cast, όπως η Lily Gladstone, ο Jesse Plemons, ο Brendan Fraser και ο John Lithgow. Το κινηματογραφικό αριστούργημα του Scorsese υπόσχεται να γοητεύσει και να ανατριχιάσει το κοινό στη μεγάλη οθόνη, ενώ για όσους προτιμούν τη μικρή, θα γίνει αργότερα διαθέσιμο και στο Apple TV+.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr