Όταν o Bob Marley γυρνούσε τον κόσμο στα '70s

Λίγο προτού η ταινία για τη ζωή του βγει στους κινηματογράφους, η φωτογράφος του μίλησε για εκείνον μέσα από σπάνιες λήψεις του.

Γράφει: Γεωργία Πρέζα 06 Φεβρουαρίου 2024

Ο Bob Marley ήρθε στη ζωή σαν σήμερα το 1945 και αποχώρησε από αυτήν με συνοπτικές διαδικασίες πριν από 42 ολόκληρα χρόνια. Συγκεκριμένα, ο 36χρονος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή ένα πρωί του Μαΐου του 1981, αφήνοντας πίσω του μία ολόκληρη φιλοσοφία ζωής που προσπάθησε να εκφράσει μέσα από τη μουσική του. Γι᾽αυτό και όλοι τον ξέρουν, όλοι τον παραδέχονται, σε πολλούς λείπει και σε κανέναν δεν περνάει απαρατήρητος γιατί πολύ απλά, η καλλιτεχνική του φλόγα καίει ακόμα.

Απόδειξη όλων των παραπάνω είναι και το γεγονός πως στις 14 Φεβρουαρίου, κυκλοφορεί στους κινηματογράφους μία ταινία για τη ζωή του στα '70s. Τότε δηλαδή που γυρνούσε τον κόσμο με την κιθάρα του και τη μουσική του. Με αφορμή λοιπόν την κυκλοφορία αυτής της ταινίας, η φωτογράφος του Marley, Kate Simon, μίλησε στο βρετανικό Esquire αποκαλύπτοντας πολλά για τη ζωή του μέσα από σπάνιες φωτογραφίες. 

"Πώς μπορείς να τραβήξεις μία κακή φωτογραφία του Bob;" λέει μεταξύ άλλων η Kate Simon. "Είναι δύσκολο για μένα να μιλήσω για τον Bob γιατί είναι τόσο σημαντικός για μένα. Ήταν και είναι μία πραγματική πηγή παρηγοριάς και δύναμης για μένα και για όλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκτιμάται τόσο παγκοσμίως. Για τα συναισθήματά του και τις ιδέες του, για την ανθρωπιά του και την εξυπνάδα του. Ήταν απλώς ένα πραγματικό δώρο, ως άνθρωπος. Ήταν ένας και μοναδικός". 

Exodus European Tour, 1977

Bob MarleyEsquire UK, Kate Simon Photography

"Μου αρέσει αυτή η εικόνα. Ήταν εκπληκτικό να μπορώ να βλέπω τον Bob Marley και τους The Wailers κάθε μέρα για μερικές εβδομάδες σε συναυλίες και στο soundcheck τους. Όλοι οι άνθρωποι που έπαιξαν μαζί τους ήταν απίστευτοι μουσικοί, αυτό δε μπορεί να τονιστεί αρκετά. Ο φωτισμός ήταν πολύ χαμηλός και ήθελα να χρησιμοποιήσω το διαθέσιμο φως...Προσπαθούσα να κάνω αυτό το πλάνο τόσο καιρό και τελικά το κατάφερα".

Βέλγιο, 1977

Bob MarleyEsquire UK, Kate Simon Photography

"Νομίζω ότι τράβηξα αυτή τη φωτογραφία στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες. Ο Bob φοράει ένα φούτερ Exodus και παίζει μια κιθάρα Ovation. Είχαμε μία εξαιρετική σχέση. Όταν φωτογραφίζεις κάποιον, πολύ, για αρκετά χρόνια, είναι μια μοναδική σχέση..."

Exodus European Tour, 1977

Bob MarleyEsquire UK, Kate Simon Photography

"Εδώ ο Bob είναι στο λεωφορείο και έχει φορέσει το καπέλο του, τα χέρια του είναι σταυρωμένα. Αυτό που μου άρεσε όταν φωτογράφιζα το πρόσωπό του είναι - κοίτα τα μάτια του. Νομίζω ότι είναι πραγματικά όλα στα μάτια. Είναι πολύ ξεκάθαρα και υπάρχει κάτι πολύ παρόν σε αυτόν. Υπάρχει μια βαρύτητα". 

Δανία, 1977

Bob MarleyEsquire UK, Kate Simon Photography

"Ο Bob είχε βγάλει την άκρη. Φορούσε πάντα το ίδιο τζιν τοπ και τζιν με ανοιχτόχρωμο λαιμό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας φορούσε αυτό: πάνω και κάτω Adidas. Το φορούσε κάθε μέρα. Ήταν αφοσιωμένος αθλητής, οπότε έκανε πάντα ποδήλατο ή έπαιζε ποδόσφαιρο. Αυτή η φωτογραφία είναι στην Κοπεγχάγη και μάλλον, ήταν έτοιμος να παίξει". 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης