H συγκλονιστική, αληθινή ιστορία της ταινίας 'Η Kοινωνία του Xιονιού' στο Netflix

Τα λάθη που οδήγησαν στη συντριβή και η ανάγκη για επιβίωση που τελικά, είναι πάνω από όλα.

Esquire Team
Γράφει: Γεωργία Πρέζα 09 Ιανουαρίου 2024

Εμπνευσμένη από την πτήση 571 και τη συντριβή ενός αεροπλάνου το 1972 είναι η νέα ταινία του Netflix, "Η Kοινωνία του Xιονιού". Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία πραγματεύεται την ιστορία μιας ομάδας ράγκμπι που βρέθηκε αποκλεισμένη στα βουνά των Άνδεων χωρίς φαγητό και χωρίς νερό για πολλές, πάρα πολλές ημέρες.

Εκτός από τον πιλότο και το πλήρωμα, στην πτήση αυτή επέβαιναν 45 ακόμη άτομα. Οι περισσότεροι, ήταν μέλη της ομάδας ράγκμπι που ταξίδευαν για έναν αγώνα. Φαινομενικά, όλα πήγαιναν καλά, ώσπου μία σειρά από λάθη οδήγησε το αεροπλάνο στη συντριβή. 

Το αεροπλάνο δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένο για να πραγματοποιήσει το ταξίδι ενώ οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δε βοηθούσαν. Όπως δε βοηθούσε ούτε η διαδρομή αφού λόγω των καιρικών συνθηκών, ο πιλότος έπρεπε να προσγειωθεί νωρίς στη Μεντόζα της Αργεντινής, όπου δε μπορούσε να παραμείνει νόμιμα για 24 ώρες. Έτσι παρά τους ισχυρούς ανέμους, το αεροσκάφος χρειάστηκε να ξανααπογειωθεί.

Το λάθος του πιλότου στη μετέπειτα διαδρομή που δεν κατάλαβαν οι ελεγκτές πτήσεις, οδήγησε το αεροπλάνο πάνω από τις Άνδεις. Εκεί δηλαδή όπου έπεσε και όπου χωρίστηκε στα δύο. Από την πρόσκρουση αυτή και την κατά συνέπεια συντριβή του αεροσκάφους, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ πολλοί άλλοι υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς. 

"Ένα Fairchild FH-227D, με πολύ χαμηλής ισχύος κινητήρες, γεμάτο ανθρώπους, εντελώς φορτωμένο, να πετάει πάνω από τα ψηλότερα βουνά της Νότιας Αμερικής, με κακές καιρικές συνθήκες. Θέλω να πω, αποκλείεται", δήλωσε στην Guardian ο Nando Parrado, ένας από τους επιζώντες. 

Μετά τη συντριβή, οι επιζώντες μετέτρεψαν την άτρακτο σε καταφύγιο, χρησιμοποιώντας βαλίτσες, ρούχα και καθίσματα για να δημιουργήσουν έναν τοίχο που εμπόδιζε το χιόνι να εισέλθει στο χώρο. Για λίγο, κατάφεραν να επιβιώσουν με τα σνακ που βρήκαν στο αεροσκάφος, τα οποία φέρεται να περιλάμβαναν σοκολάτα, καραμέλες, ξηρούς καρπούς, κράκερ και αλκοόλ. Όσον αφορά το νερό, το χιόνι ήταν η μοναδική τους λύση. 

Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, όταν οι προμήθειες εξαντλήθηκαν, οι επιβάτες προσπάθησαν να καταναλώσουν δέρμα σκισμένο από σκισμένες βαλίτσες. Έσχισαν ακόμη και τα καθίσματα του αεροπλάνου, ελπίζοντας να βρουν άχυρο ή βρώσιμα υλικά. Όμως, τίποτα. Έτσι σύντομα, η ομάδα οδηγήθηκε στον κανιβαλισμό. "Σφίξαμε τα χέρια μας και είπαμε: "Αν πεθάνω, παρακαλώ χρησιμοποιήστε το σώμα μου. Για να μπορέσετε τουλάχιστον να φύγετε από εδώ. Και πείτε στην οικογένειά μου πόσο τους αγαπώ", δήλωνε σε ένα ντοκιμαντέρ του ABC News, ο Parrado. 

Για ένα διάστημα, η ομάδα έτρωγε τη σάρκα των νεκρών επιβατών ενώ στη συνέχεια, αντιμετώπισαν μια ακόμη τραγωδία. Μία χιονοστιβάδα τους έθαψε στην άτρακτο. Κάποιοι, έμειναν πίσω. Κάποιοι άλλοι, κατάφεραν να γλιτώσουν. Οι μέρες πάντως που χρειάστηκε να περάσουν εκεί όσοι επιβίωσαν, στην άγρια και παγωμένη φύση, ήταν πολλές. Η ιστορία της ομάδας αυτής, απασχόλησε πολύ τα media εκείνη την εποχή, όπως εξίσου πολύ απασχόλησε και ο κανιβαλισμός. Σειρές και ταινίες "πάτησαν" πάνω στην ιστορία που όπως όλα δείχνουν, δεν άφησε ασυγκίνητη ούτε την πλατφόρμα του Netflix

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.