Αν σου έλειψαν οι κλασικές ταινίες δράσης, το Beekeeper είναι για σένα

Αύριο, στο Esquire, θα βρεις την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο σκηνοθέτης της ταινίας, David Ayer στο Esquire, με αφορμή την κυκλοφορία του στις 11 Ιανουαρίου.

Γράφει: Esquire Editors 10 Ιανουαρίου 2024

Η βίαιη εκστρατεία εκδίκησης ενός άνδρα αποκτά εθνικές διαστάσεις όταν αποκαλύπτεται ότι είναι ένας πρώην πράκτορας μίας πανίσχυρης και μυστικής οργάνωσης, γνωστή ως ‘’Οι Μελισσοκόμοι’’. Το The Beekeeper (O Μελισσοκόμος) με πρωταγωνιστή τον Jason Statham που κυκλοφορεί αύριο στους κινηματογράφους από την The Film Group, αποτελεί τη νέα ταινία του David Ayer (Suicide Squad, Fury), ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο Big Black Book του Esquire - υπομονή μέχρι αύριο που θα μπορείς να διαβάσεις και εδώ τη συνέντευξή του. 

Πώς προέκυψε το σενάριο 

Ο σεναριογράφος Kurt Wimmer εξοργίζεται με όσα άτομα εκμεταλλεύονται άλλους ανθρώπους. "Οι απατεώνες τηλεφωνούν σε ηλικιωμένους και τους παίρνουν ό, τι έχουν", παρατηρεί. Μάλιστα, όταν τα θύματα είναι μόνα τους, δίχως κάποιο κοντινό πρόσωπο να τα βοηθήσει και να τα υπερασπιστεί, η αδικία φαντάζει ακόμα πιο μεγάλη.  Όταν τα χρήματα εξαφανιστούν, δεν υπάρχει ελπίδα να τα πάρουν πίσω. Τόσα άτομα πέφτουν θύματα απάτης δίχως την παραμικρή ελπίδα να δικαιωθούν. 

Αν σου έλειψαν οι κλασικές ταινίες δράσης, το Beekeeper είναι για σένα

Η ιδέα πίσω από την ταινία 

Βέβαια, για τον ίδιο τον Wimmer, το ζήτημα της απάτης είναι προσωπική υπόθεση. Πριν αρκετά χρόνια είχε μια χήρα θεία που ζούσε στη Γερμανία. Κάποια άτομα κέρδισαν την εμπιστοσύνη της, συγκατοίκησαν μαζί της για να την φροντίζουν και τελικά απέκτησαν πρόσβαση στους τραπεζικούς της λογαριασμούς. Της πήραν τα πάντα και εκείνη πέθανε στην ψάθα. Η ιστορία της επέστρεφε διαρκώς στις σκέψεις του, οπότε κάποια στιγμή αναρωτήθηκε και ο ίδιος πώς θα διαχειριζόταν μια τέτοια συνθήκη σε έναν φανταστικό κόσμο. Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους; Κάπως έτσι, προέκυψε και η ιδέα της ταινίας με την παρουσία ενός "Λευκού Ιππότη" που είναι στο πλάι των ανθρώπων που τον χρειάζονται. 

Φυσικά, ο Wimmer δεν χρειάστηκε να προβληματιστεί ιδιαίτερα για τον ρόλο του προστάτη των αδύναμων, αφού εξ’ αρχής ένα άτομο αποτελούσε τη βασική του επιλογή: ο Jason Statham. Οι δυο τους  γνωρίζονταν ήδη αρκετά χρόνια, δουλεύοντας μαζί σε σενάρια, κάποια εκ των οποίων υλοποιήθηκαν και κάποια άλλα που δεν προχώρησαν ποτέ. Η ιστορία που έγραψε ο Wimmer κέντρισε άμεσα το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη της ταινίας, David Ayer, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από το χιούμορ του σεναρίου, τους καλογραμμένους χαρακτήρες της ιστορίας, την ευκαιρία για εντυπωσιακή δράση, αλλά κυρίως από το γεγονός πως ο Wimmer κατάφερε να τον εκπλήξει. "Αν κατάφερε να βρεθεί ένα βήμα μπροστά από εμένα, ξέρω πως θα κάνει και το ίδιο με το κοινό", εξηγεί ο Ayer. 

BEEKKEPER

Για να αφηγηθεί την ιστορία του "Μελισσοκόμου", ο Wimmer έκτισε έναν κόσμο, ο οποίος σύμφωνα με τον παραγωγό της ταινίας, Chris Long, "μεταφράζεται ιδανικά στην κοινωνία μας". Ο Wimmer εξηγεί πως οι μέλισσες πάντα του φαίνονταν συναρπαστικές. Το πρώτο ποτό φτιάχτηκε από μέλι, ο Ναπολέων τις χρησιμοποιούσε ως σύμβολο της ισχύς του. Όλοι αγαπούν τις μέλισσες. Είναι χνουδωτές και φτιάχνουν μέλι. Είναι τα δελφίνια των εντόμων! Επιπλέον, το κοινό γνωρίζει τη δομή των μελισσιών: κηφήνες, εργάτριες και στην κορυφή η βασίλισσα. 

Για τις ανάγκες της ταινίας, ο David Ayer μελέτησε αρκετά τον κόσμο των μελισσών, ώστε να εμπλουτίσει τη μυθολογία του "Μελισσοκόμου". Ο Ayer αναφέρει, "Διάβασα κάπου πως οι μέλισσες δεν αντιλαμβάνονται τον μελισσοκόμο. Όταν εμφανίζεται εκείνος, δεν τον βλέπουν, οπότε είναι σαν μια δύναμη της φύσης που οργανώνει και καθορίζει την πραγματικότητά τους και αυτή ήταν μια καταπληκτική ιδέα για τις κυβερνήσεις και για το ποιος διορθώνει καταστάσεις, ποιος έχει όραμα για την κοινωνία και πως βοηθάει τους ανθρώπους". 

Το σενάριο είναι δομημένο με τέτοιον τρόπο, ώστε να βυθίζει τον Clay, τον χαρακτήρα που ερμηνεύει ο Jason Statham, όλο και βαθύτερα στο δίκτυο της εγκληματικής οργάνωσης με την οποία έρχεται αντιμέτωπος και να αποκαλύπτει διαρκώς περισσότερες πληροφορίες, την ώρα που η δράση γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακή και απαιτητική. "Ο Clay", εξηγεί ο Ayer, "πηγαίνει και σπάει τα γραφεία των κακών και εκείνοι πάνε σπίτι του για να το καταστρέψουν. Εμφανίζονται στη φάρμα του, αλλά είναι προετοιμασμένος, βασικά  νομίζω πως είναι προετοιμασμένος για τον οποιοδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή κι αν εμφανιστεί. Ένα από τα συναρπιστικότερα στοιχεία ανάπτυξης και σχεδιασμού της δράσης είναι πόσο έξυπνος είναι ο "Μελισσοκόμος" όταν έρχεται αντιμέτωπος με κάποιον και ο τρόπος που χρησιμοποιεί αντικείμενα που βρίσκει γύρω του για να εξοντώσει τους αντιπάλους του με ευφυείς τρόπους". Μάλιστα, ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Clay είναι η σπάνια χρήση όπλων. Εκείνα είναι απλώς ένα ακόμη εργαλείο για την εξόντωση των ανταγωνιστών του, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν τα χρειάζεται διαρκώς. Η ιδέα είναι ότι τα χέρια του είναι σαν τα χέρια μάγου ή όπως λέει χαρακτηριστικά και ο μεγαλύτερο ανταγωνιστής του, "Όσο ένας Μελισσοκόμος αναπνέει, είναι οπλισμένος". 

BEEKKEPER

Η παραγωγή 

Ο παραγωγός Chris Long δηλώνει εντυπωσιασμένος από την προσέγγιση του Ayer στις σκηνές δράσεις. "Είναι γυρισμένες θεατρικά. Ο David είναι ο λόγος που δεν είναι μια συμβατική ταινία. Ξέρει τόσα για τις οπτικές γωνίες, τον φωτισμό και τα σταντς, ώστε να βλέπεις τη διαφορά στις ταινίες του", λέει ο Long. 

Η ταινία σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία του σκηνοθέτη David Ayer με τον Jason Statham. Ο Ayer θυμάται όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον δημοφιλή ηθοποιό από κοντά, στα γυρίσματα της ταινίας, μένοντας εντυπωσιασμένος από τις γνώσεις του. "Γνώριζε τις γωνίες λήψεις, τους φακούς, τον φωτισμό, όλες αυτές τις περίπλοκες κινήσεις του σώματος. Αυτά δεν διδάσκονται. Είναι κάτι που το έχουν οι αστέρες των ταινιών. Βλέπεις παλιές ταινίες και αντιλαμβάνεσαι πως κατανοούν τον τρόπο λειτουργίας της κάμερας. Όταν δουλεύεις με έναν τέτοιον ηθοποιό, είναι απόλυτη ευχαρίστηση, διότι σε εκείνο το σημείο αποτυπώνεις την κινηματογραφική μαγεία".

"Είναι καταπληκτικό να δουλεύεις με τον Jason", δηλώνει ο Jeremy Irons, ο οποίος ερμηνεύει τον διευθυντή της CIA. "Είναι καταπληκτικός σε αυτό που κάνει, πολύ καλός άνθρωπος, ήσυχος, ευγενικός, επαγγελματίας" συμπληρώνει. Σχολιάζοντας τον ρόλο του, σημειώνει πως το στοιχείο που του κέντρισε το ενδιαφέρον είναι η αινιγματικότητά του, η δυσκολία να καταλάβεις πού ακριβώς στέκεται.

BEEKKEPER

To cast 

Στην ταινία πρωταγωνιστoύν επίσης οι Minnie Driver και Josh Hutcherson. Η πρώτη αναλαμβάνει τον ρόλο της Janet Harward, διευθύντρια της CIA, μια επιλογή που ενθουσίασε τον σκηνοθέτη David Ayer. "Ήταν μια καταπληκτική ευκαιρία να συνεργαστώ με την Minnie Driver, έχει έναν μικρό, αλλά κομβικό ρόλο στην ταινία", σημειώνει ο Ayer.  Ο Hutcherson, γνωστός στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή του στις ταινίες "Αγώνες Πείνας", ερμηνεύει τον Derek Danforth, έναν μανιακό τύπο, εθισμένο σε ουσίες, αλλά και την γλυκιά γεύση της εξουσίας. Για τον ηθοποιό, ο συγκεκριμένος ρόλος αποτέλεσε μια ιδιαίτερη πρόκληση, αφού δεν έμοιαζε με τίποτα που να είχε κάνει ως τότε. "Το να μπαίνεις στο μυαλό ενός ανθρώπου με τέτοιο εγωισμό και ναρκισσισμό ήταν βαρύ. Αλλά είναι διασκεδαστικό να βουτάς σε μια πτυχή του εαυτού σου που δεν ήξερες και διαπιστώνεις πως είναι τρομακτικό και μόνο που υπάρχει", δηλώνει ο ηθοποιός.

Να πέσει το trailer: 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα γνωρίζουμε για τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά φέρει την υπογραφή των δημιουργών του Westworld.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης