20 ταινίες που γίνονται 20 το 2018

Από το Blade και τη Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν, μέχρι το The Big Lebowski και το Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας.

Πίσω στο όχι και τόσο μακρινό 1998, γίνονταν πραγματάκια στο Hollywood, με τα κινηματογραφικά στούντιο να γυρίζουν ταινίες χωρίς φειδώ. Από την οσκαρική Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν και το υποψήφιο για χρυσό αγαλματίδιο Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίαςμέχρι τις "ένοχες απολαύσεις" Αλεξίσφαιροι ντετέκτιβ και Wild Things και την επιτομή του καλτ, το The Big Lebowski.

Κι αυτά είναι μόνο πέντε από τα είκοσι φιλμ που βγήκαν στις αίθουσες το 1998 και φέτος γιορτάζουν τα 20α γενέθλιά τους.

Η εισβολή

Elijah Wood, Usher, Jordana Brewster και Josh Hartnett είναι τέσσερα από τα πέντε γυμνασιόπαιδα που ανακαλύπτουν ότι μια εξωγήινη οντότητα έχει κυριεύσει τους καθηγητές του σχολείου και απειλεί τώρα και τους ίδιους.

Pleasantville

Δύο αδέλφια παγιδεύονται στον ασπρόμαυρο τηλεοπτικό κόσμο μιας ηθοπλαστικής σαπουνόπερας του '50 και τη μετατρέπουν σταδιακά σ' ένα μοντέρνο, ερωτικό και έγχρωμο σύμπαν. Υπέροχο καστ (Tobey Maguire, Jeff Daniels, Joan Allen, William H. Macy, J. T. Walsh, Reese Witherspoon, Don Knotts, Paul Walker), υπέροχη ταινία σε ασπρόμαυρο φόντο.

Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας

Σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες του στη μεγάλη οθόνη, ο Depp υποδύεται τον δημοσιογράφο Hunter S. Thompson που ταξιδεύει στο Λας Βέγκας στην Αμερική του 1971 για να καλύψει έναν αγώνα αυτοκινήτων, αλλά αντ' αυτού δοκιμάζει κάθε είδους ναρκωτικά και παραισθησιογόνα που κυκλοφορούν.

Πάρτι αποφοίτησης

500 τελειόφοιτοι ετοιμάζονται για το πάρτι της ζωής τους που εννοείται πως θα εξελιχθεί σε ένα ξέφρενο εφηβικό όργιο αποφοίτησης με σεξ, ποτό και όλα τα παρελκόμενα.

Half Baked

Τύπος ταΐζει άλογο γλυκό, χωρίς να γνωρίζει ότι πάσχει από διαβήτη, με αποτέλεσμα να πεθάνει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, συλλαμβάνεται μιας και το άλογο ανήκε σε αστυνομικό. Οι τρεις κολλητοί του αποφασίζουν να πουλήσουν μαριχουάνα για να τον βγάλουν από τη φυλακή. Η ταινία είναι αυστηρώς ακατάλληλη για νηφάλιους θεατές.

Wild Things

Η ταινία που σου πρόσφερε απλόχερα το ίσως καλύτερο τρίο που έχεις δει ποτέ στη μεγάλη οθόνη, με τους Neve Campbell, Denise Richards και Matt Dillon να ερωτοτροπούν μπροστά στα μάτια σου και να στοιχειώνουν τις φαντασιώσεις σου.

Αλεξίσφαιροι ντετέκτιβ

Jackie Chan και Chris Tucker αναζητούν τους μαφιόζους απαγωγείς της κόρης του Κινέζου πρόξενου στις ΗΠΑ. Το φοβερό της υπόθεσης είναι ότι ακολούθησαν δύο ακόμη ταινίες, Αλεξίσφαιροι ντετέκτιβ 2 και 3 με τους δύο ηθοποιός να αναβιώνουν τους ρόλους τους.

Θα σε βρω στον παράδεισο

Ένας νεκρός παιδίατρος, που βρίσκεται στον Παράδεισο, αποφασίζει να κατέβει στην Κόλαση για να ελευθερώσει τη γυναίκα του, που αυτοκτόνησε. Στο ρόλο του αφοσιωμένου συζύγου, ο Robin Williams.

Εκτός ελέγχου

Εκείνη είναι μια όμορφη αστυνομικός. Εκείνος ένας γοητευτικός ληστής τραπεζών. Αν και το καθήκον της υπαγορεύει να τον συλλάβει, το κορμί της την προτρέπει να κάνει έρωτα μαζί του. Ένα χειροκρότημα στον Steven Soderbergh που είδαμε την Jennifer Lopez να βγαίνει εκτός ελέγχου με τον George Clooney.

Blade

Ο ίσως πιο γνωστός ρόλος του Wesley Snipes είναι ένα υβρίδιο ανθρώπου και βαμπίρ, που εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1973 ως δευτερεύων ήρωας σε κόμικς της Marvel. Ο ίδιος ο Snipes έχει δηλώσει ότι χάρη στο κινηματογραφικό franchise που εγκαινιάστηκε με αυτή την ταινία ξεκίνησε η κυριαρχία της Marvel στην αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία.

BASEketball

Δύο φίλοι από το Μιλγουόκι, ο Κουπ και ο Ρέμερ, επινοούν ένα ομαδικό παιχνίδι, συνδυασμό του μπάσκετ και του μπέιζμπολ. Με τους δημιουργούς του θρυλικού South Park, Trey Parker και Matt Stone να πρωταγωνιστούν καταλαβαίνεις ότι η κωμωδία αυτή πουλάει τρέλα με το κιλό.

Δύο καπνισμένες κάννες

Ευφυής, χαοτική και μπαρουτοκαπνισμένη με ήρωες - καρικατούρες, η ταινία αυτή του Guy Ritchie για τις λονδρέζικες συμμορίες ναρκωτικών που αλληλοσκοτώνονται, υπήρξε η αρχή για τη "γέννηση" μιας νέας βρετανικής σχολής κινηματογράφου και η καλύτερη απάντηση στο σινεμά του Quentin Tarantino.

Κάτι τρέχει με τη Μαίρη

Την αγαπήσαμε όταν την είδαμε στη Μάσκα. Την λατρέψαμε όταν χρησιμοποίησε ένα διαφορετικό τζελ μαλλιών για το χτένισμα της στην κομεντί των Farrelly Brothers.

Ronin

​​​​​​​

Έξι πρώην πράκτορες μυστικών υπηρεσιών αναλαμβάνουν να κλέψουν μια βαλίτσα με άγνωστο περιεχόμενο για έναν επίσης άγνωστο εργοδότη, αλλά πέφτουν θύματα προδοσίας. Robert De Niro, Sean Bean και Jean Reno πρωταγωνιστούν σε μια περιπέτεια καταιγιστικής δράσης που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία action movies, όπως το franchise του Bourne τις James Bond ταινίες με τον Daniel Craig.

Ο αρχάριος

​​​​​​​

Ένας εκκεντρικός μαθητής λυκείου σπαταλά όλο του τον χρόνο σε εξωσχολικές δραστηριότητες, έχοντας τις χαμηλότερες επιδόσεις στο ιδιωτικό σχολείο, που πηγαίνει, το Rushmore. Από τις καλύτερες σκηνοθετικές δουλειές του Wes Anderson, Ο Αρχάριος ανανέωσε την καριέρα του Bill Murray, ενώ το 2016 εισήχθη στο National Film Registry, από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, ως "πολιτιστικά, ιστορικά, ή αισθητικά σημαντική ταινία".

The Truman Show

Ο Jim Carrey παραδίδει μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του, υποδυόμενος έναν άντρα που η ζωή του μεταδίδεται εν αγνοία του 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, σε μία ταινία που έμελλε να αποδειχθεί προφητική. Big Brother is watching you.

Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας

Μια σοκαριστική ματιά στο νεοναζιστικό κίνημα με τον Edward Norton στον ίσως πιο εμβληματικό ρόλο της μέχρι τώρα πορείας του στη μεγάλη οθόνη. Κρίμα και άδικο που έχασε το Όσκαρ Α' Αντρικού Ρόλου.

Αρμαγεδδών

Bruce Willis, Ben Affleck και Steve Buscemi αποκρούουν έναν αστεροειδή που απειλεί να καταστρέψει τη Γη και σώζουν την ανθρωπότητα από τον όλεθρο, υπό τους ήχους του "I don't wanna miss a thing" των Aerosmith.

Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν

Η φρίκη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τα μάτια μιας ομάδας οπλιτών που μετά την απόβασή τους στη Νορμανδία, αναζητούν στα εδάφη της κατεχόμενης Γαλλίας τον στρατιώτη Ryan, τον μοναδικό ζωντανό γιο μιας οικογένειας που είχε χάσει στον πόλεμο άλλους τρεις. Παρά τα κλισέ και τις υπερβολές της, η ταινία του Steven Spielberg παραμένει κλασική μέχρι σήμερα, κυρίως για το ρεαλισμό των σκηνών μάχης. Κορυφαία, η σκηνή που αναπαράγει την απόβαση στην παραλία Ομάχα και δικαίως ψηφίστηκε η "καλύτερη σκηνή μάχης όλων των εποχών" από το αγγλικό περιοδικό Empire.

Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι

​​​​​​​

Η ίσως πιο cult κινηματογραφική στιγμή των '90s που όταν την αναπολείς σε κάνει, ακόμη και σήμερα, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, να τα κάνεις πάνω σου από τα γέλια, είναι αναμφισβήτητα αυτό εδώ το έπος των αδελφών Coen. Γιατί αν υπάρχει ένας κινηματογραφικός χαρακτήρας που είναι αθάνατος -ποιος Highlander;- δεν είναι άλλος από τον θρυλικό "Dude”. Τον τύπο που αποτελεί την επιτομή του "διάγω το βίο μου, γράφοντάς τα όλα και όλους εκεί που δεν πιάνει μελάνι".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.