Επιτέλους μία νορμάλ εξήγηση για το τέλος του Fight Club

Αν ακόμα σε τυραννά το αινιγματικό τέλος της ταινίας, διάβασε εντός.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 06 Φεβρουαρίου 2024

Η λύση στην κατάληξη του Fight Club, που προβληματίζει το κοινό εδώ και 25 χρόνια, μάλλον αποκαλύφθηκε επιτέλους, προσφέροντας σαφήνεια στο αινιγματικό της τέλος. Η ταινία του David Fincher που βασίστηκε σε μυθιστόρημα του 1996, με πρωταγωνιστές τον Brad Pitt ως Tyler και τον Edward Norton ως αφηγητή και που καθήλωσε τους θεατές με τη συναρπαστική του ιστορία και το αινιγματικό της φινάλε, ανήκει στα αγαπημένα μας. 

Ακολουθούν spoilers -duh- για το Fight Club.

Πρώτος κανόνας: Δεν μιλάμε για το Fight Club

Όπως διαβάζουμε στο LadBible, η ταινία παρακολουθεί το ταξίδι του Αφηγητή, που πάσχει από αϋπνία και νιώθει απογοήτευση λόγω της μονότονης ζωής του. Ο ίδιος δημιουργεί μια υπόγεια λέσχη μάχης με τον Tyler Durden, έναν πωλητή σαπουνιών που επαναστατεί. Καθώς η αφήγηση εξελίσσεται, ο Αφηγητής παλεύει με τον φόβο του για την αντιπαράθεση και την απώλεια του ελέγχου, συνειδητοποιώντας τελικά ότι ο Tyler είναι μια εκδήλωση της διχασμένης προσωπικότητάς του.

Σε μια κορυφαία σκηνή, ο Αφηγητής φαίνεται να πυροβολεί τον εαυτό του στο πρόσωπο για να απαλλαγεί από τον Tyler, αφήνοντας το κοινό να αναρωτιέται για το πώς κατάφερε να επιβιώσει. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ανάλυση της γωνίας λήψης που χρησιμοποιείται στη σκηνή αποκαλύπτει μια κρίσιμη λεπτομέρεια: μια τρύπα από σφαίρα στο μάγουλο του Αφηγητή, που υποδηλώνει ότι προκάλεσε μεν βλάβη στον εαυτό του, αλλά δεν τραυμάτισε θανάσιμα τον εγκέφαλό του, επιτρέποντάς του έτσι να εξοντώσει τον Tyler, χωρίς να τερματίσει τη δική του ζωή.

Δεύτερος κανόνας: ΔΕΝ μιλάμε για το Fight Club

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, David Fincher, εμβαθύνει στον συμβολισμό που κρύβεται πίσω από το τέλος, προτείνοντας ότι αντιπροσωπεύει ένα μεταφορικό ταξίδι διαφώτισης για τον Αφηγητή, ο οποίος πρέπει μεταφορικά να "σκοτώσει" τους γονείς του, τον Θεό και τον δάσκαλό του για να βρει την ευτυχία. Το τέλος, επομένως, σηματοδοτεί μια αλλαγή εξουσίας, καθώς ο Αφηγητής παίρνει τον έλεγχο της ζωής του, εξαλείφοντας τον Tyler.

Ενώ αυτή η εξήγηση μπορεί να παρέχει σαφήνεια σε ορισμένους, άλλοι μπορεί να εξακολουθούν να δυσκολεύονται με την πολυπλοκότητα της κατάληξης του Fight Club. Όπως και να 'χει, πρόκειται για μια αποκάλυψη που προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την εμβληματική ταινία.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης