Η μυστηριώδης ιδιοφυία του Benicio Del Toro

Κάποτε, επί ένα μήνα έβλεπε back to back ταινίες στο σκοτάδι.

Esquire Team
Γράφει: Παύλος Κρούστης 19 Φεβρουαρίου 2024

Ο διάσημος ηθοποιός Benicio Del Toro είχε μιλήσει το 2018 στο βρετανικό Esquire για την προώθηση της ταινίας του που είχε κυκλοφορήσει τότε, το Sicario: Day of the Soldado. Σε εκείνη τη συνέντευξη είχε σταθεί στην αγάπη τους για τους παλιούς ηθοποιούς. Όπως είχε παραδεχτεί, έβλεπε παλιές ταινίες για έναν ολόκληρο μήνα. "Ήταν κυριολεκτικά στο σκοτάδι για 30 ημέρες, βλέποντας μόνο παλιές ταινίες και τρώγοντας Doritos", είχε αναφέρει ο συμπρωταγωνιστής του, Josh Brolin. Είναι μια αστεία ιστορία, αλλά εξηγεί επίσης τέλεια τον Benicio Del Toro. Ο ηθοποιός έχει γενέθλια σήμερα -γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 19 Φεβρουαρίου 1967- και γι᾽αυτό εμείς ρίχνουμε μια ματιά στην ξεχωριστή του πορεία.

Δύσκολα παιδιά χρόνια

O Del Toro γεννήθηκε έξω από το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο και η πορεία του προς την κινηματογραφική καταξίωση ήταν τόσο αντισυμβατική όσο και προδιαγεγραμμένη. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον, στο οποίο τον περιτριγύριζαν δικηγόροι και αστυνομικοί συνεχώς. Τα πρώτα του χρόνια σημαδεύτηκαν από την τραγική απώλεια της μητέρας του, στην τρυφερή ηλικία των εννέα ετών. Ωστόσο, οι αντιξοότητες έγιναν το γόνιμο έδαφος από το οποίο άνθισε το αδάμαστο πνεύμα του.

Στα 13 του χρόνια, μια κρίσιμη στιγμή έμελλε να έρθει, καθώς η νονά του του προσέφερε μια απόδραση σε ένα οικοτροφείο στην Πενσυλβάνια, ωθώντας τον προς τις ακτές της Αμερικής. Εδώ ήταν που άρχισαν να φυτρώνουν οι σπόροι της υποκριτικής του δεινότητας, καλλιεργημένοι από ένα φυσικό ταλέντο που αρνιόταν να περιοριστεί. Ο ίδιος έκανε πολύ καλές μιμήσεις και ο αδελφός του τον ώθησε να το κυνηγήσει.

Από το The Usual Suspects στο Sicario

Η άνοδος του Del Toro στις τάξεις του Χόλιγουντ ήταν ραγδαία, αλλά και διανθισμένη με αξέχαστες ερμηνείες που χάραξαν το όνομά του στα χρονικά του κινηματογράφου. Από τον σκληρό ρεαλισμό του Sicario, μέχρι τη δαιδαλώδη ίντριγκα του Traffic, οι ερμηνείες του ήταν αριστουργηματικές.

Στην ταινία The Usual Suspects, ο Del Toro αψήφησε τις συμβάσεις, μετατρέποντας έναν φαινομενικά ασήμαντο ρόλο σε μια δύναμη επιβλητικού χαρίσματος. Ως Fred Fenster χάρισε στο κοινό μια φανταστικά αξιομνημόνευτη κωμική ερμηνεία, χρησιμοποιώντας μόνο ελάχιστες ατάκες.

Όμως η ταινία Traffic ήταν αυτή που εδραίωσε την ιδιότητα του Del Toro ως "ογκόλιθο" της μεγάλης οθόνης, κερδίζοντας εξίσου διακρίσεις και επευφημίες. Η απεικόνιση ενός Μεξικανού αστυνομικού που περιηγείται στα ύπουλα ρεύματα του πολέμου των ναρκωτικών ήταν μια απόδειξη της ευελιξίας και του βάθους του ως ηθοποιού.

Το πέρασμά του από το σύμπαν της Marvel στα Guardians of the Galaxy, Avengers, κλπ. ως The Collector, ήταν ένα από τα cameo που έδωσαν ειδικό βάρος σε όλο το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, η οποία ήξερε πού ακριβώς έπρεπε να χρησιμοποιήσει τις υποκριτικές ικανότητες του Del Toro για να δώσει τον απαραίτητο "αέρα" στις ταινίες της.

Στο πιο πρόσφατο εγχείρημά του, το Reptile του Netflix, ο Del Toro ξαναζωντανεύει στην οθόνη με την ερμηνεία του ως ένας σκληροτράχηλος ντετέκτιβ, σε ένα αφηγηματικό μωσαϊκό που γοητεύει και συναρπάζει. Καθώς εμβαθύνει στις σκιές ενός αποτρόπαιου εγκλήματος, η ερμηνεία του είναι μια συμφωνία επιμονής και αποφασιστικότητας.

Κολοσσιαίο ταλέντο

Ο Benicio Del Toro στέκεται ως ένας κολοσσός μεταξύ των ηθοποιών, ένας φάρος έμπνευσης για τις επόμενες γενιές. Από τα αστραφτερά ύψη των χολιγουντιανών μπλοκμπάστερ μέχρι τα οικεία βάθη του ανεξάρτητου κινηματογράφου, η παρουσία του παραμένει στιβαρή σε κάθε ρόλο.

Ελπίζουμε το απαράμιλλο ταλέντο και η διαχρονική γοητεία του να συνεχίσουν να φωτίζουν τις οθόνες μας για πολλά χρόνια ακόμη.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr