Μία εξήγηση για το τέλος του Tenet από τον ίδιο τον Christopher Nolan

4 χρόνια μετά, ο σκηνοθέτης μας λυπήθηκε.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 26 Φεβρουαρίου 2024

Ο Christopher Nolan φημίζεται για τη δημιουργία κινηματογραφικών γρίφων, που καλούν τους θεατές να τους αποκρυπτογραφήσουν. Η ταινία του, Tenet (2020), δεν αποτελεί εξαίρεση.

Αντί να μας παίρνει "από το χεράκι" και έστω στο τέλος να μας εξηγεί τι συμβαίνει, o Nolan απολαμβάνει να μας αφήνει να συνθέτουμε τις δικές μας ερμηνείες των περίπλοκων αφηγήσεών του.

Ο λαβύρινθος του χρόνου

Στο Tenet ωστόσο, ο Nolan κάπως όμως, το παράκανε. Επιχείρησε να μπει στον λαβύρινθο του χρόνου, υφαίνοντας μια ιστορία που γυρίζει πίσω στον εαυτό της και διασταυρώνεται στο μέσο της, προτού επιστρέψει ξανά στην αρχή της. Πρόκειται για ένα αφηγηματικό κατόρθωμα που είναι τόσο συναρπαστικό, όσο και πολύπλοκο - δεν έβγαλε κανείς άκρη μαζί της. Κεντρικό ρόλο στην ιστορία παίζει η έννοια της αντιστροφής, ένα θέμα που αψηφά τις συμβατικές εξηγήσεις, αλλά αποτελεί τον πυρήνα ολόκληρης της αφήγησης.

Ο ίδιος ο Nolan αναγνωρίζει την πρόκληση να αρθρώσει τις περιπλοκές της ταινίας με λόγια, προτείνοντας στους θεατές να βιώσουν την ταινία μόνοι τους για να συλλάβουν την ουσία της. Επειδή ωστόσο, ακόμα και 4 χρόνια μετά, σχεδόν κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι ήθελε να πει ο ποιητής Nolan, αποφάσισε να δώσει μερικά στοιχεία, μπας και σταματήσουμε να βασανιζόμαστε. 

Εντροπία

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αφηγήσεις για ταξίδια στο χρόνο, το Tenet διερευνά την έννοια της εντροπίας και τον ρόλο της στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης του χρόνου. Σύμφωνα με τον Nolan, η ταινία εμβαθύνει στην ιδέα ότι η εντροπία χρησιμεύει ως κινητήρια δύναμη πίσω από τη χρονική δυναμική, δίνοντας αφορμή για μηχανισμούς ικανούς να αντιστρέψουν τη ροή του χρόνου για αντικείμενα και άτομα.

Αυτή η κινηματογραφική εξερεύνηση της χειραγώγησης του χρόνου εκδηλώνεται ως δύο διαφορετικές χρονικές ροές που συνυπάρχουν στην ίδια σκηνή: ένα οπτικό θέαμα που προκαλεί τους θεατές να επανεξετάσουν την αντίληψή τους για την αιτία και το αποτέλεσμα.

"Δεν χρειάζεται να θεωρείτε ότι η αιτία και το αποτέλεσμα ορίζονται από το ένα πριν από το άλλο", είπε ο σκηνοθέτης. "Δεν υπάρχει τίποτα στους νόμους της φυσικής που να λέει ότι δεν μπορείς να δεις τον χρόνο προς διαφορετική κατεύθυνση".

Σε μια εντυπωσιακή σκηνή, ο χαρακτήρας του John David Washington αψηφά τους νόμους της φυσικής, καθώς μια ανεστραμμένη σφαίρα αψηφά τη βαρύτητα για να προσγειωθεί στο τεντωμένο χέρι του, τονίζοντας τον ρόλο της θέλησης στη διαμόρφωση των χρονικών γεγονότων.

Η δύναμη της θέλησης

"Εσύ το έκανες να συμβεί, είτε ρίξεις τη σφαίρα είτε όχι, είτε πετάξει μέχρι το χέρι σου είτε όχι, πρέπει να είναι το χέρι σου, πρέπει να είναι η θέλησή σου που το κάνει να συμβεί", πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, είναι δύσκολο να εξηγηθεί με ακρίβεια, αλλά τουλάχιστον κάνει τα πράγματα λίγο πιο ξεκάθαρα για όσους παραμένουν μπερδεμένοι από το Tenet.

Μας διαφώτισε... #νοτ. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.