Επιστρέφει η Αγορά του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Νέες συνέργειες και βραβεία στην πιο δυναμική κινηματογραφική αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Γράφει: Esquire Editors 25 Φεβρουαρίου 2024

Με νέες συνεργασίες και βραβεία επιστρέφει η πιο δραστήρια και δυναμική aγορά ντοκιμαντέρ της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, έχοντας καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης και επαφής ανάμεσα σε δημιουργούς, παραγωγούς και αγοραστές από ολόκληρο τον κόσμο μέσα από την υποστήριξη στο είδος του ντοκιμαντέρ σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Η Αγορά του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 8-16 Μαρτίου 2024.

Η Αγορά είναι ο τόπος όπου καλλιεργείται το σινεμά του μέλλοντος. Δημιουργοί, παραγωγοί, διανομείς και εκπρόσωποι μεγάλων διεθνών φεστιβάλ και τηλεοπτικών σταθμών συναντιούνται, ανακαλύπτουν νέα κινηματογραφικά σχέδια και τα ενισχύουν ώστε να ολοκληρωθούν και να φτάσουν στο κοινό τους.

Παράλληλα, συνεχίζει τις προσπάθειες να κάνει τις δράσεις της βιώσιμες, μειώνοντας το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. 

Οι αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe Media και σε συνεργασία με το DAE (Documentary Association of Europe). Σε ένα φιλικό και προσιτό περιβάλλον, επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας συναντούν σκηνοθέτες και παραγωγούς, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, για να συζητήσουν τις ταινίες τους και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.

Στόχος της Αγοράς είναι η υποστήριξη της κινηματογραφικής παραγωγής από την Ελλάδα και την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Οι φετινοί συμμετέχοντες στην Αγορά θα ανακαλύψουν ταινίες και πρότζεκτ, θα δικτυωθούν με τους δημιουργούς και θα παρακολουθήσουν τις νέες τάσεις μέσω των Agora Talks. Πάνω από 350 καλεσμένοι από 51 διαφορετικές χώρες θα παρακολουθήσουν τις δράσεις της Αγοράς στο Φεστιβάλ.

Ανακαλύψτε τους σημαντικότερους άξονες της Αγοράς:

1.    Agora Doc Market: Με περισσότερα από 350 ολοκληρωμένα ντοκιμαντέρ στην ψηφιοποιημένη βιντεοθήκη της (σε συνεργασία με το Cinando), το Agora Doc Market θα είναι διαθέσιμο online μόνο για τους διαπιστευμένους της Αγοράς και τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.
2.    Agora Docs in Progress: Θα παρουσιαστούν 11 ταινίες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν την ολοκλήρωσή τους. 
3.    Thessaloniki Pitching Forum: Συμμετέχουν 12 πρότζεκτ στην πλατφόρμα συμπαραγωγών και συγχρηματοδότησης για δημιουργικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ στο στάδιο της ανάπτυξης. 
4.    Agora Lab: 5 πρότζεκτ από την Ελλάδα θα πάρουν μέρος στο εργαστήρι ανάπτυξης, στο οποίο ειδικοί του ντοκιμαντέρ προσφέρουν καθοδήγηση σε σκηνοθέτες με ταινίες που βρίσκονται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης.
5.    Meet the Future: 5 ανερχόμενα ταλέντα στον χώρο του ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται κάθε χρόνο από την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Φέτος παρουσιάζονται δημιουργοί από την Τσεχία.
6.    Agora Talks and Talking Heads: Κάθε χρόνο η Αγορά προσκαλεί κορυφαίους επαγγελματίες, για να μοιραστούν εμπειρίες και συμβουλές σχετικά με μείζονα θέματα που αφορούν τον κόσμο του ντοκιμαντέρ.
7.    Doc Counseling: Προσφέρει ιδιωτικές συμβουλευτικές συναντήσεις σε δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
8.    AGORA Workshop: Ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο για τα μοντέλα χρηματοδότησης των ταινιών τεκμηρίωσης και το τοπίο διανομής τους.

Επιστρέφει η Αγορά του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ΘεσσαλονίκηςTiDF

Thessaloniki Pitching Forum

Στο φετινό Thessaloniki Pitching Forum συμμετέχουν 12 πρότζεκτ από την ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που αναδεικνύουν τη διαφορετικότητα και παρουσιάζουν συναρπαστικές ανθρώπινες ιστορίες. Τα επιλεγμένα πρότζεκτ εξερευνούν -το κάθε ένα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο- τις κρυφές πτυχές της ιστορίας, τα γυναικεία κινήματα και το περιβάλλον, καθώς και θέματα ταυτότητας, το κόστος της επιτυχίας στον αθλητισμό, το διαγενεακό τραύμα και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων.

Ταινίες που συμμετείχαν στο Thessaloniki Pitching Forum τα προηγούμενα χρόνια έχουν κάνει πρεμιέρα σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού. Ανάμεσά τους το Boylesque (Πολωνία, Τσεχία) που έκανε πρεμιέρα στο Hot Docs (2022), το Dead Sea Guardians (Ισραήλ, ΗΠΑ), που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Χάιφα (2021) και προβλήθηκε το 2022 στο ΦΝΘ, το Karaoke Nation (Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία), που έκανε πρεμιέρα στο CPH:DOX (2022), A Steady Job (Ιταλία, Γαλλία) που έκανε πρεμιέρα στο Visions du Réel (2022), το We Will Not Fade Away που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2023 και το Mighty Afrin (Ελλάδα) που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2023 και κέρδισε το βραβείο του WWF.

Το Thessaloniki Pitching Forum ανακοινώνει φέτος τρία νέα βραβεία: το νεοσύστατο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ σε Ανάπτυξη του Ιδρύματος IEFTA, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, το Βραβείο Eurodoc ύψους 1.000 ευρώ, καθώς και μία VIP συνδρομή στο δίκτυο Eurodoc και το Βραβείο Sunny Side of the Doc για δύο διαπιστεύσεις αγοράς και 500 ευρώ για έξοδα μετακίνησης.

Το Ίδρυμα Ωνάση απονέμει το Onassis Film Award σε ελληνικό πρότζεκτ της Αγοράς του Φεστιβάλ που συμμετέχει είτε στο Thessaloniki Pitching Forum, είτε στο Docs in Progress. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ και στόχος του είναι να αναδείξει ανερχόμενους δημιουργούς. Ανάμεσα στα βραβεία που διεκδικούν τα πρότζεκτ είναι και το Βραβείο ΕΡΤ σε ελληνικό πρότζεκτ με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, υποτροφία για το Sript2Film Doc Lab του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2024), Βραβείο DAE (συμβουλευτικές συνεδρίες), Βραβείο Aylon Productions Digital Services (ψηφιοποίηση υλικού), Βραβείο Beldocs (διαμονή και διαπίστευση στο Φεστιβάλ της Σερβίας, Μάιος 2024) και Βραβείο DOK Leipzig Accelerator (επιλογή ενός πρότζεκτ για συμμετοχή στο πρόγραμμα Open Program, 2 δωρεάν διαπιστεύσεις και διαμονή, Οκτώβριος 2024).  

Η κριτική επιτροπή του Thessaloniki Pitching Forum αποτελείται από:

Mario Adamson, Παραγωγός, Sisyfos Films - Σουηδία
Sophie Duncan, Marketplace & Talent Programmes Producer, Sheffield DocFest - Ηνωμένο Βασίλειο
Suzanne Nodale, Sales Agent, Cinephil - Γαλλία / Ισραήλ

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν το πρότζεκτ τους, να δεχτούν σχόλια και συμβουλές και να ακονίσουν το υλικό τους κατά τη διάρκεια του διήμερου εργαστηρίου και την προετοιμασία για το pitching από ειδήμονες του ντοκιμαντέρ. Οι tutors του εργαστηρίου είναι οι: Ove Jensen, παραγωγός και ειδήμονας στο ντοκιμαντέρ, Paradiddle Pictures - Δανία, Brigid O’Shea, διεθνής σύμβουλος, DAE - Γερμανία, Peter Jaeger, σύμβουλος, Jaeger Creative - Αυστρία, Mila Turajlić, διευθύντρια - παραγωγός, Poppy Pictures - Σερβία. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στο Thessaloniki Pitching Forum θα παρουσιάσουν το πρότζεκτ τους κατά το μονοήμερο Pitching Forum σε ένα διεθνές πάνελ από ειδικούς και έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επαγγελματίες του χώρου.

Τα πρότζεκτ του Thessaloniki Pitching Forum:

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ 1922 (working title)
Σκηνοθεσία: Άρης Καπλανίδης, Ηλίας Ρουμελιώτης, Παραγωγή: Ιωάννα Σουλτάνη - Soul Productions, Συμπαραγωγή: Τώνια Μισιαλή - Bark Like A Cat
Ελλάδα, Κύπρος

ΛΙΜΝΗ
Σκηνοθεσία: Νίκος Ζιώγας, Παραγωγή: Κωνσταντίνα Σταυριανού & Ρένα Βουγιούκαλου - Graal Films, Αντιγόνη Παπαντώνη - rawDOCS
Ελλάδα

SURVIVORS
Σκηνοθεσία: Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου, Μαρία Λούκα, Παραγωγή: Μίνα Ντρέκη, Ηρώ Αηδόνη - Marni Films
Ελλάδα

DARK BLUE RIVER
Σκηνοθεσία: Sergej Kreso, Παραγωγή: Harmen Jalvingh - Doxy Films
Ολλανδία

IF THESE STONES COULD TALK 
Σκηνοθεσία: Hana Elias, Παραγωγή: Asmahan Bkerat
Παλαιστίνη 

KAFKA IN BELGRADE 
Σκηνοθεσία: Maša Nešković, Παραγωγή: Maja Medić, Ena Bajraktarević - Marienbad film
Σερβία 
Σε συνεργασία με το CIRCLE Doc Women Accelerator 

MOUNTAIN CRIES
Σκηνοθεσία: Lavinia Xausa, Παραγωγή: Sam Godfried - Yalla Docs
Ολλανδία

OPERATION "CHAMPION”
Σκηνοθεσία: Mariam Nikolaishvili, Παραγωγή: Irina Gelashvili - Radium Films
Γεωργία

THE SECRET HAND
Σκηνοθεσία: Valerio Valente, Παραγωγή: Paolo Maria Spina - Revolver, Συμπαραγωγή:   Enrico Cannizzo - Filmine, Boris Despodov - Arthouse Blockbusters, Wojciech Karubin - Movie Mates
Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Πολωνία

WHILE OUR SUN BURNS
Σκηνοθεσία: David Krøyer, Παραγωγή: Anna Marina Skouros - Onomamono, Συμπαραγωγή: Ρέα Αποστολίδη  - Anemon Productions
Δανία, Ελλάδα

WHY THE F*** AM I SO SAD?
Σκηνοθεσία: Nela Märki, Παραγωγή: Martin Rattini - Helios Sustainable Films 
Ιταλία

WOMEN WALK HOME
Σκηνοθεσία: Stephanie Andreou, Παραγωγή: Adrián Gutiérrez - Astarte Films
Κύπρος

AGORA DOCS IN PROGRESS
Tο Agora Docs in Progress έχει καθιερωθεί ως το κύριο σημείο συνάντησης για ταινίες τεκμηρίωσης που βρίσκονται στο στάδιο ακριβώς πριν την ολοκλήρωσή τους. Σκηνοθέτες και παραγωγοί από την ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα ντοκιμαντέρ τους σε αγοραστές, συμπαραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων και προγραμματιστές διεθνών φεστιβάλ και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους. 

Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στο τμήμα τα τελευταία χρόνια συναντούμε τις ταινίες: Diaries from Lebanon (Λίβανος, Γαλλία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία) που έκανε πρεμιέρα στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2024, Lift Like a Girl (Δανία, Γερμανία, Αίγυπτος) που προβλήθηκε μεταξύ άλλων στο Netflix, στο Φεστιβάλ του Τορόντο, και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Acts of Love (Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες) που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Hot Docs 2021 του Καναδά, και προβλήθηκε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomers του 23ου ΦΝΘ, Η βασίλισσα της Νέας Υόρκης (Ελλάδα, Καναδάς) της Βάλερυ Κοντάκου που έκανε πρεμιέρα στο DOC NYC 2022, Μέρες και νύχτες με τη Δήμητρα Κ. (Ελλάδα) της Εύας Στεφανή που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 23ο ΦΝΘ κ.ά. 

Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν συμβουλές από την ειδήμονα του ντοκιμαντέρ Anna Glogowski, και έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για την παρουσίασή τους στους επαγγελματίες του χώρου και να λάβουν συμβουλές για τα επόμενα βήματά τους σε συναντήσεις που πραγματοποιούνται πριν την έναρξη του Φεστιβάλ. 

Οι ταινίες έχουν, επίσης, την ευκαιρία να διαγωνιστούν για μια σειρά από σημαντικά βραβεία: το Βραβείο post-production υπηρεσιών από την εταιρεία Two Thirty Five (2|35), το βραβείο σε υπηρεσίες μίξης ήχου 119 Marvila Studios, το βραβείο υποτιτλισμού από το Νεανικό Πλάνο, καθώς και το βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) σε ελληνικό πρότζεκτ, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Η φετινή επιλογή ταινιών συνθέτει μια πλούσια εικόνα των διαφορετικών πτυχών της  πραγματικότητας του κόσμου μας. Έντεκα συγκλονιστικές αφηγήσεις θα μας προκαλέσουν ποικίλα συναισθήματα και θα εξερευνήσουν συναρπαστικά ζητήματα και χαρακτήρες που αγωνίζονται για αποδοχή, κυνηγούν τα όνειρά τους και αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες με θάρρος και ανθεκτικότητα.

Η κριτική επιτροπή του Agora Docs in Progress αποτελείται από τους:

Hanne Biermann, Εκπρόσωπος Πωλήσεων και Μάρκετινγκ, Film Harbour - Γερμανία / Ολλανδία
Pierre-Alexis Chevit, Επικεφαλής του Cannes Docs, Marché du Film - Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών - Γαλλία
Kumjana Novakova, Σκηνοθέτις / Επιμελήτρια Κινηματογραφικών Προγραμμάτων, Pravo Ljudski & Medea - Βόρεια Μακεδονία / Βοσνία & Ερζεγοβίνη

Οι ταινίες του Agora Docs in Progress:

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑΣ
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Βουρλούμη, Παραγωγή: Λεωνίδας Λιάμπεης - Long Run Productions, Συμπαραγωγή: Ειρήνη Βουρλούμη- Boulis Films 
Ελλάδα

DARK WATERS
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου, Παραγωγή: Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ - Anemon Productions, Συμπαραγωγή: Paul Cadieux, Danae Elon - Filmoption International
Ελλάδα, Καναδάς

DON’T WORRY SARI!
Σκηνοθεσία: Sári Haragonics, Παραγωγή: Sára László, Inez Mátis, Marcell Gero - Campfilm, Συμπαραγωγή: Boris Despodov - Arthouse Blockbusters
Ουγγαρία, Βουλγαρία

DREAM COLLECTOR
Σκηνοθεσία/Παραγωγή: Sonja Djekic - KEVA, Συμπαραγωγή: Tamara Babun, Matija Drnikovic - Wolfgang & Dolly
Σερβία, Κροατία

EDUARD
Σκηνοθεσία: Sophie Shevardnadze, Παραγωγή: Archil Gelovani, Sergei Yahontov - Independent Film Project
Γεωργία

THE FIRST LADY
Σκηνοθεσία: Udi Nir, Sagi Bornstein, Παραγωγή: Udi Nir - udiVsagi production, Συμπαραγωγή: Georg Tschurtschenthaler - Beetz Brothers Film Production
Ισραήλ, Γερμανία

HAPPY YOU’RE HERE
Σκηνοθεσία: Lucas Habte, Παραγωγή: Isidore Bethel - Alice Films, Συμπαραγωγή: Lucas Habte, Juan Carlos Malavé
Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Πουέρτο Ρίκο, Αιθιοπία

LO
Σκηνοθεσία: Θανάσης Βασιλείου, Παραγωγή: Orlane Dumas - Les Films de l'Aube Sauvage, Συμπαραγωγή: Κωνσταντίνος Βασίλαρος - StudioBauhaus
Γαλλία, Ελλάδα

MAILIN
Σκηνοθεσία/Παραγωγή: María Silvia Esteve - HANA Films, Συμπαραγωγή: Alejandra López - IKKI Films, Radu Stancu, Cristina Haneș - deFilm
Αργεντινή, Γαλλία, Ρουμανία

Ms. PRESIDENT
Σκηνοθεσία: Marek Šulík, Παραγωγή: Barbara Janišová Feglová - HITCHHIKER Cinema, Συμπαραγωγή: Ivo Andrle - Aerofilms,Marek Šulík - Filmotras
Σλοβακία, Τσεχία

SUPER PARADISE
Σκηνοθεσία: Steve Krikris, Παραγωγή: Δάφνη Καλαφάτη, Πολ Τυπάλδος - Filmiki Productions, Συμπαραγωγή: Titus Kreyenberg - unafilm
Ελλάδα, Γερμανία

Agora Lab

Η Αγορά συνεχίζει την πρωτοβουλία Agora Lab, ένα τριήμερο εργαστήρι συμβουλευτικής και εκπαίδευσης νέων δημιουργών με βάση την Ελλάδα, κατά το οποίο επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέρουν καθοδήγηση σε σκηνοθέτες και παραγωγούς που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και παραγωγής. Τα πέντε πρότζεκτ που συμμετέχουν έχουν επιλεχθεί μέσα από τις αιτήσεις για τα προγράμματα των Agora Docs in Progress και Thessaloniki Pitching Forum.

Ένα από τα πρότζεκτ θα λάβει το Βραβείο Paradiddle Pictures (συμβουλευτική συνεδρία για τα επόμενα βήματα προς την ολοκλήρωση του πρότζεκτ), ενώ ένας συμμετέχων ή μια συμμετέχουσα θα βραβευτεί με μια πενταετή premium συνδρομή στην Crew United, την κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα. Επιπλέον, εγκαινιάζεται μια νέα συνεργασία με την πλατφόρμα Pitch the Doc, η οποία προωθεί τη δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ, και δημιουργεί ένα ψηφιακό showroom ειδικά σχεδιασμένο για τα πρότζεκτ που συμμετέχουν στο Agora Lab. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, το Agora Lab στοχεύει να στηρίξει και να προωθήσει την καινοτομία αλλά και τη συνεργασία εντός της κινηματογραφικής κοινότητας.

Τη συμβουλευτική ομάδα αποτελούν:

Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, Παραγωγός, Διευθυντής Φεστιβάλ, Ethnofest - Ελλάδα
Arkaitz Basterra, Μέλος της Επιτροπής Επενδυτών, Moby Dick Film Capital - Ισπανία
Ieva Ūbele, Παραγωγός, Baltic Balkan Productions - Λετονία
και η προσκεκλημένη ομιλήτρια:
Selin Murat, Markets Manager, IDFA - Ολλανδία

Τα πρότζεκτ που συμμετέχουν στο φετινό Agora Lab είναι:

EXILE(S)
Σκηνοθεσία/Παραγωγή: Γιώργος Ηλιόπουλος, Συμπαραγωγή: Σοφία Εξάρχου, Ελλάδα

LITTLE PARADISE STREET
Σκηνοθεσία: Χρήστος Ανδριανόπουλος, Παραγωγή: Αντιγόνη Καπάκα, Βασιλική Πατρούμπα - ΑΛΙΠΝΟΟΣ, Ελλάδα

MY DAUGHTER
Σκηνοθεσία: Σμαρώ Παπαευαγγέλου, Παραγωγή: Μίνα Ντρέκη, Ηρώ Αηδόνη - Marni Films, Ελλάδα

THE STUFF WE ARE MADE OF
Σκηνοθεσία/Παραγωγή: Siamak Etemadi - Aegos Films, Ελλάδα

VOICES
Σκηνοθεσία: Περσεφόνη Μήλιου, Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου - Blackbird Productions, Ελλάδα

MEET THE FUTURE
Με το βλέμμα στο μέλλον, η Αγορά Ντοκιμαντέρ ανακαλύπτει και συστήνει στους επισκέπτες της νέα ταλέντα του κινηματογράφου από την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου που κάνουν τα πρώτα βήματα στην καριέρα τους μέσα από τη δράση Meet the Future.

Πέρυσι, το πρόγραμμα ανέδειξε πέντε ανερχόμενους δημιουργούς από τη Μολδαβία και απέσπασε θετικά σχόλια τόσο από τους επαγγελματίες του κλάδου όσο και από το κοινό. Φέτος, στο επίκεντρο βρίσκεται η Τσεχία, παρουσιάζοντας πέντε νέα ταλέντα στον χώρο του ντοκιμαντέρ. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη γενναιόδωρη στήριξη του Τσέχικου Κέντρου Κινηματογράφου και σε συνεργασία με το East Doc Platform.

Οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες σκηνοθέτες είναι οι:

Jana Andert
Επόμενο πρότζεκτ: Shadows of the Mountains

Marie-Magdalena Kochová
Επόμενο πρότζεκτ: The Other One

Anna Kryvenko
Επόμενο πρότζεκτ: This House is Undamaged

Pepa Lubojacki
Επόμενο πρότζεκτ: If Pigeons Turned to Gold

Viktor Portel
Επόμενο πρότζεκτ: Between Us 

Την προετοιμασία της παρουσίασης αναλαμβάνει η Nadja Tennstedt, Διευθύντρια του DOK Industry του Φεστιβάλ DOK Leipzig, Γερμανία.
Τρίτη, 12 Μαρτίου | 17.00 - 18.00
@Κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης 
Παρουσίαση Meet the Future 
Γνωρίστε τους συμμετέχοντες στο φετινό πρόγραμμα Meet the Future: πέντε ανερχόμενα ταλέντα του ντοκιμαντέρ από την Τσεχία. Με τη στήριξη του Τσέχικου Κέντρου Κινηματογράφου και σε συνεργασία με το East Doc Platform.

Agora Workshop

Η νέα πρωτοβουλία AGORA Workshop θα παρέχει κάθε χρόνο ολοκληρωμένα και χρήσιμα εργαλεία στους δημιουργούς ταινιών ντοκιμαντέρ με θέμα τα μοντέλα χρηματοδότησης και διανομής.
Κυριακή, 10 Μαρτίου | 15.00 - 18.00 
@Κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης 
AGORA Workshop - Μονοπάτια προς τη χρηματοδότηση του ντοκιμαντέρ σας
Ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο για τη χρηματοδότηση ντοκιμαντέρ που παρέχει μια επισκόπηση του τρέχοντος τοπίου της διανομής και των μοντέλων χρηματοδότησης που μπορούν να ακολουθήσουν οι δημιουργοί ταινιών ντοκιμαντέρ, το οποίο εστιάζει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από την οπτική γωνία των παραγωγών και των χρηματοδοτών. Οι ειδικοί θα μοιραστούν case studies ταινιών, στις οποίες έχουν κάνει την παραγωγή, έχουν βρει χρηματοδότηση και έχουν πουλήσει και θα βοηθήσουν στην απομυθοποίηση του τι αναζητούν οι χρηματοδότες και στο πώς να αναπτύξετε το σχέδιο της ταινίας σας.
Ομιλητές:
Arkaitz Basterra - Μέλος επιτροπής επενδυτών, Moby Dick Film Capital
Caroline Von  Kühn - Εκτελεστική Διευθύντρια - Oxbelly / Διευθύντρια - Faliro House
AGORA TALKS ΚΑΙ TALKING HEADS  
Όπως κάθε χρόνο, η Αγορά Ντοκιμαντέρ προσκαλεί επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ να μοιραστούν πρακτικές συμβουλές και εμπειρίες με τους διαπιστευμένους του Φεστιβάλ. Ακολουθούν χρονολογικά οι δράσεις της Αγοράς. 
Δευτέρα 11 Μαρτίου | 17:00- 18:30  
@Κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης 

Animarchiving Reality: Εξερευνώντας τη δημιουργική χρήση και τον ρόλο του animation και του αρχειακού υλικού στα ντοκιμαντέρ

Ομιλητές:
Kesmat Elsayed - Παραγωγός, See Media production
Johan Grimonprez - Σκηνοθέτης, καλλιτέχνης multimedia και curator
Άρης Καπλανίδης - Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, μουσικός παραγωγός και freelance illustrator, BrosInArts
Ηλίας Ρουμελιώτης - Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, BrosInArts
Συντονίστρια: Μαρινέτα Μακ Κρητικού- Συντονίστρια Αγοράς, Animasyros IFF
Το animation και η χρήση αρχειακού υλικού στη δημιουργία ντοκιμαντέρ είναι καθιερωμένα αφηγηματικά εργαλεία. Εάν χρησιμοποιηθούν με τον σωστό τρόπο, μπορούν να μεταφέρουν την αλήθεια που βρίσκεται στην καρδιά κάθε ντοκιμαντέρ. Επομένως, οι τεχνικές, οι μορφές και η καλλιτεχνική γλώσσα έκφρασης έχουν εξελιχθεί και αναπτυχθεί με τρόπους που οδήγησαν στη δημιουργία ενός εντελώς διαφορετικού κινηματογραφικού είδους. Καθώς κοιτάζουμε προς το μέλλον, η εξέλιξη αυτών των τεχνικών ντοκιμαντέρ πυροδοτεί την προσμονή. Οι τεχνολογικές εξελίξεις και η ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζουν να προσφέρουν νέες δυνατότητες για animation και εξερεύνηση μέσω αρχειακού υλικού. Το εξελισσόμενο τοπίο της δημιουργίας ταινιών ντοκιμαντέρ υπόσχεται διεύρυνση των προοπτικών, προσφέροντας στους κινηματογραφιστές καινοτόμους τρόπους να μεταφέρουν την αλήθεια και να προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις.

Τρίτη 12 Μαρτίου | 15:00- 16:30  
@Κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης 

XR Curious

Ομιλητές: 
Mario Adamson  - παραγωγός, Sisyfos Film Production
Δημήτρης Δεληνικόλας - Σκηνοθέτης, παραγωγός, ακαδημαϊκός
Στέλλα Νταβάρα - CPH:LAB Project manager
Sebastian Sorg - παραγωγός, project developer, Sebastian Sorg Creative
Ellen Kuo - Επικεφαλής XR Market, NewImages Festival
Συντονισμός: Karen Cirillo - Πολιτιστική παραγωγή, δημιουργός ντοκιμαντέρ, συγγραφέας
Εισαγωγή: Μάρκος Χολέβας, Σκηνοθέτης, Πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Τα ντοκιμαντέρ XR αποτελούν ένα σαγηνευτικό και ταχέως εξελισσόμενο είδος. Μια αυξανόμενη κοινότητα κινηματογραφιστών αναδύεται και οι παραδοσιακοί τρόποι αφήγησης αμφισβητούνται συνεχώς. Σε αυτό το AGORA Talk θα εμβαθύνουμε στη δημιουργία ντοκιμαντέρ στη σφαίρα της immersive και διαδραστικής πραγματικότητας, εστιάζοντας στις προκλήσεις και στις διαδικασίες παραγωγής και διανομής. Θα εξετάσουμε δημιουργικές αποφάσεις, κινδύνους και συμβιβασμούς, τους οποίους καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δημιουργοί για να πετύχουν τα αποτελέσματα που οραματίζονται.
Τετάρτη, 13 Μαρτίου |  11.00 - 13.00                             
@Παύλος Ζάννας
Talking Heads
Citizen Queer: Ξεπερνώντας τις τάσεις και τα κουτάκια εντός και εκτός οθόνης
Οι queer εμπειρίες αντιπροσωπεύουν ένα πλήθος αφηγήσεων και προοπτικών εντός και εκτός οθόνης. Οι φωνές τους στη βιομηχανία του κινηματογράφου δεν αποτελούν παιδαγωγικά εργαλεία ή checkboxes για τη διαφορετικότητα, αλλά μια αυθεντική αντανάκλαση της κοινωνίας μας και των διαφορετικών διασταυρούμενων ταυτοτήτων της. Εμπλουτίζουν το κινηματογραφικό τοπίο με τις ιστορίες τους. Η εκπροσώπηση και η συμπερίληψη είναι λέξεις που μας αρέσει να χρησιμοποιούμε, αλλά πως είναι πραγματικά  η βιομηχανία ταινιών ντοκιμαντέρ και τι πρέπει να γίνει για να δημιουργηθούν χώροι όπου οι queer κινηματογραφιστές αισθάνονται ασφαλείς να πουν τις αυθεντικές ιστορίες τους;
Ομιλητές:
Fatih Abay - στέλεχος διαφορετικότητας και συμπερίληψης, Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου
Παναγιώτης Ευαγγελίδης - σκηνοθέτης, συγγραφέας 
Gugi Gumilang - Διευθυντής προγράμματος, In-Docs & επιμελητής προγράμματος, Hot Docs
Rico Johnson Sinclair - Skills & training director, Warner Bros Discovery, προγραμματιστής, συγγραφέας
Ίρις Ζαχμανίδη - σκηνοθέτις
Συντονισμός: Marion Schmidt, Documentary Association of Europe (DAE)
Τετάρτη 13 Μαρτίου  | 17.00 - 18.30 
@Κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης
 
Με την υποστήριξη του Media Desk Greece

We Care a Lot! 

Ομιλητές:

Laura Bari  - Σκηνοθέτις, παραγωγός
Annika Mayer - Σκηνοθέτις, παραγωγός, μοντέρ,  Majmun Films
Νίνα Μαρία Πασχαλίδου - Σκηνοθέτις, παραγωγός
Ελίνα Ψύκου - Σκηνοθέτις
Συντονισμός: Serra Ciliv - Ψυχοθεραπεύτρια, παραγωγός, επιμελήτρια κινηματογράφου, συνεργάτης ψυχοθεραπεύτρια, Film in Mind

Σε μια πατριαρχική κοινωνία οι κινηματογραφίστριες αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις που διαπερνούν τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική τους ζωή. Οι εγγενείς διακρίσεις και η κακοποίηση που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες προσδίδουν στις εμπειρίες τους μια ξεχωριστή δυναμική, που διαμορφώνεται από την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα. Η εξισορρόπηση των αναγκών ενός  κινηματογραφικού πρότζεκτ και της αντιμετώπισης του προσωπικού τραύματος απαιτεί προσεκτική διαχείριση, καθώς οι γυναίκες δημιουργοί καλούνται να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους χαρακτήρες τους, την ώρα που εμβαθύνουν σε ευαίσθητα θέματα. Στο συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο αφήγησης έχει αλλάξει η δυναμική ισχύος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της γυναικείας εμπειρίας στη δημιουργία ταινιών. Καθώς περιηγούνται μέσα σε τραυματικά γεγονότα τόσο στη ζωή τους όσο και στις ζωές των χαρακτήρων τους, οι σκηνοθέτιδες χρησιμοποιούν διάφορες στρατηγικές για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και την ακεραιότητα των ιστοριών τους και των χαρακτήρων τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ρίξουμε φως σε αυτές τις συχνά παραμελημένες και αποσιωπημένες εμπειρίες, καθώς και το να ενθαρρύνουμε τον ανοιχτό διάλογο και την υποστήριξη για όσους επηρεάζονται, ανοίγοντας τον δρόμο για μια βιομηχανία με μεγαλύτερη συμπερίληψη και κατανόηση.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τετάρτη, 13 Μαρτίου  | 13.30 - 14.30
@Αποθήκη Γ, περίπτερο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου παρουσιάζει πέντε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Παρουσίαση: Κατερίνα Γραμματικοπούλου, Project Manager
Η παρουσίαση είναι στα ελληνικά
Πέμπτη, 14 Μαρτίου | 11.00 - 13.30
@Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης 
Ντοκιμαντέρ και Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια σχέση υπό διερεύνηση
Με αφορμή τις καταιγιστικές εξελίξεις σε σχέση με τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στο χώρο της κινούμενης εικόνας, η Ελληνική Ένωση Ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, διοργανώνει συζήτηση με θέμα "Ντοκιμαντέρ και Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια σχέση υπό διερεύνηση".
Ομιλητές:
Μανώλης Ανδριωτάκης - δημοσιογράφος, συγγραφέας
Γεωργία Κουτρίκα - διευθύντρια έρευνας στο ερευνητικό κέντρο "Αθηνά"
Νικόλ Αλεξανδροπούλου - σκηνοθέτις
Βικτώρια Βελλοπούλου - σκηνοθέτις
Η παρουσίαση είναι στα ελληνικά.

DOC COUNSELING

Η Αγορά δίνει την ευκαιρία για δια ζώσης συναντήσεις με τους επαγγελματίες συμμετέχοντες. Θα συζητηθούν θέματα όπως: στρατηγική για φεστιβάλ, χρηματοδότηση ντοκιμαντέρ, διεθνής πωλήσεις και μαρκετινγκ, γραφείο υποστήριξης EU Media, επαγγελματική ανάπτυξη, αφήγηση με αντικείμενο τη βιωσιμότητα και τις πράσινες πρακτικές παραγωγής, διαφορετικότητα και συμπερίληψη, ανάπτυξη κοινού, συμβουλές pitch και άλλα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Αγορά Ντοκιμαντέρ στηρίζει τη ταινία τεκμηρίωσης με κάθε δυνατό τρόπο.
Τα Agora Talks πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης