Οι 5 διαφορές μεταξύ της ταινίας Dune: Part Two και του βιβλίου

Πόσο πιστή ήταν τελικά η ταινία στο μυθιστόρημα του Frank Herbert;

"Είθε το μαχαίρι σου να σπάσει και να θρυμματιστεί!". Με αυτά τα λόγια, ο Timothée Chalamet ζωντάνεψε ίσως την πιο πιστή κινηματογραφική εκδοχή του Paul Muad'dib Usul Atriedes, Δούκα του Arrakis, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στις σελίδες του περιοδικού Analog το 1963 ως μέρος ενός μυθιστορήματος σε συνέχειες με τίτλο "Dune World". Το διορατιό βιβλίο του Φρανκ Χέρμπερτ, που εκδόθηκε το 1965 σε έναν τόμο ως Dune, είναι συνώνυμο της κλασικής επιστημονικής φαντασίας. Θεωρείται επίσης ένα από τα πιο πολιτικά έξυπνα και πολύπλοκα μυθιστορήματα όλων των εποχών.

Το 2021 λοιπόν, η μεταφορά του Dune στη μεγάλη οθόνη έγινε από τον Denis Villeneuve. Πόσο πιστές είναι όμως οι ταινίες στα μυθιστορήματα; Σήμερα λοιπόν, θα μιλήσουμε για αυτό. Για την ακρίβεια, σήμερα θα δούμε τις 5 βασικότερες διαφορές μεταξύ της ταινίας Dune: Part Two και του βιβλίου. 

Η διάσπαση των "Βόρειων" και "Νότιων" Fremen

Από την αρχή της ταινίας, γίνεται σαφές ότι κάποιοι Fremen είναι λιγότερο θρησκευόμενοι από άλλους και ότι μια τεράστια μάζα "Νότιων Φονταμενταλιστών" θα γίνουν φανατικοί οπαδοί του Paul μόλις αυτός ενστερνιστεί το μανδύα του "Μεσσία". Η λέξη "φονταμενταλιστής" δεν εμφανίζεται ποτέ στο κείμενο του Dune, και η ιδέα ότι ο Paul θα αξιοποιήσει τους θρησκευτικούς φανατικούς του Νότου είναι κάτι που ουσιαστικά επινοήθηκε για την ταινία.

Ωστόσο, πρόκειται περισσότερο για μια λογιστική αλλαγή παρά για μια θεματική αλλαγή. Τόσο στην ταινία όσο και στο βιβλίο, ο Paul και η Jessica γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα Missionaria Protectiva των Bene Gesserit "φύτεψε" θρησκευτικές προφητείες στον Arrakis αιώνες πριν, κυρίως για να βοηθήσει τους εξωνημένους και τις ελίτ ακριβώς όπως ο Paul και η Jessica. Αυτό που κάνει την ταινία διαφορετική είναι ο τρόπος με τον οποίο διαδραματίζεται αυτό. Το αποτέλεσμα -ότι ο Paul έχει στο πλευρό του έναν στρατό φανατικών- είναι το ίδιο τόσο στην ταινία όσο και στο βιβλίο. Όμως, η ιδέα ότι η Chani βλέπει τον Stilgar ως έναν "Νότιο" που έχει εμμονή με τη θρησκεία δεν υπάρχει καθόλου στο βιβλίο.

Το μονοπάτι της Chani

Μιλώντας για την εξαιρετική ερμηνεία της Zendaya ως Chani, αυτός ο χαρακτήρας είναι μακράν ο πιο αλλαγμένος από τον αντίστοιχο του βιβλίου. Σε όλη τη διάρκεια του Dune: Part Two, η Chani καθιστά σαφές ότι θεωρεί την προφητεία του "Lisan al Gaib" ως κάτι κακό και ως έναν τρόπο για την περαιτέρω υποδούλωση των Fremen. Στο βιβλίο, η Chani στέκεται στο πλευρό του Paul και τον υποστηρίζει σε όλα, ακόμη και όταν αποφασίζει να παντρευτεί την πριγκίπισσα Irulan για λόγους πολιτικής ευκολίας.

Στην ταινία, η Chani περνάει τη μισή ταινία ερωτευμένη με τον Paul και την άλλη μισή εντελώς εξοργισμένη μαζί του. Μια βασική αλλαγή εξαλείφει την πρώτη της εγκυμοσύνη: στο Dune: Part Two, δε μένει ποτέ έγκυος με το πρώτο παιδί της και του Paul, τον Leto ΙΙ, τον μεγαλύτερο. Στο βιβλίο, αυτή και ο Paul αποκτούν αυτόν τον γιο, ο οποίος σκοτώνεται κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης των Sardaukar. Στο τέλος του επόμενου βιβλίου της σειράς του Herbert, Dune Messiah, η Chani αποκτά δίδυμα: ένα κορίτσι που ονομάζεται Ghanima και ένα αγόρι, το οποίο επίσης ονομάζουν Leto II. Dune: Part Two αποφεύγει να μας δώσει εντελώς τον πρώτο Leto ΙΙ. Από τις τρεις κινηματογραφικές εκδοχές του Dune, η μόνη μέχρι σήμερα που έχει απεικονίσει το πρώτο παιδί του Paul και της Chani (και τον τραγικό θάνατό του) είναι η μίνι σειρά του 2000 του Sci-Fi Channel, Frank Herbert's Dune.

Ένα έτος αντί για τρία

Στο βιβλίο, περνάει περισσότερος χρόνος από ό,τι στην ταινία - περίπου τρία χρόνια συνολικά. Εδώ, όλα όσα συμβαίνουν στο Dune: Part Two συμβαίνουν στο ίδιο έτος με το πρώτο μέρος, το έτος 10191. Ξέρουμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή το ημερολόγιο της πριγκίπισσας Irulan αναφέρει ότι είναι το ίδιο έτος. Αυτό το γεγονός επιταχύνει επίσης κάποια από την ενσωμάτωση του Paul στους Fremen και αλλάζει το πόσο καιρό ο Gurney ήταν εκεί έξω στην έρημο και δούλευε με λαθρέμπορους. Στην ουσία, αυτό που χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να δημιουργηθεί στο βιβλίο συμβαίνει μέσα σε λίγους μήνες στη νέα ταινία. H Chani αστειεύεται με τον Paul που δεν επιβίωσε "το καλοκαίρι", γεγονός που κάνει να φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας λαμβάνει χώρα στην πραγματικότητα σε αυτό το πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

Alia

Η Alia δε γεννιέται σε αυτή την ταινία. Στο βιβλίο, η Alia γεννιέται την περίοδο που ο Paul και η Jessica ζουν στη βαθιά έρημο με τους Fremen. Επειδή η Jessica παίρνει το Νερό της Ζωής ενώ είναι έγκυος, η Alia γίνεται "προγεννημένη" με όλες τις αναμνήσεις των προγόνων της παρούσες τη στιγμή που βγαίνει από τη μήτρα. Αλλά στο Dune: Part Two, δε βλέπουμε τη μικρή Alia να αναδύεται, και αντ' αυτού, η Jessica μιλάει στην αγέννητη κόρη της σε χαμηλούς τόνους. Μόνο στο τέλος ακούμε τη φωνή της Alia στο κεφάλι της Jessica, όταν λέει: "Τι συμβαίνει, μητέρα;".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr