Η πραγματική ιστορία πίσω από το Killers of the Flower Moon

Η αληθινή ιστορία για τις δεκάδες δολοφονίες που αποσιωπήθηκαν για δεκαετίες.

H ταινία του Martin Scorsese Killers of the Flower Moon που ήταν υποψήφια για Όσκαρ μεταξύ άλλων στην κατηγορία καλύτερης ταινίας, είναι απόλυτα σπουδαία -άσχετα από την ήττα της- καθώς έδωσε για πρώτη φορά στους θεατές τη δυνατότητα να γίνουν μάρτυρες ενός βάναυσου κομματιού της αμερικανικής ιστορίας.

Το δράμα διάρκειας τρεισήμισι ωρών, με πρωταγωνιστές τους Leonardo DiCaprio και Robert De Niro, βασίζεται στην πραγματική ιστορία των δεκάδων δολοφονιών των ιθαγενών Osage της Οκλαχόμα, κατά τη δεκαετία του 1920.

Για σχεδόν έναν αιώνα, η ιστορία αποσιωπήθηκε σε μεγάλο βαθμό, μέχρι που ο δημοσιογράφος David Grann δημοσίευσε το ομώνυμο βιβλίο του το 2017, το οποίο οδήγησε σε μια τεράστια αποκάλυψη της σκοτεινής ιστορίας. "Υπέστησαν ένα από τα πιο τερατώδη εγκλήματα στην αμερικανική ιστορία, αλλά πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, δεν είχαν διδαχθεί γι' αυτό", δήλωσε ο Grann στην Telegraph τον Οκτώβριο. "Το έχουμε ουσιαστικά ξορκίσει από τη συνείδησή μας".

Οι υποψηφιότητες

Το Killers of the Flower Moon ήταν φέτος υποψήφιο για 11 Όσκαρ στη 96η απονομή των βραβείων Όσκαρ (Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Α᾽Γυναικείου Ρόλου, Β' Ανδρικού Ρόλου, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής και πολλές ακόμη τεχνικές κατηγορίες).

Με το Oppenheimer να στέκεται εμπόδιο στον δρόμο του, όμως, ακόμα και στα Critics Choice έφυγε με άδεια χέρια. Η Lily Gladstone κέρδισε το μοναδικό βραβείο της ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες και πολλοί κάνουν λόγο πως ούτε αυτό θα είχε κατακτηθεί αν η Ακαδημία δεν εστίαζε τα τελευταία χρόνια στην έννοια της συμπερίληψης πάσης φύσεως.

Η πραγματική ιστορία

Προσοχή: Ακολουθούν spoilers για το Killers of the Flower Moon

Αν δεν έχεις δει ακόμη το Killers of the Flower Moon (είναι διαθέσιμο στο Apple TV+ και την Cosmote TV), η φρικτή ιστορία ξεκινά περίπου πενήντα χρόνια πριν από την έναρξη των δολοφονιών, όταν οι Osage εκδιώχθηκαν από τη γη τους στο Κάνσας και μετεγκαταστάθηκαν σε έναν καταυλισμό της Οκλαχόμα που ήταν ακατάλληλος για καλλιέργεια. Προς έκπληξη των Osage, διαπίστωσαν ότι η γη ήταν πλούσια με τεράστια αποθέματα πετρελαίου. Αυτό έφερε τεράστια πλούτη στους Osage, οι οποίοι διατηρούσαν "δικαιώματα κεφαλής" στην περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι η γη μπορούσε να κληρονομηθεί μόνο, όχι να αγοραστεί.

Σύντομα, η αποκάλυψη αυτή οδήγησε σε μια εγκληματική συνωμοσία εναντίον τους, κατά την οποία λευκοί επιχειρηματίες παντρεύονταν με τους Osage και στη συνέχεια δολοφονούσαν τις συζύγους τους, μόνο και μόνο για να καπηλευτούν τον πλούτο της οικογενείας τους.

Ο J. Edgar Hoover, ο μελλοντικός διευθυντής του FBI, είχε αποστείλει τότε το Γραφείο Ερευνών να αποκαλύψει τη συνωμοσία και να εκθέσει τους υπεύθυνους για τις δολοφονίες.

Σχεδόν 100 χρόνια μετά, όταν ο Grann ερεύνησε το ιστορικό γεγονός για το βιβλίο του, αφού έψαξε στα αρχεία του Fort Worth, ανακάλυψε ότι υπήρχε κάτι ακόμη πιο σκοτεινό. Ο Grann δήλωσε στην Telegraph ότι βρήκε ένα βιβλίο που απαριθμούσε θανάτους που "αψηφούσαν κάθε φυσικό ποσοστό θανάτου" της εποχής. Ο Grann κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό ήταν απόδειξη της συστηματικής δολοφονίας των Osage. "Δεν γνωρίζω ούτε μία οικογένεια Osage που να μην έχασε τουλάχιστον ένα μέλος της οικογενείας της εξαιτίας των δικαιωμάτων των κεφαλών", πρόσθεσε ο Grann.

H Mollie Burkhart Bettmann Archive / GettyImages
H Mollie Burkhart

Λίγα λόγια για το cast

Ο εγκέφαλος εκείνη την εποχή φέρεται να ήταν ο William Hale, ένας πλούσιος κτηνοτρόφος που πάντρεψε τον ανιψιό του, Ernest Burkhart, με μια γυναίκα Osage, που ονομαζόταν Mollie Kyle. Ο De Niro υποδύεται τον Hale στο Killers of the Flower Moon και ο DiCaprio πρωταγωνιστεί ως Ernest.

Ο DiCaprio είχε αρχικά οριστεί να υποδυθεί τον ερευνητή Tom White, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Hoover για να οργανώσει μια μυστική επιχείρηση στην Οκλαχόμα, αλλά ο Scorsese έγραψε ξανά ολόκληρη την ταινία για να τον βάλει να υποδυθεί τον Ernest. "Πού είναι η καρδιά της ταινίας;", φέρεται να ρώτησε ο DiCaprio τον Scorsese, με τον σκηνοθέτη να απαντά: "Λοιπόν, η καρδιά είναι με εκείνη και τον Ernest".

Killers of the Flower MoonApple

Έτσι, οι δυο τους ταξίδεψαν με την Gladstone, η οποία υποδύεται τη Mollie στην ταινία, για να επισκεφθούν τους Osage και να αποσπάσουν την έγκρισή τους. "Όταν ασχολείσαι με ιθαγενείς Αμερικανούς και αυτόχθονες, πρέπει να βεβαιωθείς πως ό,τι κάνεις, είναι αυθεντικό", δήλωσε ο Scorsese στο CBS Sunday Morning και ο DiCaprio πρόσθεσε: "Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να ακούσουμε την κοινότητα των Osage".

Στήριξη στους Osage

Ο Scorsese φέρεται να προσέλαβε πολλούς Osage για να δουλέψουν τόσο μπροστά, όσο και πίσω από τις κάμερες και το συνεργείο διατήρησε μια υγιή σχέση με τον αρχηγό του έθνους των Osage, Standing Bear. "Δούλεψαν πραγματικά σκληρά γι' αυτό και κέρδισαν τον σεβασμό μας", δήλωσε ο Standing Bear. "Αν δε νιώθεις άνετα με τον Martin Scorsese, δε θα νιώθεις άνετα με κανέναν", είπε. Ο DiCaprio έμαθε επίσης να μιλάει λίγο τη γλώσσα τους για την ταινία, με την Gladstone να αστειεύεται ότι "έκανε απίστευτη δουλειά, όπως θα το έλεγε ένας λευκός".

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε μετά από την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών, ο αρχηγός Standing Bear συμμετείχε στο πάνελ της ταινίας. Εξήρε τις προσπάθειες του σκηνοθέτη, δηλώνοντας ότι ελπίζει η ταινία να αποτελέσει ένα μάθημα για τους κινδύνους της εμπιστοσύνης. "Ο λαός μου υπέφερε πολύ, και μέχρι σήμερα, οι επιπτώσεις αυτές μάς ακολουθούν", δήλωσε ο Standing Bear. "Αλλά μπορώ να πω, εκ μέρους των Osage, ότι ο Marty Scorsese και η ομάδα του αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη και ξέρουμε ότι αυτή η εμπιστοσύνη δε θα προδοθεί".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.