Πριν από 22 χρόνια, ο Cillian Murphy είχε ήδη αποδείξει ότι άξιζε ένα Όσκαρ

Ο πρωταγωνιστής του Oppenheimer και φετινός νικητής στην κατηγορία α᾽ανδρικού ρόλου είχε δείξει ότι "το έχει" πολύ πριν παίξει σε ταινία του Christopher Nolan.

"Πάντα ήξερα από τότε που τον πρωτογνώρισα ότι είναι ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς, όχι μόνο της γενιάς του, αλλά όλων των εποχών. Περίμενα το έργο, στο οποίο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε μαζί και να είναι ο πρωταγωνιστής, ώστε να φορτώσω το τεράστιο κινηματογραφικό βάρος στους ώμους του και να τον παρακολουθήσω να το σηκώνει. Ήταν τόσο συναρπαστικό να μπορώ να τηλεφωνήσω στον Cillian και να του πω: 'Αυτό είναι'". Αυτά είναι τα λόγια του σκηνοθέτη Christopher Nolan, για τη στιγμή που έδωσαν τα χέρια με τον Cillian Murphy για τον ρόλο του Oppenheimer.

Έκτοτε, ο Murphy κάνει συλλογή βραβείων και στη φαρέτρα του μόλις πρόσθεσε το πρώτο του Όσκαρ. 

Το ταλέντο του Murphy στο 28 Days Later

Ο Nolan γνώριζε πολύ καλά πού έδινε τον ρόλο αυτό και από ό,τι φαίνεται, περίμενε απλώς την κατάλληλη στιγμή. Άλλωστε, ο Murphy ήταν κάτι παραπάνω από έτοιμος για την αναγνώριση των Oscars εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, προ Peaky Blinders. Συγκεκριμένα, από το 2002, που είχε γυρίσει μία από τις πρώτες του ταινίες, το 28 Days Later.

Αν αυτό το κλασικό φιλμ του Danny Boyle πέρασε στα ψιλά γράμματα για σένα, μάλλον κάτι έκανες λάθος και ήρθε η ώρα ίσως, να αναθεωρήσεις. Θεωρείται ευρέως ως μία από τις καλύτερες ταινίες ζόμπι όλων των εποχών. Στην ταινία, ο "ιός της οργής" απελευθερώνεται στο Λονδίνο, με φρικιαστικές συνέπειες για τη χώρα και, όπως αφήνεται να εννοηθεί αργότερα, για ολόκληρο τον κόσμο. Ευτυχώς, ο μοτοσικλετιστής που υποδύεται ο Murphy, Jim, βρισκόταν αναίσθητος στο νοσοκομείο όταν έγινε το ξέσπασμα, και ξύπνησε 28 ημέρες μετά το γεγονός για να βρει έναν κόσμο να έχει καταστραφεί.

Από το πρώτο του καρέ, γυμνός και με τα ζυγωματικά του να εξέχουν σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, ο Murphy παραδίδει μαθήματα υποκριτικής. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που γονατίζει, ρουφώντας πεινασμένα τα διάσπαρτα κουτάκια αναψυκτικών κι ύστερα είναι και το χαλαρό τρέξιμό του στους άδειους δρόμους του Λονδίνου, αλλά και η απελπισμένη πάλη για άχρηστα μετρητά. Σε διάστημα πέντε λεπτών, ο Murphy μιλά ελάχιστα και καταφέρνει να μεταφέρει στο θεατή τα πάντα, από ανησυχία μέχρι ήπιο πανικό, αμηχανία καθώς και μία υποψία ελαφριάς διασκέδασης.

Ένας καλός άνθρωπος που φτάνει στα άκρα

Σε μία συνάντηση στην εκκλησία με ένα ζόμπι-παπά, ο πρωταγωνιστής παλεύει μεταξύ του αισθήματος της επιβίωσης και του σεβασμού για την καθολική πίστη, που φαίνεται στη διστακτική προσφώνησή του: "Πάτερ;". Αργότερα, η δυσπιστία του όταν έρχεται αντιμέτωπος με το χάος είναι αισθητή, καθώς ρωτάει: "Μπορεί κάποιος να μου πει τι στο διάολο συμβαίνει;".

Ενώ είναι γνωστός για τους ρόλους του σε διάφορες ταινίες, όπως και ως Tommy Shelby στο Peaky Blinders, ως Jim καταδύεται στα βάθη των ανθρώπινων συναισθημάτων. Από τη γνήσια ευτυχία που εισβάλλει σε ένα σούπερ μάρκετ μέχρι τη διακριτική ανατρεπτικότητα και την αναμφισβήτητη οργή, η ερμηνεία του Murphy μαγνητίζει. Καλυμμένος με αίμα, ασκώντας ακραία βία, παραμένει μια συμπαθητική φιγούρα, απεικονίζοντας την πολύπλοκη διαδρομή ενός καλού ανθρώπου που φτάνει στα άκρα. Αυτό το βάθος της απεικόνισης μπορεί να οδήγησε τον Murphy στον ρόλο του πρωταγωνιστή του Nolan χρόνια αργότερα.

Εμείς πάντως Cillian, ήμασταν σίγουροι από τότε. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.