Η Ζακλίν Λέντζου πρώτα ζει και μετά σκηνοθετεί

Το μέλλον ανήκει στην 29χρονη κινηματογραφίστρια που κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο 71ο Φεστιβάλ των Καννών.

"Ποτέ ξανά ελληνική ταινία μικρού μήκους δεν είχε πάρει βραβείο στις Κάννες. Η δική μας ήταν η πρώτη". Κι αν το δούμε απλά από την πλευρά των ταινιών, χωρίς το διαχωρισμό μικρής και μεγάλης, οι Έλληνες που έχουν διακριθεί είναι ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και η ίδια. "Μόνο σ’ εμένα ακούγεται αστείο αυτό;". Δε χρειάζεται να ανταλλάξεις πολλές κουβέντες με τη Ζακλίν Λέντζου, την 29χρονη κινηματογραφίστρια που κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους για το Έκτορας Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς στο 71ο Φεστιβάλ των Καννών, για να καταλάβεις ότι η χειμαρρώδης σκέψη της είναι αυτή ακριβώς που έχει διαμορφώσει τον "εν βρασμώ" τρόπο δουλειάς της, που πηγάζει καθαρά από τα προσωπικά της βιώματα, αυτά που έχει ζήσει στη ζωή της αλλά και στα όνειρα-εφιάλτες της.

"Αυτά τα τελευταία", μου αναφέρει, "έχω καταφέρει πλέον να τα ελέγχω". Όχι με κάποια υπερηρωική δύναμη σαν άλλος Magneto των X-Men, αλλά μέσω μιας de profundis γνωριμίας με τον εαυτό της. "Ζόρικη κατάσταση, αλλά στην ψυχανάλυση (σ.σ. έχει διαβάσει πολλά βιβλία και κάνει εδώ και μερικά χρόνια) βρήκα το νόημα που μου έλειπε. Όλες μου οι ταινίες φανερώνουν ψυχικά κενά και άγχη μου σε σχέση με την οικογένεια, που δεν έχω καταπνίξει, αλλά προσπαθήσει να δώσω λύση επιστρέφοντας στο παρελθόν και βιώνοντάς τα ξανά. Αυτό που θέλω λοιπόν να μεταφέρω στο κοινό μέσα από τις ιστορίες μου είναι πως, αν ξεκινήσουμε να έχουμε ένα διάλογο με τον εαυτό μας, θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, θα έχουμε καλύτερες σχέσεις, θα ζούμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον".

Γεννημένη στην Αθήνα, μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη και σπουδαγμένη στο Λονδίνο, η εβραϊκής καταγωγής Ζακλίν ήταν μόλις 14 ετών όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με το σινεμά. Ούσα μοναχοπαίδι, συντροφιά της είχε τις ταινίες και μια κάμερα. Όταν είδε τον Ελέφαντα του Gus Van Sant σοκαρίστηκε. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε σινεμά που έμοιαζε με ποίημα. "Είπα αμέσως "Αυτό θα κάνω όταν μεγαλώσω” και έβγαλα από το μυαλό μου την καριέρα που ονειρευόμουν ως συγγραφέας".

Μία δεκαπενταετία μετά πορεύεται μαζί με τις δύο αγάπες της, μιας και στις ταινίες της έχει διττό ρόλο, της σεναριογράφου και της σκηνοθέτιδος. Τη ρωτάω τι σινεμά θέλει να κάνει. Η απάντησή της γρήγορη: "Αυτό που θυμίζει όνειρο, όχι με τη ρομαντική έννοια του όρου, μιας και τα όνειρα που βλέπουμε κάθε άλλο παρά ρομαντικά είναι, αλλά μ’ εκείνη της αυθεντικότητας. Θέλω να κάνω ένα σινεμά που να είναι μην τόσο συγκεκριμένο όσο το σινεμά που βλέπω, να μην είναι όμως εντελώς θαμπό και αφαιρετικό όσο το σινεμά που δεν καταλαβαίνω. Να μην είναι κλισέ, αλλά αληθινό. Αντικειμενικά αληθινό έστω".

Η Ζακλίν πριν από το Έκτορας Μαλό...

Η Ζακλίν Λέντζου πρώτα ζει και μετά σκηνοθετεί

Η πρώτη μικρού μήκους ταινία της ήταν το Μπλε δεκατρία για το μοναχικό καλοκαίρι ενός μοναχοκόριτσου. Η δεύτερη, η Αλεπού, ήταν εμπνευσμένη από το θάνατο της γιαγιάς της, ενώ η τρίτη, το Hiwa ("πληγή" στα φιλιππινέζικα) περιέγραφε το όνειρο ενός μικρού αγοριού που κατέληγε εφιάλτης.

Και οι δύο απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ.

Το Έκτορας Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς, η τέταρτη ταινία της και ίσως η πιο ώριμη μέχρι σήμερα, είναι ένα κολάζ στιγμών μιας γυναίκας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που άνετα θα μπορούσε, όπως η ίδια λέει, να είναι η ενήλικη εκδοχή του κοριτσιού στο Μπλε δεκατρία.

... Η Ζακλίν μετά

Έχει στα σκαριά την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, για την οποία αναμένεται να ξεκινήσει γυρίσματα μες στο 2019, με τη Σοφία Κόκκαλη, την ηθοποιό του Έκτορας Μαλό, να πρωταγωνιστεί. "Η Σελήνη 66 είναι μια ιστορία βαθιά προσωπική, που θέλω να διηγηθώ από το 2012. Έχει ξεκάθαρη αφήγηση συγκριτικά με τις τέσσερις μικρού μήκους που έχουν προηγηθεί και είναι μια ταινία ενηλικίωσης όχι προσώπων, αλλά σχέσεων, συγκεκριμένα της σχέσης πατέρα-κόρης. Μιλάει για την πατρική αγάπη, που ουσιαστικά είναι ο πρώτος έρωτας κάθε κοριτσιού, αλλά και για τη σημασία του να γνωρίζεις πραγματικά τους κοντινούς σου ανθρώπους, πόσο μάλλον τους ίδιους σου τους γονείς".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.