
H Άννα Παναγιωτοπούλου για αρχάριους
Ή αλλιώς, οι αξέχαστοι ρόλοι της Άννας Παναγιωτοπούλου στο σινεμά.

Δικαίως, η αμίμητη ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου, η οποία έχασε τη ζωή της σε ηλικία 76 ετών, έγινε πανελλαδικά αγαπημένη χάρη σε μερικούς από τους καλύτερους τηλεοπτικούς ρόλους που έχουμε δει ποτέ, σε εμβληματικές σειρές όπως οι "Τρεις Χάριτες" και το "Ντόλτσε Βίτα". Παράλληλα, όμως, κατάφερε να αφήσει διακριτό αποτύπωμα και στον κινηματογράφο, παρά το γεγονός πως συμμετείχε σε μόλις έξι παραγωγές.
Οι μισές από αυτές οφείλονται στη σπουδαία κωμική τριλογία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, η οποία ξεκίνησε το 1999 με το σπαρταριστό "Safe Sex". Εκεί η Παναγιωτοπούλου υποδύεται τη Ρένα Δρούγκα, μια γυναίκα που "χήρεψε από γιατρό και ξαναπατρεύτηκε γιατρό", η οποία υποπτεύεται πως ο σύζυγός της (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος) την απατάει και είναι ικανή να φτάσει στα άκρα για να το αποδείξει. Ο τρόπος που η ηθοποιός στην ερμηνεία της περνά εν ριπή οφθαλμού από τη φαινομενική ψυχραιμία στην απόγνωση, από τη ψυχρή αυτοπεποίθηση στην απόλυτη ανάγκη του ερωτικού συντρόφου, συνοψίζεται στην ατάκα "σκότωσέ με, μα μη φύγεις" που εκφέρει με άψογο κωμικό τακτ σε μια σκηνή τσακωμού.
Ακολούθησε το μεταμοντέρα ευφυές "Το Κλάμα Βγήκε από τον Παράδεισο" (2001), ένα ανεπανάλητο κολάζ κινηματογραφικών αναφορών και ιστορικών περιόδων της Ελλάδας, όπου η Παναγιωτοπούλου ενσαρκώνει τη Λαυρεντία Μπισμπίκη. Μια λαϊκή μητέρα η οποία στα πρόθυρα του γάμου της κόρης της με έναν φτωχό πλην έντιμο εργάτη, βλέπει την ύστατη ώρα το μελλοντικό γαμπρό της να ερωτεύεται την πάμπλουτη Τζέλα Δελαφράγκα (Μίρκα Παπακωνσταντίνου). Πληθωρική όπως ακριβώς και η ταινία, η ηθοποιός κόβει και ράβει ουσιαστικά σε διπλό ρόλο, αφού από την '60s χαροκαμένη μάνα μεταμορφώνεται στη μέση της ταινίας σε αντιστασιακή κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η οποία, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της δράσης της καλείται να σαγηνεύσει ένα ναζί (Χάρης Βαλαβανίδης) τραγουδώντας καμπαρέ.
Έπειτα, στο υποτιμημένο αλλά διασκεδαστικό "Αυστηρώς Κατάλληλο" (2008), η Παναγιωτοπούλου κρατά το χαρακτηριστικό ρόλο της αθυρόστομης και επιρρεπούς στο αλκοόλ Βάλιας Αδάμη. Ενώ, στο ενδιάμεσο, την είδαμε στο "Φτάσαμεε!..." (2004) του Σταύρου Τσιώλη και σε ένα πάρασμα στο "Οξυγόνο" (2003) επίσης των Ρέππα-Παπαθανασίου.
Η συνἐχεια στο Athinorama
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στο Swiped η Lily James είναι ο θηλυκός Zuckerberg (βίντεο)
Από την εποχή του Downton Abbey στη μικρή οθόνη ξέραμε ότι το άστρο της θα λάμψει, όπως και έγινε. Αυτήν τη φορά, θα την δεις σε έναν πολύ διαφορετικό ρόλο στην εν λόγω ταινία που θα γίνει διαθέσιμη σε λίγες ημέρες στο Disney+.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληTα 7 καλύτερα mockumentaries που έγιναν ποτέ
Τα mockumentaries αποδεικνύουν ότι το χιούμορ ταιριάζει με το ντοκιμαντέρ. Από το Borat και το Best in Show μέχρι το This Is Spinal Tap, δείτε τις 10 καλύτερες επιλογές στην TV και τον κινηματογράφο.
Γραφει Γιαννης ΜπελεσιωτηςΜίνως Μάτσας: Παίρνω τους βέβηλους ρυθμούς του Μάρκου, τις θεϊκές μελωδίες του Τσιτσάνη και τα βάζω στο δικό μου μουσικό σύμπαν
Με αφορμή τη συναυλία "Τα Ρεμπέτικα II + Fado, Tango & Blues" ο Μίνως Μάτσας συζητά στο "α" για τη δύναμη του ρεμπέτικου και τις μουσικές συγγένειες που ενώνουν διαφορετικούς λαούς.
Στο The Birthday Party που γυρίστηκε στην Ελλάδα, ο Willem Dafoe είναι ένας σύγχρονος Ωνάσης
Η σύνδεση του πασίγνωστου ηθοποιού με τη χώρα μας είναι γνωστή πια, αυτήν τη φορά όμως τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν εξ ολοκλήρου στη χώρα μας και μας μεταφέρουν στα late ’70s.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληO The Weeknd ανακοίνωσε ευρωπαϊκή περιοδεία και εμείς ανυπομονούμε - και ελπίζουμε
Μεταξύ μας, χρονικά είναι η περίοδος που γίνονται τέτοιου είδους ανακοινώσεις. Όχι ότι δεν είμαστε ικανοί να ξενιτευτούμε για να τον ακούσουμε, αλλά προφανώς, καθόλου δε θα μας χαλούσε το ενδεχόμενο να μη χρειαστεί ούτε αυτό.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληOι Μogwai επιστρέφουν στην Αθήνα
Οι αγαπημένοι Σκωτσέζοι επισκέπτονται ξανά τη χώρα μας, και συγκεκριμένα τρία χρόνια μετά την αξέχαστη εμφάνισή τους στο Release Athens, στο πλάι των Nick Cave and the Bad Seeds και Fontaines D.C..