Μήπως τελικά τα remakes δεν είναι και τόσο κακή ιδέα;

Το Jurassic World: Fallen Kingdom και όλα τα φετινά sequels και reboots που μας προτρέπουν να μην είμαστε προκατειλημμένοι στην κινηματογραφική τάση που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στο Χόλιγουντ.

Εδώ και μερικά χρόνια, πολύ μελάνι έχει χυθεί από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον κινηματογράφο για την εμμονή του Χόλιγουντ με τα remakes, τα sequels, τα prequels και τα reboots που ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια σε έναν αγρό, ξηρό και άνυδρο από ιδέες και έμπνευση. Αυτό είναι το κατηγορώ μεγάλης μερίδας των κριτικών, αλλά και των θεατών, που έχουν βαρεθεί να πηγαίνουν σινεμά για να παρακολουθήσουν μια ιστορία που πάνω – κάτω την έχουν δει ξανά. Το μόνο που αλλάζει είναι οι ηθοποιοί, η αισθητική και τα οπτικά εφέ στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Φέτος, ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το εξής: Συγκριτικά με άλλες χρονιές και βαδίζοντας στα επιτυχημένα χνάρια των It και Blade Runner 2049, προβλήθηκαν στις αίθουσες remakes παλαιότερων ταινιών, που αγκαλιάστηκαν από το κοινό, σημείωσαν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, ικανοποίησαν σε κάποιο βαθμό την κριτική κοινότητα και απέδειξαν ότι οι κινηματογραφικές συνέχειες, διασκευές και επανεκδόσεις μπορούν να είναι εξίσου καλές με το πρωτότυπο φιλμ, αρκεί να έχουν γυριστεί με επαγγελματικό τρόπο.

Το Jurassic World, την τριλογία που εντάσσεται στο σύμπαν του Jurassic Park και κατάφερε τόσο με το Jurassic World του 2015, όσο και με το φετινό Jurassic World: Fallen Kingdom -έσπασε ταμεία στο box office και λατρεύτηκε από το κοινό- να δώσει νέα πνοή στο franchise, αναγεννώντας το από τις στάχτες του μετά τα αποτυχημένα The Lost World: Jurassic Park (1997) και Jurassic Park III (2001).

Παρομοίως, το Incredibles 2 που έκανε ντεμπούτο στις ΗΠΑ με εξαιρετικές κριτικές και εξαιρετικό box office, το Soldado, η συνέχεια του Sicario, απέφερε καρπούς, για να μην αναφερθούμε στο απόλυτο sequel της χρονιάς, το Deadpool 2, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην 5η θέση των 10 μεγαλύτερων εισπρακτικών επιτυχιών για το 2018 -στην 3η θέση βρίσκεται Jurassic World: Fallen Kingdom, στην 4η το Incredibles 2 και στην κορυφή το Avengers: Infinity War, το sequel των The Avengers (2012) και Avengers: Age of Ultron (2015).

Προφανώς και ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν δει τα μάτια μας κάκιστα remakes –τι να πρωτοθυμηθούμε: Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), T2 Trainspotting (2017), Tomb Raider (2018). Ευτυχώς όμως υπάρχουν όλα τα παραπάνω, που αποτελούν παραδείγματα remakes ή sequels, που δεν ακολουθούν την πεπατημένη, δεν αντιγράφουν και δεν ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια, αλλά τολμούν να επανεφεύρουν την αρχική ιστορία, να τις προσθέσουν πολλά νέα στοιχεία, που προσδίδουν ένα διαφορετικό χαρακτήρα σε κάτι που έχεις ήδη δει και αυτομάτως το εξελίσσουν. Αντί λοιπόν να γυριστεί μια συνέχεια του θρυλικού The Karate Kid, δημιουργήθηκε το Cobra Kai, μια web series που έκανε πρεμιέρα τον Μάιο στο YouTube Red κι ενώ επαναλαμβάνει όλα όσα γνώριζες από το franchise του The Karate Kid είναι εντελώς διαφορετική απ' αυτό. Μάλιστα, τα διεθνή μέσα έκαναν λόγο για "το ίσως καλύτερο Karate Kid που είδαμε ποτέ μετά το πρώτο φιλμ" και για "μία κινηματογραφική συνέχεια που επιτέλους εκμεταλλεύεται ορθά την ποπ νοσταλγία".

Μια ματιά στα remakes που περιμένουμε πώς και πώς

Suspiria

Ο Luca Guadagnino, μετά το θρίαμβο του Call Me By Your Name, καταπιάνεται με το Suspiria, το κλασικό φιλμ τρόμου του '77 του Dario Argento και μας το επανασυστήνει μέσα από το remake του. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο ίδιος, το σενάριο υπογράφει ο David Kajganich και τον πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει η Dakota Johnson. Το σάουντρακ της ταινίας έχει επιμεληθεί ο Thom Yorke των Radiohead. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μία νεαρή Αμερικανή μπαλαρίνα που ταξιδεύει στην Ευρώπη για να τελειοποιήσει την τεχνική της σε φημισμένη σχολή κλασικού χορού. Γρήγορα όμως θα διαπιστώσει ότι η σχολή κρύβει ένα σκοτεινό, τρομακτικό παρελθόν. (2 Νοεμβρίου, 2018)

Glass

Το sequel των Unbreakable (2000) και Split (2016) αναμένεται να είναι το φινάλε της αλλόκοτης και ανατριχαστικής τριλογίας τρόμου και μυστηρίου του M. Night Shyamalan. Ο ίδιος είχε δηλώσει προ μηνών: "Ολοκλήρωσα το νέο σενάριο. Μου πήρε 17 χρόνια. Υπήρξε όνειρό μου να ενώσω τις δυο ταινίες με μία τρίτη". Από το Unbreakable, ο Bruce Willis θα επιστρέψει στο ρόλο του David Dunn και ο Samuel L. Jackson σε εκείνον του συλλέκτη κόμικς Elijah Price / Mr. Glass. Από τον Split πάλι, θα δούμε ξανά τον James McAvoy να υποδύεται τον Kevin Crumb και την Anya Taylor-Jo, τη μία εκ των δύο θυμάτων του. (18 Ιανουαρίου 2019, ΗΠΑ)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος