Αυτή η ανάλυση ρίχνει φως στον χαρακτήρα του Luke Skywalker στο The Last Jedi

May the Force be with you αν διαφωνείς.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 16 Ιουλίου 2018

Μια περιπέτεια για παιδιά ή η ταινία των Star Wars με την πιο ενήλικη ματιά στους χαρακτήρες; Είναι σκληρό να υποστηρίξει κάποιος ή το ένα ή το άλλο για το The Last Jedi. Άλλωστε η αλήθεια βρίσκεται σχεδόν πάντα κάπου στη μέση. Ένα σημείο που τους τελευταίους μήνες δυσκολεύονται να βρουν οι fans σχετικά με το 9ο επεισόδιο της saga, αφού η ιντερνετική διαμάχη για τον χαρακτήρα του Luke Skywalker έχει πάρει επικές διαστάσεις.

Πολλοί θεατές ένιωσαν ότι προδόθηκαν από την αλλαγή του Luke. Ο θαρραλέος ήρωας που τα έβαζε με τους πάντες και τα πάντα έχει μεταλλαχθεί σε έναν πασιφιστή, αντικοινωνικό τύπο που ζει στην άκρη του γαλαξία. Βέβαια, για όσους από εμάς απολαύσαμε την ταινία, θα περιγράφαμε αυτήν την αλλαγή αρκετά διαφορετικά: 35 χρόνια μετά, ο χρόνος έχει σμιλέψει τον Skywalker, οι απόψεις του, η ματιά του στα πράγματα, ο ίδιος ο χαρακτήρας του φαίνεται να έχει αλλάξει πραγματικά· δεν είναι καλύτερος ή χειρότερoς, είναι απλά πιο ώριμος και σίγουρα πιο σοφός.

Αυτή η ανάλυση ρίχνει φως στον χαρακτήρα του Luke Skywalker στο The Last Jedi

Ο κόσμος ήθελε να δει τον ήρωα πάνω στο άσπρο άλογο ξανά και, δυστυχώς για εκείνους, ο σκηνοθέτης Rian Johnson δεν τους έκανε το χατίρι. Τελικά, επειδή ως γνωστόν το συγκεκριμένο franchise γεννά πάθη και κόντρες, έχει χυθεί πολύ δηλητήριο ενάντια σε αυτήν την μετάλλαξη του διάσημου Jedi. Μήπως όμως, πολύ απλά, μεγάλο μέρος του κόσμου δεν ήθελε να παραδεχθεί εξαρχής τι ακριβώς συμβαίνει στην ψυχή του Luke Skywalker;

Επειδή όμως αν ανοίξουμε αυτήν την κουβέντα, θα μπορούσαμε να πέσουμε σε έναν φαύλο κύκλο, ας αφήσουμε καλύτερα τον Jonathan McIntosh να μας πει τι πραγματικά έχει συμβεί. Ο γνωστός youtuber στον χώρο της nerd κουλτούρας -τρέχει τον λογαριασμό Pop Culture Detective- έχει κάνει την πιο εμπεριστατωμένη μέχρι στιγμής ανάλυση επί του θέματος.

O McIntosh υποστηρίζει ότι ουσιαστικά έχει γίνει λάθος ανάγνωση από μεγάλος μέρος του κοινού. Τι πιστεύουν; Πώς ο Luke Skywalker, όντας μεγάλος πολεμιστής, καταφέρνει να νικήσει τον Darth Vader. Μόλις κερδίζει την μάχη, αποδεικνύει πώς εκτός από μεγάλος πολεμιστής είναι και μεγάλος άνθρωπος, αφού δείχνει έλεος στον αντίπαλό του -σώζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τον εαυτό του από τη διαφθορά του Dark Side που περιμένει.

Εκεί ακριβώς υποστηρίζει ο youtuber ότι γίνεται το λάθος. Ο ίδιος δίνει μια διαφορετική όψη του ίδιου νομίσματος: ο Skywalker προσπαθεί να αποφύγει τη μάχη, τελικά όμως υποκύπτει στον ίδιο τον θυμό. Καθώς νικά τον Darth Vader, ο Luke αντιλαμβάνεται το μεγάλο του λάθος, αφού αν κερδίσει τη μονομαχία θα χάσει την ψυχή του στην Σκοτεινή Πλευρά. Η ίδια η μάχη είναι εκείνη που τον διαφθείρει, για αυτό και στο τέλος ο ήρωάς μας πετά το φωτόσπαθό του μακριά.

Με άλλα λόγια ο McIntosh υποστηρίζει πώς η "λάθος" ανάγνωση από μεγάλη μερίδα του κοινού έχει δημιουργήσει ένα στρεβλό rebranding: ο Luke, ο μεγάλος πολεμιστής, και κερδίζει και δείχνει έλεος, ενώ στην ουσία το Star Wars παρουσιάζει εκείνη τη στιγμή ως μια στιγμή που ήρωας υπέκυψε, ως μια στιγμή αδυναμίας κι όχι δύναμης.

Μήπως, τελικά, η απόφαση του Luke να πολεμήσει ενάντια στον Vader ήταν μια πραγματική ήττα; Καθόλη τη διάρκεια του franchise οι Jedi θυμίζουν πολύ περισσότερους βουδιστές μοναχούς που δεν καταφεύγουν στη βία παρά μόνο ως έσχατη λύση, κι όχι ως μεσαιωνικούς πολεμιστές που κραδαίνουν γεμάτη οργή τα σπαθιά τους. Κάτι που, δυστυχώς, ο Luke Skywaler δεν καταφέρνει να εκπροσωπήσει όταν ορμά ενάντια στον Darth Vader.

Κατά τον McIntosh οι δημιουργοί του Star Wars, 35 χρόνια πριν, είχαν καταφέρει με έναν πολύ έξυπνο τρόπο να παρουσιάζουν ένα αντιπρότυπο στο γνωστό macho attitude που πουλά το Χόλιγουντ. Έναν ήρωα που βιώνει την ήττα από τη στιγμή που ρίχνεται στη μάχη, κι όχι όταν βρεθεί να χάνει. Η πραγματική νίκη του μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ειρήνη.

Γι' αυτό και στο The Last Jedi, η σκηνή όπου ο Luke Skywalker θυμάται τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να σκοτώσει τον Kylo Ren, έχει τόση δύναμη. Ο γηραλέος Jedi αλλάζει γνώμη τελευταία στιγμή. Δεν δολοφονεί τον νεαρό μαθητή του παρότι καταλαβαίνει πώς η Σκοτεινή Πλευρά έχει αγγίξει την ψυχή του. Δεν το κάνει όχι γιατί δεν μπορεί αλλά γιατί αντιλαμβάνεται πώς ο φόβος τον έχει νικήσει, τον έχει οδηγήσει σε μια κίνηση που θα λερώσει την ψυχή του -και κατά κάποιον τρόπο το ίδιο το σύμπαν.

Έτσι, η κίνησή του να φύγει στις ερημιές του γαλαξία ερμηνεύεται ως η ύστατη προσπάθεια του ο να κερδίσει τη βία μέσα από τον πασιφισμό. Ένα πραγματικό σύμβολο ειρήνης που έρχεται μέσα από την προσωπική θυσία της απόλυτης μοναξιάς. Τουλάχιστον, αυτό πιστεύει ο γνωστός youtuber, κάτι που βρίσκει και τον γράφοντα απόλυτα σύμφωνο.

Επειδή όμως η γνώμη του γράφοντος έχει ελάχιστη σημασία εδώ, ας αφήσουμε καλύτερα τον σκηνοθέτη του The Last Jedi, Rian Johnson, να απονείμει τα εύσημα στην ενδελεχή ανάλυση του Jonathan McIntosh.

 

 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Μουσική

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το Downton Abbey γίνεται ταινία με πρωταγωνιστές το καστ της σειράς

Οι περιπέτειες της αριστοκρατικής οικογένειας Crawley επί της μεγάλης οθόνης.

Ο Tom Hardy μόλις παρομοίασε τον Venom με παιδικό καρτούν

Είναι δύσκολο καμιά φορά να ακολουθήσεις την σκέψη του.