Πρώτες προβλέψεις για τα Όσκαρ 2019

Οι ταινίες που έχουν ήδη κλέψει τις εντυπώσεις σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και όπως όλα δείχνουν θα ηγηθούν της κούρσας των υποψηφιοτήτων στην 91ή τελετή των χρυσών αγαλματιδίων.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 18 Σεπτεμβρίου 2018

Μπορεί να μας χωρίζουν σχεδόν πέντε μήνες από την 24η Φεβρουαρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η 91η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, ωστόσο η φημολογία είναι έντονη και τα πρώτα "δυνατά" χαρτιά έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι, υποδεικνύοντας τις ταινίες που θα ηγηθούν της κούρσας των υποψηφιοτήτων.

Η αρχή έγινε με τα φεστιβάλ του Σάντανς, Βερολίνου και των Καννών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και συνεχίστηκε στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους με το φεστιβάλ της Βενετίας -το ίσως πιο "οσκαρικό" όλων, που ανέδειξε μεγάλο νικητή το Roma του Alfonso Cuarón- και του Τορόντο, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου, με το Green Book με τους Viggo Mortensen και Mahershala Ali να αποσπά το Βραβείο Κοινού.

Με αφορμή λοιπόν τις πρώτες εντυπώσεις από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές διοργανώσεις, συγκεντρώσαμε τις ταινίες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στα Όσκαρ 2019, ακόμα και να διακριθούν.

Roma

Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας στο φετινό, 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και η πρώτη παραγωγή του Netflix με πραγματικά οσκαρικές αξιώσεις. Το ασπρόμαυρο κοινωνικό δράμα του Μεξικανού Alfonso Cuarón αποτελεί ένα ταξίδι στο Νέο Μεξικό, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, την περίοδο που ο στρατός είχε αιματοκυλίσει μία ειρηνική φοιτητική διαδήλωση. Πρωταγωνίστρια είναι μία υπηρέτρια μεγαλοαστικής οικογένειας που ζει στην κοινότητα της περιοχής Ρόμα.

Πρεμιέρα: Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη ημερομηνία προβολής στο Netflix, καθώς και σε επιλεγμένες αίθουσες.

The Favourite

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την επιτυχία που σημείωσε με το "Θάνατο του Ιερού Ελαφιού", ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με τη νέα σκηνοθετική δουλειά του, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τα διεθνή μέσα και το Αργυρό Λιοντάρι (Μέγα Βραβείο της Επιτροπής) στη Βενετία. Πρόκειται για μια ταινία εποχής γύρω από τη σχέση της βασίλισσας Άννας με δυο γυναίκες της αυλής της που προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοιά της. Στη Μόστρα, η ταινία του Λάνθιμου κέρδισε και δεύτερο βραβείο, εκείνο της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας που απονεμήθηκε στην Olivia Colman για το ρόλο της βασίλισσας Άννας. Συμπρωταγωνίστριές της, οι Emma Stone και Rachel Weisz.

Πρεμιέρα: 03/01/2019

Green Book

Η βραβευμένη ταινία του Τορόντο είναι ένα κωμικό δράμα δια χειρός του Peter Farrelly, του τύπου που μας έχει παραδώσει κωμωδίες όπως το "Ο Ηλίθιος κι ο Πανηλίθιος" και το "Κάτι Τρέχει με τη Μαίρη". Στο νέο σκηνοθετικό του εγχείρημα καταπιάνεται με μία αληθινή αντιρατσιστική ιστορία στον αμερικάνικο Νότο της δεκαετίας του '60. Πρωταγωνιστές της είναι ο τζαμαϊκανής καταγωγής Αμερικανός πιανίστας Don Shirley (Mahershala Alia) και ο Νεοϋρκέζος οδηγός και σωματοφύλακάς του, Tony Lip (Viggo Mortensen). Καστ για πολλά χρυσά αγαλματίδια.

Πρεμιέρα: 21/11 (ΗΠΑ)

First Man

Η προβολή του βιογραφικού δράματος του Damien Chazelle "άνοιξε" την αυλαία του Φεστιβάλ Βενετίας, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Βασισμένο στο βιβλίο του James R. Hansen, "First Man: A Life of Neil A. Armstrong", το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη ο Josh Singer, σεναριογράφος του Spotlight, η υπόθεσή του περιστρέφεται γύρω από την περίοδο του 1961 έως το 1969, όταν η NASA έθετε σε εφαρμογή το διαστημικό πρόγραμμά της για να στείλει τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Neil Armstrong. Τον ομώνυμο ρόλο κρατά το Ryan Gosling στη δεύτερη συνεργασία του με τον Chazelle μετά το La La Land.

Πρεμιέρα: 11/10

A Star is Born

Σηματοδοτεί το τρίτο κατά σειρά remake της ομώνυμης ταινίας του 1937, όπως επίσης το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Bradley Cooper, αλλά και τη σύμπραξη επί της οθόνης του ίσως πιο πολυσυζητημένου ντουέτου της χρονιάς. Αυτής μεταξύ του Αμερικανού ηθοποιού (κρατά και ρόλο ηθοποιού) με τη Lady Gaga. Η προβολή του στη Μόστρα χειροκροτήθηκε από κοινό και κριτικούς, με τους τελευταίους να το γεμίζουν με αστέρια στα reviews τους. Την υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το "The Shallows”, την έχει στο τσεπάκι του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και στις βασικές κατηγορίες για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Ερμηνεία γυναίκεια και αντρική.

Πρεμιέρα: 04/10

BlacKkKlansman

Τη χαρακτήρισαν ως την καλύτερη ταινία της καριέρας του, αλλά και ως ένα πολιτικό φιλμ που μιλά στην εποχή μας. Η νέα σκηνοθετική δουλειά του "αθυρόστομου" Spike Lee απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Διαγωνιστικό τμήμα των φετινών Καννών. Είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Αφροαμερικανού ντετέκτιβ Ron Stallworth, που στη δεκαετία του 1970 διείσδυσε στην Κου Κλουξ Κλαν του Κολοράντο. Τον ομώνυμο ρόλο κρατά ο γιος του Denzel Washington, John David Washington Adam Driver , έχοντας στο πλευρό του τον Adam Driver.

Πρεμιέρα: 27/09

Can You Ever Forgive Me?

Βασισμένη στην ομώνυμη αυτοβιογραφία της Lee Israel, η ταινία της Marielle Heller διηγείται την απίστευτη ιστορία της διάσημης βιογράφου των διασημοτήτων η οποία αναγκάστηκε να στραφεί στην απάτη και την αντιγραφή όταν έμεινε άπορη. Το ρόλο έχει αναλάβει η Melissa McCarthy σε μία καθηλωτική ερμηνεία, η οποία αναμένεται να την οδηγήσει στη λίστα με τις υποψηφιότητες Α' Γυναικείου Ρόλου.

Πρεμιέρα: 19/10 (ΗΠΑ)

If Beale Street Could Talk

Μετά το οσκαρικό Moonlight, ο Barry Jenkins μας παραδίδει ένα ρομαντικό δράμα, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του James Baldwin. Αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού μαύρου ζευγαριού που χωρίζεται βίαια όταν ο άντρας κατηγορείται άδικα για βιασμό και φυλακίζεται.

Πρεμιέρα: 30/11 (ΗΠΑ)

Beautiful Boy

Ο ηθοποιός με το πιο μεγάλο hype αυτή τη στιγμή στο Hollywood, ο Timothée Chalamet, ο πρωταγωνιστής του "Να με φωνάζεις με το όνομά σου", φαίνεται πως είναι έτοιμος για τη δεύτερη οσκαρική του υποψηφιότητα. Ο 22χρονος πρωταγωνιστεί στο βιογραφικό δράμα του Felix Van Groeningen, υποδυόμενος τον Nic Sheff, ένα νεαρό που παλεύει με τους εθισμούς του. Στο ρόλο του πατέρα του, David, ο Steve Carell. Το φιλμ είναι βασισμένο στα memoirs Beautiful Boy: A Father's Journey Through His Son's Addiction του David Sheff και Tweak: Growing Up on Methamphetamines του Nic Sheff.

Πρεμιέρα: Ιανουάριος 2019

Backseat

Πρώτες προβλέψεις για τα Όσκαρ 2019

Η ζωή του Dick Cheney, του 46ού Αντιπροέδρου των ΗΠΑ κατά την προεδρία του George W. Bush και κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Adam McKay (Το μεγάλο σορτάρισμα) και την υποκριτική δεινότητα του Christian Bale. Στο πλευρό του, οι Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Bill Pullman και Alison Pill.

Πρεμιέρα: 20/12

Οι Χήρες

Όταν ο σκηνοθέτης του οσκαρικού "12 χρόνια σκλάβος" συμπράττει με την best-seller συγγραφέα των βιβλίων "Αιχμηρά Αντικείμενα" και "Το κορίτσι που εξαφανίστηκε", τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να μην είναι όχι απλά καλό, αλλά καθηλωτικό. Ο Steve McQueen και η Gillian Flynn παραδίδουν ένα ιλιγγιώδες, σύγχρονο θρίλερ με φόντο την εγκληματικότητα, το πάθος και τη διαφθορά και πρωταγωνίστριες τέσσερις γυναίκες που δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους, παρά μόνο τα χρέη που τους άφησαν οι νεκροί σύζυγοί τους από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες. Viola Davis, Colin Farrell, Jon Bernthal, Liam Neeson, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki και Daniel Kaluuya στο λαμπερό καστ.

Πρεμιέρα: 15/11

Wildlife

Γραμμένο από τον Paul Dano και την Zoe Kazan και σκηνοθετημένο από τον πρώτο, σηματοδοτώντας το ντεμπούτο του στην καρέκλα του σκηνοθέτη, το αμερικάνικο αυτό δράμα είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1990 του Richard Ford. Παρουσιάζει το γάμο ενός ζευγαριού να καταρρέει μέσα από τα μάτια του μικρού αγοριού τους. Πρωταγωνιστούν οι Jake Gyllenhaal, Carey Mulligan, Ed Oxenbould και Zoe Margaret Colletti. Η δεύτερη μάλιστα είχε αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για την ερμηνεία της, κατά την προβολή της ταινίας στις Κάννες. 

Πρεμιέρα: 09/11 (ΗΠΑ)

Ο Κύριος και το Όπλο

Μετά από 60 χρόνια καριέρας, ο 82χρονος Robert Redford βγαίνει στη σύνταξη. Προτού όμως κρεμάσει τα παπούτσια του, θα μας παρουσιάσει την αληθινή ιστορία της απίστευτης απόδρασης του Forrest Tucker από το Σαν Κουεντίν στα 70 του χρόνια.

Πρεμιέρα: 4/10

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος