Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας μας προτείνει 7 ταινίες

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ανοίγει αυλαία σήμερα, Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 19 Σεπτεμβρίου 2018

Οι Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφουν φέτος με την 24η διοργάνωσή τους (19-30 Σεπτεμβρίου) με σκοπό να μεταμορφώσουν και πάλι την πρωτεύουσα σε μία μεγάλη αίθουσα σινεμά.

Η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ανοίγει σήμερα, Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την προβολή του "Ψυχρού Πολέμου" του Paweł Pawlikowski, παρουσία του Πολωνού σκηνοθέτη.

Με αφορμή την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Λουκάς Κατσίκας ξεχωρίζει και προτείνει επτά ταινίες από τον φετινό προγραμματισμό για το κοινό του Esquire.

Ο ΤΖΟΝ ΜΑΚΕΝΡΟ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑΣ (2018, Γαλλία, 95')
Σκηνοθεσία: Julien Faraut

"Το σινεμά ψεύδεται, τα σπορ ποτέ". Ξεκινώντας από τη διάσημη γκονταρική ρήση και με αφορμή τον θρυλικό τελικό του Ρολάν Γκαρός του '84, το αντισυμβατικό αυτό πορτρέτο ενός από τους πιο σημαντικούς και αμφιλεγόμενους αστέρες του τένις, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει με κινηματογραφικούς όρους το δαιμόνιο του John McEnroe.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΪΝΌ (2018, ΗΠΑ, 93')
Σκηνοθεσία: Bruce Weber

Γίγαντας της υποδήλωσης και "ψυχή του νουάρ", κατά τον Roger Ebert, ο Robert Mitchum είναι στο επίκεντρο του διάσημου φωτογράφου Bruce Weber, που μάζεψε μια σειρά διασημοτήτων, ξέθαψε άγνωστο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό και παρέδωσε αυτό το ντοκιμαντέρ από και για μάγκες και κούκλες που αναπολούν την εποχή που το stardom είχε προσωπικότητα και χάρισμα.

ΙΑΝ ΜΑΚ ΚΕΛΕΝ: ΡΟΛΟΣ ΖΩΗΣ (2017, Ην. Βασίλειο, 92')
Σκηνοθεσία: Joe Stephenson

Έχετε απέναντί σας έναν από τους κορυφαίους ηθοποιούς στον κόσμο και μπορείτε να τον ρωτήσετε ό,τι επιθυμείτε. Για όσους πάντοτε εύχονταν κάτι τέτοιο, ο σκηνοθέτης του συναρπαστικού αυτού ντοκιμαντέρ έπεισε τον Σερ Ian McKellen να παραδώσει ένα υπέροχο masterclass πάνω στο πώς να γίνεις σπουδαίος καλλιτέχνης και ακόμη σπουδαιότερος άνθρωπος. Ένα γενναιόδωρο ταξίδι σε μια ζηλευτή σταδιοδρομία και θαρραλέα ζωή που θα εύχεσαι να μην τελειώσει.

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (2018, Μεξικό, 122')
Σκηνοθεσία: Alonso Ruizpalacios

Το νέο μεγάλο όνομα του μεξικανικού σινεμά μεταφέρει στην οθόνη την αληθινή ιστορία της κλοπής 140 αρχαιολογικών κειμηλίων, ανυπολόγιστης αξίας, από το Μουσείο Ανθρωπολογίας του Μεξικό, το 1985. Πίσω από την πρωτοφανή ληστεία κρύβονταν όχι κακοποιοί αλλά δύο απλοί φοιτητές. Ο Gael García Bernal πρωταγωνιστεί σε έναν ακαταμάχητα ψυχαγωγικό συνδυασμό ταινίας δρόμου, χιούμορ και περιπέτειας
που έφυγε από το Βερολίνο με την Αργυρή Άρκτο Σεναρίου.

MANDY (2018, ΗΠΑ, 121')
Σκηνοθεσία: Panos Cosmatos

Ο Ρεντ και η Μάντι ζουν ευτυχισμένοι σε ένα απομονωμένο σπίτι μέσα στo δάσος όταν μια μοχθηρή συμμορία απόκοσμων μηχανόβιων τους επιτίθεται με μανία. Ταινία τρόμου βουτηγμένη σε ψυχοτρόπα, ρεβανσιστικό και αιματηρό κρεσέντο βίας, λογοτεχνία της φαντασίας και χέβι μέταλ ολοκαύτωμα, το "Mandy" είναι η μεταμεσονύκτια απόλαυση της χρονιάς που απογειώνεται από την ντελιριακή ερμηνεία του Nicolas Cage , σηματοδοτώντας την θριαμβευτική και ξεκαρδιστική εκδίκηση του πιο παρεξηγημένου ηθοποιού στον πλανήτη.

ΑΔΕΛΦΙΚΟΙ ΕΧΘΡΟΙ (2018, Βέλγιο / Γαλλία, 111')
Σκηνοθεσία: David Oelhoffen 

Μεγαλωμένοι στα γκέτο του Παρισιού, δυο παιδικοί φίλοι (Matthias Schoenaerts και Reda Kateb) βρίσκονται πλέον στις αντίθετες πλευρές του νόμου. Όταν μια παράνομη δοσοληψία ναρκωτικών τους φέρει αντιμέτωπους, θα συνειδητοποιήσουν πως η επιβίωση του ενός εξαρτάται απ' τον άλλον. Γεφυρώνοντας μοναδικά την απόσταση ανάμεσα στον Michael Mann και τον Jean-Pierre Melville, ο σκηνοθέτης του εξαιρετικού "Μακριά από τους Ανθρώπους" παραδίδει ένα υπόδειγμα αστυνομικού θρίλερ το οποίο αξίζει κάθε έπαινο που εισέπραξε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας.

Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ (2018, Ελλάδα/Γαλλία, 90')

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πανουσόπουλος

Τι μαγικό συμβαίνει σε ένα αχαρτογράφητο νησάκι κάπου στο Αιγαίο; Ένας Γάλλος ευρωβουλευτής και μία νεαρή οικονομολόγος φτάνουν με καΐκι στο ειδυλλιακό Αρμενάκι και έρχονται σε επαφή με τον αλλόκοτο τρόπο ζωής και τις ανατρεπτικές αρχές των κατοίκων του. Εκεί θα γνωριστούν με τον αλλοπρόσαλλο δάσκαλο και την πληθωρική χήρα, θα παραδοθούν στη δίνη του έρωτα και στον σαγηνευτικό τόπο, που μπορεί να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων για πάντα.

Με τίτλο βγαλμένο από τους στίχους του Άκη Πάνου, ο Γιώργος Πανουσόπουλος που έχει αιχμαλωτίσει με τον φακό του το διονυσιακό ελληνικό καλοκαίρι επιστρέφει με μία ηλιόλουστη, θυμοσοφική κωμωδία, ποτισμένη από την αλμύρα ενός επινοημένου αιγαιοπελαγίτικου νησιού όπου κανείς δεν ήξερε να κλαίει, μόνο να φιλοσοφεί, να γλεντά και να ερωτεύεται παθιασμένα την ίδια τη ζωή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα γνωρίζουμε για τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά φέρει την υπογραφή των δημιουργών του Westworld.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Στo Sugar του Apple TV+, ο Colin Farrell μας μυεί στο καλό ουίσκι

Σε αυτήν τη noir σειρά, ο δημοφιλής ηθοποιός υποδύεται έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όλοι μιλούν για το The Sympathizer με τον Robert Downey Jr.

Το νέο συναρπαστικό κατασκοπευτικό θρίλερ του HBO από ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και κυρίως, έναν αγνώριστο Robert Downey Jr..

Γραφει Παυλος Κρουστης

Ο David August έρχεται τον Μάιο στην Αθήνα

Ο καινοτόμος παραγωγός πρόκειται να μας προσφέρει μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ,VĪS.

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης