6 ηχηρά μουσικά ντοκιμαντέρ που θα βρεις στο Netflix

Άλλο να τα ακούς κι άλλο να τα βλέπεις.

Βρισκόμαστε στην ψυχεδελική δεκαετία των 70s. Γνωστή συμμορία από μηχανόβιους (λέγε μας Hells Angels) έχει αναλάβει την ασφάλεια σε τσάμπα συναυλία στη μέση του αμερικανικού πουθενά. Είναι πιωμένοι, μαστουρωμένοι, αγριεμένοι κι έτοιμοι για καυγά. Πόσο στραβά μπορεί να εξελιχθεί αυτό το πραγματικό σενάριο;

Τη συνέχεια μπορείς να την βρεις στην οθόνη σου, καθώς τα μουσικά ντοκιμαντέρ που φιλοξενεί το Netflix σε πηγαίνουν ένα βήμα πέρα από τη μελωδία και τον ρυθμό: στα παρασκήνια, εκεί όπου παίχτηκαν όλα τα μικρά δράματα και μπήκαν οι βάσεις για τα μεγάλα τραγούδια και τις μεγάλες επιτυχίες. 

Rolling Stones: Crossfire Hurricane

"Αγαπητέ κύριε δικαστή, δε με ενδιαφέρει η ταπεινή αισθητική σας" δήλωνε ο Keith Richards, λίγο πριν καταδικαστεί σε φυλάκιση για κατοχή ναρκωτικών, συνοψίζοντας την απειλή που αποτελούσαν οι Stones για την καθεστηκυία τάξη. Γυρισμένο με μία υποβόσκουσα ένταση πανταχού παρούσα, γεμάτο θρυλικές ιστορίες όπως αυτή της εισαγωγής, εξερευνεί την φετιχιστική λατρεία του κοινού στο ανεστραμμένο είδωλο των Beatles.

Bowie: The Man Who Changed the World

Δεν είναι καλογυρισμένο, ενώ υπάρχουν φορές που ακροβατεί με τον κίτρινο τύπο. Γιατί, λοιπόν, να το δεις; Διότι έχει να κάνει με τον David Bowie, τον άνθρωπο που άλλαξε δύο-τρεις φορές την ιστορία της pop μουσικής σε μία μόνο καριέρα. Αποτελεί μία καλή εισαγωγή στη μεγάλη του πορεία, όπως την αφηγούνται άνθρωποι που ήταν εκεί στο ξεκίνημα· από τα υπόγεια clubs της Αγγλίας μέχρι την κορυφή του κόσμου και το αινιγματικό κύκνειο άσμα του που λέγεται Blackstar.

We are Twisted F***cking Sister!

Ή αλλιώς πως μία λούμπεν παρέα από τη Νέα Υόρκη, κάτι τύπων που έμοιαζαν με μπετατζήδες και ντύνονταν σα γυναίκες πάνω στην σκηνή, κατάφερε να πουλήσει εκατομμύρια δίσκους από τη μία στιγμή στην άλλη. Κωλόφαρδοι; Φρικιά με μυαλό για business; Ένα φαινόμενο των 80s; Όχι, απλά εξαιρετικά επίμονοι στα όρια της βλακείας. Η τυφλή όμως πίστη τους στο glam rock/metal που πρέσβευαν κι οι χιλιάδες συναυλίες που έδιναν σε κάθε πιθανό κι απίθανο venue κάποια στιγμή απέδωσαν. Πολύ παραπάνω από τα δέοντα.

Hip Hop Evolution

Ενός λεπτού σιγή για το καλύτερο μουσικό docuseries που κυκλοφορεί εκεί έξω. Δεν χρειάζεται να αγαπάς τη σκηνή για να το παρακολουθήσεις. Μιλάμε για μία απολαυστική κατάδυση σε έναν μαγικό κόσμο· τα πρώτα βήματα του χιπ χοπ είναι εδώ, το ίδιο κι οι πρώτοι ήρωές του, τα πρώτα σκρατσαρίσματα, τα πρώτα μεγάλα breakthrough σε μία αφήγηση που δεν αφήνει καμία απορία για το πως και το γιατί η ραπ κυριαρχεί σήμερα παγκοσμίως.

Quincy

Η ζωή του θρυλικού παραγωγού αποτελεί το πιο πρόσφατο από όλα τα μουσικά ντοκιμαντέρ του Netflix. Συνεργασίες που φτάνουν μέχρι τον Frank Sinatra, υποψηφιότητες για Όσκαρ και το magnum opus: η δουλειά του πίσω από την κονσόλα για τους πιο επιτυχημένους δίσκους του Michael Jackson. 

The Defiant Ones

Κινηματογράφηση για σεμινάριο (τσεκ). Σασπένς που κόβει την ανάσα (τσεκ). Φοβερές ανατροπές (τσεκ). Σκηνές που τυπώνονται σαν πυρωμένη σφραγίδα στο μυαλό (τσεκ). Κι όμως δεν πρόκειται για χιτσκοκικό θρίλερ αλλά για τη διαδρομή δύο ανθρώπων: του Dr. Dre και του διάσημου παραγωγού Jimmy Iovine. Ένα docuseries πάρα πολύ υψηλής ποιότητας για τους παράλληλους βίους τους -από το τίποτα στην κορυφή της μουσικής βιομηχανίας- που τέμνονται στο colpo grosso που ακούει στο όνομα Beats.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή της Jennifer Aniston στον κινηματογράφο έχει κάτι από τα παλιά

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το remake της ταινίας "9 to 5".

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.