Bohemian Rhapsody: Τι είναι αλήθεια και τι όχι στo biopic των Queen

Συγκρίνουμε την πραγματική ιστορία του συγκροτήματος -και ειδικά του Freddie Mercury- με τα δρώμενα της ταινίας που σκηνοθέτησε ο Bryan Singer.

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Αγάθος 06 Νοεμβρίου 2018

Σε κάθε βιογραφική ταινία, πριν την δούμε, έχουμε πάντα τους ίδιους ενδοιασμούς. Θα είναι άραγε μια σκηνοθετική εφεύρεση που επιδιώκει στην ψυχαγωγία ή μια απίστευτα αληθινή ιστορία; Πόσα από τα στοιχεία του σεναρίου είναι αληθινά και ποια προέρχονται από τα ευφάνταστα μυαλά των δημιουργών της; Με το Bohemian Rhapsody, το πρώτο biopic της βρετανικής μπάντας Queen, αυτά τα θέματα επανεμφανίζονται δριμύτερα. Και είμαστε εδώ για να τα λύσουμε.

O σκηνοθέτης Bryan Singer επικεντρώνεται στη φιγούρα του Freddie Mercury (τον οποίο ενσαρκώνει οσκαρικά ο Rami Malek) για να αφηγηθεί πώς μια από τις πιο διάσημες μπάντες στην ιστορία του rock έφτασε να γίνει η αληθινή βασίλισσα στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Με όλα τα πάνω και τα κάτω της, με όλες τις επικές στιγμές αλλά και τις ώρες της μεγάλης τραγωδίας.

Τι είναι αλήθεια και τι παραμύθι σ’ αυτή την ταινία; Σε ποια σημεία ο σκηνοθέτης υπερέβαλε εαυτόν και ποιες είναι οι σκηνές που γράφτηκαν και παίχτηκαν κατά γράμμα -ή κατά τα λεχθέντα;

Ορίστε.

Bohemian Rhapsody: Τι είναι αλήθεια και τι όχι στo biopic των Queen

Μια  φορά κι έναν καιρό

Κάτι που λείπει έντονα από το σενάριο του Bohemian Rhapsody είναι η στιγμή της δημιουργίας της μπάντας. Σύμφωνα με την ταινία, στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Freddie Mercury εργαζόταν στο αεροδρόμιο του Heathrow (τότε συστηνόταν με το πραγματικό του όνομα Farrokh Bulsara), ώσπου του ζητήθηκε από μια ροκ μπάντα, τους Smile, να έρθει να τραγουδήσει σε μια πρόβα ελλείψει lead singer. Μερικά δευτερόλεπτα τραγουδιού αρκούσαν για να αποδείξει ο Freddie Mercury τις συνταρακτικές φωνητικές και μουσικές του αρετές. Τα δυο βασικά μέλη του γκρουπ Brian May (κιθάρα) και Roger Taylor (ντραμς), έμειναν κόκαλο από τον τρόπο που ο νέος τους τραγουδιστής ερμήνευε τα τραγούδια τόσο φωνητικά όσο και κινησιολογικά. Στην πραγματικότητα, οι Smile είχαν δημιουργηθεί από τον πρώην τραγουδιστή Tim Staffel - η στιγμή που αποφάσισε να αποχωρήσει από το γκρουπ καταγράφεται στην Ιστορία ως η μέρα γέννησης των Queen.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Brian May, ο Mercury "δίδαξε" στην μπάντα πώς να εκτελούν τα τραγούδια τους μπροστά στο ακροατήριο. "Δεν παίζεις όπως στις πρόβες, στριμωγμένος και ακίνητος στο μικρό στούντιο. Αν δεν κάνεις τα μάτια του κοινού να μην ξεκολλούν από πάνω σου, κανείς δεν θα σε θυμάται μόλις τελειώσεις το live", θυμάται ο κιθαρίστας, αναπαράγοντας τα λόγια του μουσικού συντρόφου του. Το τέταρτο μέλος, ο μπασίστας John Deacon, θα συναντήσει τη μπάντα μέσω ακροάσεων το 1971, μετά από αρκετές κακές επιλογές για αυτή τη θέση. Και έτσι οι Queen ξεκίνησαν να γράφουν την πιο θεαματική ιστορία στις μουσικές σκηνές του Λονδίνου.

ΦΡΕΝΤΙ ΜΕΡΚΙΟΥΡΙ

Το παρελθόν του Freddie Mercury

Ο Farrokh Bulsara γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας, τότε βρετανικό προτεκτοράτο. Με την κυβερνητική θέση που ανέλαβε ο πατέρας του στην Αγγλία, η οικογένεια γύρισε στο Νησί. Ο Farrokh σπούδασε σε καλά σχολεία αλλά πάντα είχε ένα πηγαίο φυσικό ταλέντο προς τη μουσική. Το μόνο που έκανε από τα 18 και μετά ήταν να δημιουργεί μουσικά σχήματα με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Freddie Mercury (ο πατέρας του, ως στέλεχος της Βρετανικής κυβέρνησης δεν του επέτρεπε να χρησιμοποιεί το κανονικό επώνυμο της οικογένειας στα μουσικά του ενδιαφέροντα και σίγουρα κανείς από την οικογένεια δεν έβλεπε με καλό μάτι τις επαναστατικές τάσεις του γιου τους).

Στην ταινία Bohemian Rhapsody, θα καταλάβεις το εξής: στην οικογένεια τον αγαπούν πολύ, αλλά ανησυχούν εξίσου για τις εκκεντρικότητές του ως προς την επαγγελματική πορεία που προτίθεται να ακολουθήσει. Ιδιαίτερα ο πατέρας εμφανίζεται ως ο πιο σκεπτικός, αν και ποτέ δεν τον καταπιέζει. Η αλήθεια όμως είναι αυτή, δια στόματος Freddie Mercury, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone, το 1981: "Ήμουν αρκετά αντιδραστικός και επαναστατικός και οι γονείς μου το μισούσαν. Το οικογενειακό πλαίσιο, που οριζόταν κυρίως από τη δουλειά του πατέρα μου με έκανε να ασφυκτιώ. Γι’ αυτό και άλλαξα όνομα, αφήνοντας πίσω μου ένα παρελθόν που δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να με βοηθήσει να φτιάξω το μέλλον που ήθελα για τον εαυτό μου".

ΦΡΕΝΤΙ ΜΕΡΚΙΟΥΡΙ

Mary Austin, The Love Of His Life

Όχι, ο Freddie Mercury δεν ήταν straight, αλλά έπρεπε να περάσει μια διαδικασία για να το καταλάβει. Στην ταινία βλέπουμε πώς ξεκινά μια σχέση με τη Mary Austin, με την οποία έζησε για έξι χρόνια, πριν συνειδητοποιήσει ότι ήταν αμφιφυλόφιλος. Όταν της το εξομολογήθηκε, η ρομαντική σχέση τους διαλύθηκε και μεταμορφώθηκε στην πιο αγνή και μόνιμη φιλία που είχε ο Mercury ποτέ. Ακόμη και όταν χώρισαν και η Mary παντρεύεται άλλον, ο Freddie την αποκαλούσε "η αγάπη της ζωής μου". Γι’ αυτή την αγάπη γράφει το τραγούδι The Love Of My Life, που υπάρχει στο κορυφαίο άλμπουμ των Queen, A Night At The Opera (1975) - μαζί με το Bohemian Rhapsody, φυσικά.  

Η γνωριμία Mercury και Austin σε ένα πάρτi είναι ψέμα –αντάμωσαν τυχαία σε ένα περίπτερο, στην αγορά του Kensington. Η μακροχρόνια σχέση μεταξύ τους, ο επακόλουθος δεσμός στενής φιλίας που διατήρησαν και το σπίτι που αγόρασε ο Freddie για να είναι δίπλα της ακόμη και όταν έγινε κυρία Holoford, είναι αλήθεια.

Στην ταινία, επίσης, δεν εμφανίζεται η Austin ως η αποκλειστική "νοσοκόμα" από την πρώτη μέρα που νόσησε ο Mercury έως την τελευταία του, ούτε και το ότι της διαμήνυσε ότι ήθελε να αποτεφρωθεί και η ίδια να διασκορπίσει τη σκόνη του με την προϋπόθεση να μην το αποκαλύψει ποτέ. Το μυστικό είναι ακόμη και σήμερα καλά κρυμμένο από την Mary.

ΦΡΕΝΤΙ ΜΕΡΚΙΟΥΡΙ

Live Aid, η ροκ συναυλία του αιώνα

Ήταν πραγματικά τόσο υπερβατικό συμβάν όσο είναι σκηνοθετημένο στην ταινία; Ναι, πολύ ναι. Ήταν μια συναυλία επικών διαστάσεων. Στις 13 Ιουλίου 1985, το στάδιο Γουέμπλεϊ φιλοξένησε τη μεγαλύτερη συνάντηση των μουσικών αστέρων που είχαν δει ποτέ οι άνθρωποι επί σκηνής, με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας στην Αιθιοπία και τη Σομαλία. Ανάμεσα σε ονόματα όπως Bob Dylan, David Bowie, George Michael, U2, The Who, Dire Straits, Elton John και Paul McCartney, ήταν οι Queen που παρέμειναν στη συλλογική μνήμη. Κυρίως, χάρη στην θεϊκή εμφάνιση του Freddie Mercury. Με 72.000 κόσμο στα πόδια του και μια ζωντανή αναμετάδοση σε 72 χώρες σε όλο τον κόσμο, ο Mercury ξεδίπλωσε την χαρισματική μουσική ιδιοφυΐα του, τραγουδώντας, παίζοντας πιάνο και κινούμενος στην τεράστια σκηνή όπως ποτέ κανείς άλλος ροκ σταρ δεν κατάφερε. Το Bohemian Rhapsody δεν παραβλέπει καμία από όλες εκείνες τις στιγμές μεγαλείου του Mercury. Είναι ίσως το πιο πιστό μέρος της πραγματικότητας ολόκληρης της ταινίας.

ΦΡΕΝΤΙ ΜΕΡΚΙΟΥΡΙ

Paul Prenter, ο κακός

Σε κάθε ιστορία χρειάζεται ένας αντιήρωας, συνήθως στο ρόλο του ανταγωνιστή, του κακού. Στην πραγματική ιστορία, ο Prenter ήταν πρώτος βοηθός του John Reid (μάνατζερ του συγκροτήματος μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70), ο οποίος επηρέαζε σημαντικά τον Mercury και μάλιστα δολοπλοκούσε με στόχο για να προσφέρει στον τραγουδιστή μια σόλο καριέρα. Κάτι, που βέβαια θα ήταν ωμή προδοσία προς τα άλλα μέλη των Queen. Μετά από εντάσεις και ψυχολογικές πιέσεις προς τον Mercury, ο Prenter καταφέρνει να  τον κάνει να υπογράψει ένα συμβόλαιο που θα τον έβγαζε οριστικά εκτός Queen. Αλλά, τελικά, το συμβόλαιο ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. Η μόνη εκδοχή που έχει έρθει στο φως από εκείνη την περίοδο είναι αυτή του Brian May, που θεωρούσε τον Prenter "παράσιτο στο κεφάλι του Mercury". Σε αυτόν ρίχνει το φταίξιμο για την παταγώδη αποτυχία του δέκατου άλμπουμ των Queen, Hot Space (1982), επειδή επηρέασε αρνητικά τις μουσικές συνθέσεις (που δημιουργούσαν από κοινού May και Mercury) από άποψη ύφους και παραγωγής.

Είναι αναμφισβήτητο ότι αυτή η έκδοση κυριαρχεί στην ταινία. Και βασίστηκε 100% στην άποψη του Brian May, μιας και ο Prenter δεν ήταν σε θέση να πει τη δική του αλήθεια (πέθανε το 1991). Σ’ αυτή την ίδια άποψη του May οφείλεται και το γεγονός ότι στην ταινία ο Mercury φαίνεται να κατηγορείται για την πρόωρη διάλυση του συγκροτήματος, στο απόγειο της δόξας του. Οι νεκροί δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

ΦΡΕΝΤΙ ΜΕΡΚΙΟΥΡΙ

Η διάγνωση με AIDS

Ο Freddie πέθανε από το AIDS στις 24 Νοεμβρίου 1991, σε ηλικία 45 ετών. Δεν είναι γνωστό ακριβώς πότε κόλλησε τη νόσο. Το βέβαιο είναι πως ένα πρώτο τεστ που έκανε το 1985 στο Μόναχο, έβγαλε αρνητικό αποτέλεσμα. Δυο χρόνια αργότερα όμως, το αποτέλεσμα ήταν σαφές: ο Mercury βρέθηκε θετικός στον ιό HIV. Το γνώριζαν μόνο τα μέλη των Queen και η Mary Austin. Ο ίδιος το αρνείτο δημοσίως μέχρι την παραμονή του θανάτου του, όπου και έκανε μια ανάλογη έγγραφη δήλωση στα ΜΜΕ.

Αυτή η λεπτομέρεια είναι ίσως η κορυφαία στιγμή μυθοπλασίας του Bohemian Rhapsody, αφήνοντας σκηνοθέτη και σεναριογράφο να κάνουν ακόμη πιο μελοδραματικό το κακό μαντάτο για την υγεία του Mercury. Σύμφωνα με την ταινία, το πρώτο τεστ ήταν θετικό και ο Freddie συμμετέχει στο Live Aid γνωρίζοντας ότι πάσχει από AIDS. Δεν είναι μια τυχαία απόφαση: η πρόθεση είναι, στο τελευταίο και πιο συγκλονιστικό μέρος της ταινίας να δοθεί ένα πρόσθετο συναίσθημα τραγικότητας στον θεατή.
Το μόνο σίγουρο δια στόματος Brian May: "Το 1987, δυο χρόνια μετά το Live Aid, κατά τη διάρκεια μιας πρόβας μπαίνει ο Freddie στο στούντιο σοβαρός και λέει: "Πιθανώς έχετε ήδη συνειδητοποιήσει ποιο είναι το πρόβλημά μου. Λοιπόν, αυτό είναι όλο και δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό. Θέλω μόνο να συνεχίσω να δουλεύω τα τραγούδια μας μέχρι να πέσω κάτω".

ΦΡΕΝΤΙ ΜΕΡΚΙΟΥΡΙ

Jim Hutton, Love Actually

H ερωτική σχέση μεταξύ Freddie Mercury και Jim Hutton ήταν πραγματική και οι δυο τους είχαν γνωριστεί κάποια χρόνια νωρίτερα. Ο Hutton δούλευε ως κουρέας στο ξενοδοχείο Savoy του Λονδίνου και συνάντησε τον Freddie σε ένα gay club. Ο τραγουδιστής προσπάθησε να φλερτάρει μαζί του, αλλά εκείνη τη στιγμή ο Hutton είχε ήδη έναν σύντροφο, οπότε αρχικά τον απέρριψε. Λίγο καιρό αργότερα όμως, ο Hutton βρίσκεται να εργάζεται ως κηπουρός στο σπίτι του Mercury, αργότερα γίνονται ζευγάρι και σύντροφοι μέχρι το τέλος.

Το Bohemian Rhapsody ήδη παίζεται στις ελληνικές αίθουσες. Αφού έχεις διαβάσει όλο το παραπάνω, μπορείς να παρακολουθήσεις την ταινία και να παραμυθιαστείς αυτοβούλως.

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που πρέπει να δεις χθες αν σ' αρέσει το ταξίδι στο χρόνο

Η εν λόγω sci-fi παραγωγή αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Apple TV+ για το 2024.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Winona Ryder και Jenna Ortega φέρνουν τα πάνω κάτω στο sequel του 'Σκαθαροζούμη'

Ούτε εμείς πιστεύουμε ότι ο "Σκαθαροζούμης" των παιδικών μας χρόνων επιστρέφει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Σάββας Γκέντσογλου τίμησε την ΑΕΚ στο Survivor

"Έλα να νιώσεις πως είναι η ζωή, όλα τα ωραία μες τη Σκεπαστή...".

Από το Top Gun: Maverick, στο θρίλερ The Running Man ο Glen Powell

Πρόκειται για remake του Running Man του 1987 με πρωταγωνιστή τον Arnold Schwarzenegger.

The Sympathizer, πρεμιέρα για τη νέα σειρά του HBO με πρωταγωνιστή τον Robert Downey Jr.

Το The Sympathizer είναι ένα κατασκοπευτικό θρίλερ και μια διαπολιτισμική σάτιρα.