Μήπως τελικά οι σούπερ ήρωες είναι πιο βίαιοι από τους κακούς;

Αμερικάνικη έρευνα κατακεραυνώνει τα "καλά παιδιά" των υπερηρωικών blockbusters.

Είτε πρόκειται για το σύμπαν της Marvel, είτε για εκείνο της DC, για δύο πράγματα είμαστε 100% σίγουροι ότι θα δούμε στις σουπερηρωικές ταινίες τους: Μεταφυσικές δυνάμεις και τους καλούς να νικούν τους μοχθηρούς και βίαιους κακούς. Για τους δύο τελευταίους επιθετικούς προσδιορισμούς, πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα διατηρεί τις επιφυλάξεις της, τονίζοντας το κακό παράδειγμα που δίνεται στο παιδικό και εφηβικό κοινό.

Σύμφωνα με τη μελέτη "Violence represented in films based on superheroes stratified by the protagonist / antagonist and genre” που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο του οργανισμού American Association of Pediatrics, τα "καλά παιδιά" που πρωταγωνιστούν στα υπερηρωικά blockbusters καταλήγουν να είναι πιο βίαια από τους αιώνιους εχθρούς τους, τους επονομαζόμενους villains.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 10 διαφορετικές ταινίες βασισμένες σε υπερήρωες που κυκλοφόρησαν το 2015 και το 2016. Μεταξύ αυτών ήταν οι εξής: "Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron", Deadpool, Ant-Man και Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος. Κατηγοριοποίησαν τους κεντρικούς χαρακτήρες ως πρωταγωνιστές ("καλούς") και ως ανταγωνιστές ("κακούς") και χρησιμοποίησαν ένα λογισμικό για να συλλέξουν συγκεκριμένες σκηνές και είδη βίας που παρουσιάζονταν στις εν λόγω ταινίες.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 23 σκηνές βίας ανά ώρα κατά μέσο όρο σε κάθε φιλμ, οι οποίες σχετίζονταν με τους πρωταγωνιστές εν αντιθέσει με τις 18 σκηνές βίας ανά ώρα που αφορούσαν τους ανταγωνιστές. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι ταινίες πρόβαλλαν αρσενικούς χαρακτήρες σε βίαιες σκηνές σχεδόν πέντε φορές περισσότερο (34 σκηνές ανά ώρα) από τους θηλυκούς, οι οποίοι συμμετείχαν σε 7 βίαιες σκηνές ανά ώρα.

Μήπως τελικά οι σούπερ ήρωες είναι πιο βίαιοι από τους κακούς;

Η πιο κοινή πράξη βίας των πρωταγωνιστών ήταν η μάχη σώμα με σώμα (συνολικά 1.021 σκηνές), ακολουθούμενη από τη χρήση θανατηφόρου όπλου (659), την καταστροφή ιδιοκτησίας (199), τη δολοφονία (168) και την παρενόχληση, τον εκφοβισμό και τα βασανιστήρια (144). Για τους ανταγωνιστές, η πιο κοινή πράξη βίας ήταν η χρήση θανατηφόρου όπλου (συνολικά 604 σκηνές), η μάχη (599), ο εκφοβισμός και τα βασανιστήρια (237) και η καταστροφή περιουσίας (191).

"Τα παιδιά και οι έφηβοι αντιλαμβάνονται τους σούπερ ήρωες ως τα "καλά παιδιά”, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει στο εξής επικίνδυνο συμπέρασμα: Οι καλοί πρέπει να βιαιοπραγούν για να νικήσουν τους κακούς", υπογραμμίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Dr. Robert Olympia, καθηγητής ιατρικής στο Penn State College of Medicine. "Οι παιδοψυχολόγοι οφείλουν να ενημερώνουν τις οικογένειες για τη βία που παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος και για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν όταν τα παιδιά προσπαθήσουν να μιμηθούν τους αγαπημένους τους ήρωες", τονίζεται στη μελέτη.

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πρώτο trailer για την πολυαναμενόμενη 'Φόνισσα'

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Μαρία Πρωτόπαππα πρωταγωνιστούν στην ταινία της Εύας Νάθενα που επανεξετάζει κλασικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Στη Longing Disco του ΕΜΣΤ κάνεις 'παραγγελιές' ερωτικά τραγούδια

Δες πώς μπορείς να πάρεις μέρος στην καλλιτεχνική εκδήλωση που πραγματοποιείται στο μπαρ του ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο του Modern Love Festival στις 29/09.

7 σειρές που δε θέλουμε να επιστρέψουν για το καλό όλων μας

Με αφορμή την αμφιλεγόμενη επιστροφή του The Office, θα θέλαμε να αποφύγουμε την καταστροφή προτού έρθει.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Tension, ένα άλμπουμ όνομα και πράγμα για την Kylie Minogue

O νέος δίσκος της σούπερ σταρ από την Αυστραλία κυκλοφορεί από την BMG γεμάτος ευφορία, δυναμικά χορευτικά και pop τραγούδια.

Όλα όσα ετοιμάζει η Στέγη για τη σεζόν 2023-24

Το πλήρες καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη σεζόν 2023-24 είναι κάτι παραπάνω από πολυσυλλεκτικό.