Μήπως τελικά οι σούπερ ήρωες είναι πιο βίαιοι από τους κακούς;

Αμερικάνικη έρευνα κατακεραυνώνει τα "καλά παιδιά" των υπερηρωικών blockbusters.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 09 Νοεμβρίου 2018

Είτε πρόκειται για το σύμπαν της Marvel, είτε για εκείνο της DC, για δύο πράγματα είμαστε 100% σίγουροι ότι θα δούμε στις σουπερηρωικές ταινίες τους: Μεταφυσικές δυνάμεις και τους καλούς να νικούν τους μοχθηρούς και βίαιους κακούς. Για τους δύο τελευταίους επιθετικούς προσδιορισμούς, πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα διατηρεί τις επιφυλάξεις της, τονίζοντας το κακό παράδειγμα που δίνεται στο παιδικό και εφηβικό κοινό.

Σύμφωνα με τη μελέτη "Violence represented in films based on superheroes stratified by the protagonist / antagonist and genre” που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο του οργανισμού American Association of Pediatrics, τα "καλά παιδιά" που πρωταγωνιστούν στα υπερηρωικά blockbusters καταλήγουν να είναι πιο βίαια από τους αιώνιους εχθρούς τους, τους επονομαζόμενους villains.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 10 διαφορετικές ταινίες βασισμένες σε υπερήρωες που κυκλοφόρησαν το 2015 και το 2016. Μεταξύ αυτών ήταν οι εξής: "Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron", Deadpool, Ant-Man και Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος. Κατηγοριοποίησαν τους κεντρικούς χαρακτήρες ως πρωταγωνιστές ("καλούς") και ως ανταγωνιστές ("κακούς") και χρησιμοποίησαν ένα λογισμικό για να συλλέξουν συγκεκριμένες σκηνές και είδη βίας που παρουσιάζονταν στις εν λόγω ταινίες.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν 23 σκηνές βίας ανά ώρα κατά μέσο όρο σε κάθε φιλμ, οι οποίες σχετίζονταν με τους πρωταγωνιστές εν αντιθέσει με τις 18 σκηνές βίας ανά ώρα που αφορούσαν τους ανταγωνιστές. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι ταινίες πρόβαλλαν αρσενικούς χαρακτήρες σε βίαιες σκηνές σχεδόν πέντε φορές περισσότερο (34 σκηνές ανά ώρα) από τους θηλυκούς, οι οποίοι συμμετείχαν σε 7 βίαιες σκηνές ανά ώρα.

Μήπως τελικά οι σούπερ ήρωες είναι πιο βίαιοι από τους κακούς;

Η πιο κοινή πράξη βίας των πρωταγωνιστών ήταν η μάχη σώμα με σώμα (συνολικά 1.021 σκηνές), ακολουθούμενη από τη χρήση θανατηφόρου όπλου (659), την καταστροφή ιδιοκτησίας (199), τη δολοφονία (168) και την παρενόχληση, τον εκφοβισμό και τα βασανιστήρια (144). Για τους ανταγωνιστές, η πιο κοινή πράξη βίας ήταν η χρήση θανατηφόρου όπλου (συνολικά 604 σκηνές), η μάχη (599), ο εκφοβισμός και τα βασανιστήρια (237) και η καταστροφή περιουσίας (191).

"Τα παιδιά και οι έφηβοι αντιλαμβάνονται τους σούπερ ήρωες ως τα "καλά παιδιά”, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει στο εξής επικίνδυνο συμπέρασμα: Οι καλοί πρέπει να βιαιοπραγούν για να νικήσουν τους κακούς", υπογραμμίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Dr. Robert Olympia, καθηγητής ιατρικής στο Penn State College of Medicine. "Οι παιδοψυχολόγοι οφείλουν να ενημερώνουν τις οικογένειες για τη βία που παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος και για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν όταν τα παιδιά προσπαθήσουν να μιμηθούν τους αγαπημένους τους ήρωες", τονίζεται στη μελέτη.

Από: Esquire ES

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ταινίες

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Χήρες είναι το ιλιγγιώδες και ανατρεπτικό θρίλερ της χρονιάς

Steve McQueen και Gillian Flynn υπογράφουν την heist movie του 2018.

Η Persol αναβιώνει τα θρυλικά γυαλιά ηλίου του Steve McQueen

Ναι, αυτά ακριβώς που ο The King of Cool φορούσε στην ταινία "Υπόθεση Τόμας Κράουν".