Η τραγωδία του θρυλικού υποβρυχίου Kursk "ζωντανεύει" στο σινεμά

Μέσα από την ταινία "Kursk: Η τελευταία αποστολή" του Thomas Vinterberg, που βγαίνει σήμερα, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, στις ελληνικές αίθουσες.

Γράφει: Esquire Editors 06 Δεκεμβρίου 2018

Αύγουστος 2000. Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο K-141 KURSK βυθίζεται στον πυθμένα της θάλασσας του Μπάρεντς στον ανατολικό Αρκτικό ωκεανό, κατά τη διάρκεια μίας απλής ναυτικής άσκησης που όμως είχε τραγική κατάληξη, με τη ρωσική κυβέρνηση να αρνείται –επί πέντε ημέρες– οποιαδήποτε βοήθεια από τις ξένες κυβερνήσεις. Τελικά συμφώνησε να δεχθεί τη συνδρομή της βρετανικής και της νορβηγικής κυβέρνησης.

Η τραγωδία του θρυλικού υποβρυχίου μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη δια χειρός του Thomas Vinterberg μέσα από την ταινία "Kursk: Η τελευταία αποστολή". Στο πρωταγωνιστικό καστ συναντάμε τον βραβευμένο με Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου Colin Firth (Ο Λόγος του Βασιλιά) μαζί με τους Matthias Schoenaerts (Το Κορίτσι από τη Δανία), τη Léa Seydoux (Αστακός) και τον Max von Sydow (Η Έβδομη Σφραγίδα). Στο πλευρό τους οι Peter Simonischek και August Diehl.

Από το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη

Η τραγωδία του θρυλικού υποβρυχίου Kursk "ζωντανεύει" στο σινεμά

Ο δημοσιογράφος Robert Moore δημοσίευσε το 2002 το βιβλίο "A Time to Die: The Untold Story of the Kursk Tragedy" που ερευνά διεξοδικά όλα τα στοιχεία καθώς και τις τελευταίες στιγμές αγωνίας των άτυχων και καταδικασμένων ανδρών που επέβαιναν στο υποβρύχιο KURSK. Το βιβλίο αυτό κίνησε το ενδιαφέρον του υποψήφιου για Όσκαρ (Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν, 1998) σεναριογράφου Robert Rodat που θέλησε να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη, εστιάζοντας στο δράμα της ανθρώπινης ιστορίας. Για να το επιτύχει, δέχθηκε τη βοήθεια του Βρετανού αντιπλοίαρχου που ηγήθηκε της αποστολής διάσωσης, David Russell, τον υποδύεται στην ταινία ο βραβευμένος με Όσκαρ (Ο Λόγος του Βασιλιά, 2010) Firth. "Η ταινία ακολουθεί με ακρίβεια το βιβλίο και η εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται με τον τρόπο που τα βίωσα κι εγώ. Ακριβώς έτσι θα έπρεπε να γίνει αφού πρόκειται για ιστορικά γεγονότα. Βέβαια έχει μεγαλύτερες ελευθερίες αφού δεν είναι ντοκιμαντέρ", δηλώνει ο Russell .

Ο Δανός Thomas Vinterberg, συνιδρυτής της κίνησης "Δόγμα 95” και σκηνοθέτης διακεκριμένων ταινιών όπως "Οικογενειακή Γιορτή" και "Το Κυνήγι", συνήθως κάνει ταινίες με δική του πρωτοβουλία και δικό του σενάριο. "Αυτή τη φορά ήταν μια πρόσκληση από τον πρωταγωνιστή Matthias Schoenaerts​​​​, με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί παλιότερα και μου ζήτησε να διαβάσω το σενάριο. Το σενάριο ήταν εξαιρετικό και αντηχούσε έναν παγκόσμιο συναγερμό για τον χρόνο που τελειώνει. Η ταινία φυσικά έχει στοιχεία πολιτικής και μια τρυφερή ερωτική ιστορία αλλά κυρίως είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τον χρόνο που τελειώνει. Η γενναιότητα που είχαν οι συγκεκριμένοι άντρες να πουν "αντίο” ήταν το στοιχείο που δεν άφησε χώρο σε καμία αμφιβολία για εμένα. Την αλήθεια της ιστορίας δεν την γνωρίζει κανείς αφού όλοι έχασαν τη ζωή τους. Εμείς κληθήκαμε να εμπλουτίσουμε την ιστορία όπως κάναμε, για παράδειγμα, στην ιστορία του βασικού χαρακτήρα. Ο πραγματικός δεν είχε παιδιά, στην ταινία όμως έχει ένα παιδί γιατί θέλαμε να αντιπροσωπεύει όλους τους άντρες του Kursk και τα 71 παιδιά που έμειναν πίσω", σχολιάζει ο σκηνοθέτης.

Οι τρεις πράξεις της ταινίας

ΚΟΥΡΣΚ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

Η ταινία εξελίσσεται σε τρεις πράξεις με τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες: Πράξη Πρώτη, ο γάμος ενός από τα μέλη του πληρώματος ώστε να γνωρίσουμε την κοινότητα των ναυτών και τις ζωές τους. Πράξη Δεύτερη, το τραγικό γεγονός και οι αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης και Πράξη Τρίτη οι θλιβερές συνέπειες.

Η αισθητική και τα γυρίσματα

ΚΟΥΡΣΚ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο Βέλγιο αλλά και στη Γαλλία. Για τη δημιουργία της ταινίας, ο Vinterberg επιστράτευσε δύο έμπιστους συνεργάτες του: τον διευθυντή φωτογραφίας Anthony Dod Mantle. "Μοιραζόμαστε χρόνια συνεργασίας. Με τον Άντονι ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πριν από το Δόγμα. Ήμασταν νέοι, οι ψυχές μας έβραζαν και ήμασταν πεινασμένοι και εγωμανείς. Τώρα πια έχουμε ηρεμήσει", λέει ο σκηνοθέτης και συνεχίζει: "Προσέγγισα την ταινία με περιέργεια. Δεν είμαι ο τύπος που κάνει εκρήξεις κτλ. Έκανα το Δόγμα στα 90’s και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το Δόγμα!".

Το "Kursk: Η τελευταία αποστολή" βγαίνει σήμερα, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, στις ελληνικές αίθουσες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος