Ο Samuel L. Jackson είναι ο πιο επιδραστικός ηθοποιός όλων των εποχών

Μία έρευνα, αφού εξέτασε 47 χιλιάδες ταινίες, κατέληξε σε αυτόν.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 11 Δεκεμβρίου 2018

Κάποιος έστειλε στους κληρονόμους του Orson Welles ένα μπουκέτο λουλούδια ενώ άλλοι αποφάσισαν να ζητήσουν συγγνώμη από τον Marlon Brando μέσω μέντιουμ: ο Samuel L. Jackson είναι κι επίσημα ο πιο επιδραστικός ηθοποιός όλων των εποχών, σύμφωνα με νέα έρευνα που χρησιμοποίησε αλγόριθμους για να δώσει απάντηση στην αιώνια απορία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορίνο δηλώνουν πως στόχος της έρευνας ήταν να "καταγράψει το αντίκτυπο που έχει μία ταινία μέσα από τα χρόνια" παρά να αρκεστεί στις κριτικές και τις μετρήσεις εισιτηρίων του box office. Πώς όμως το έκαναν αυτό;

Ο Samuel L. Jackson είναι ο πιο επιδραστικός ηθοποιός όλων των εποχών

Ο Desmond Llewellyn, με 17 εμφανίσεις σε James Bond, βρίσκεται πιο ψηλά στη λίστα από ότι ο Sean Connery

Καταρχάς ο αλγόριθμος "εκπαιδεύτηκε" με ταινίες που εμφανίζονται να είναι οι πιο επιδραστικές με βάση το IMDB, του μέσου που βασίζεται στη βαθμολογία των χρηστών. Η μονάδα μέτρησης επιδραστικότητας προκύπτει από το πόσο συχνά γίνεται αναφορά σε μία ταινία από άλλες, από τα spin-offs αλλά και τα sequels που έχουν γυριστεί εξαιτίας της. "Μία επιτυχημένη ταινία είναι πολύ πιθανό να έχει επηρεάσει πολλές άλλες, αφού οι σκηνοθέτες τους είναι πολύ πιθανό να έχουν προσπαθήσει να αποτίσουν φόρο τιμής ή να αναπαράγουν την επιτυχίας της" εξηγεί η ερευνητική ομάδα. Με βάση όσα ειπώθηκαν στην κορυφή της λίστας φιγουράρουν πέντε ταινίες: Ο μάγος του Οζ (1939), Star Wars (1977), Ψυχώ (1960), το πρώτο King Kong (1933) και η 2001: Οδύσσεια του διαστήματος (1968).

Αφού ο αλγόριθμος ξεκαθάρισε τις πλέον επιδραστικές ταινίες, σειρά είχαν οι ηθοποιοί: η μέτρηση έγινε με βάση τις εμφανίσεις που έχει κάνει ένας ηθοποιός σε ταινίες με υψηλό δείκτη επιδραστικότητας. Ο Samuel L. Jackson με 82 ταινίες στο βιογραφικό του κατάφερε να κόψει το νήμα πρώτος, ξεπερνώντας ιερά τέρατα του Χόλιγουντ όπως οι Clint Eastwood, Tom Cruise, Arnold Schwarzenegger και John Wayne.

Καταφέρνει όμως η έρευνα να μετρήσει, τελικά, με ακρίβεια τα δεδομένα; Δυστυχώς παρουσιάζει μεγάλα κενά και το παρακάτω παράδειγμα είναι το πλέον χαρακτηριστικό: ο Desmond Llewellyn, ηθοποιός που έχει εμφανιστεί σε 17 ταινίες του James Bond, βρίσκεται πιο ψηλά στη λίστα από ότι ο Sean Connery. Αυτό τα λέει όλα, αν και για μία στιγμή η ιδέα του Samuel L. Jackson στον θρόνο του παγκόσμιου σινεμά φάνηκε διασκεδαστική.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Βιβλία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο "Aquaman" είναι έτοιμος να σώσει την Ατλαντίδα

Η πιο πολυαναμενόμενη σουπερηρωική ταινία της χρονιάς έρχεται στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου.

Όλα τα spoilers για το Avengers: Endgame

Μετά το επικό trailer, άρχισαν οι φήμες.