O Sam Elliott είναι ο καουμπόης του Χόλιγουντ

Τα μαλλιά, το μουστάκι, η φωνή. Το παρουσιαστικό του είναι γνήσια αμερικανικό, όπως ένα ξεπλυμένο blue jean παντελόνι αλλά και ένα χολιγουντιανό blockbuster.

Γράφει: Esquire Editors 24 Δεκεμβρίου 2018

Μετρά πέντε δεκαετίες ενεργού δράσης στο χώρο της υποκριτικής, στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Είτε τον έχεις δει στην τηλεόραση, στη σειρά Justified ή στο τρέχον τηλεοπτικό σόου του Netflix, The Ranch, είτε στον κινηματογράφο σε ταινίες όπως οι Δύο ληστές (ο πρώτος του κινηματογραφικός ρόλος), η Σύγκρουση στον πράσινο βάλτο και ο Μεγάλος Λεμπόφσκι, ένα πράγμα θα θυμάσαι σίγουρα από εκείνον: τη χαρακτηριστική μπάσα και δυνατή φωνή του. Το μουστάκι του επίσης, όπως και τα πυκνά λευκά μαλλιά του.

Ο Sam Elliott έχει ένα παρουσιαστικό που έχει συνδεθεί με την αμερικανική Άγρια Δύση και τους καουμπόηδες. "Η κληρονομιά του δυτικού κόσμου τρέχει στο αίμα μου" δηλώνει ο 74χρονος, που μεγάλωσε στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας και έχει ισχυρές οικογενειακές ρίζες στο Τέξας. "Πάντα πίστευα ότι υπήρχε μια κρυμμένη ευαισθησία στους χαρακτήρες των καουμπόηδων. Ίσως και να είναι μύθος, αλλά για μένα είναι κάτι αληθινό. Είχε να κάνει με τον τρόπο που συμπεριφέρονταν στους ανθρώπους, τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τις γυναίκες αλλά και με τον τρόπο σκέψης τους, που ήταν ανιδιοτελής".

O Sam Elliott είναι ο καουμπόης του ΧόλιγουντΟ Elliott έχει αυτόν ακριβώς τον ψυχισμό, αυτό το ήθος, που τον διαφοροποιεί από τους συναδέλφους του και έχει κάνει πολλούς σκηνοθέτες να πίνουν νερό στο όνομά του. Και κάπως έτσι τον ξεχώρισε και ο Bradley Cooper. Τον προσκάλεσε στο σπίτι του για να σκιαγραφήσουν παρέα τον ήρωα που είχε οραματιστεί για εκείνον στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του, το Ένα αστέρι γεννιέται, όπου συνυπογράφει το σενάριο και εκτελεί χρέη παραγωγού. Η συνάντησή τους ήταν η αρχή μιας εξαιρετικής συνεργασίας και μιας μοναδικής εμπειρίας. "Δεν είχα νιώσει πότε ξανά σε γυρίσματα τόση θετική ενέργεια γύρω μου γι’ αυτό που πηγαίναμε να κάνουμε" αναφέρει ο Elliott.

Το Ένα αστέρι γεννιέται, με πρωταγωνιστές τον Cooper και τη Lady Gaga, είναι το τρίτο κατά σειρά remake της ομώνυμης ταινίας του 1937 και αφορά την ανοδική πορεία μιας γυναίκας την ώρα που η καριέρα του άντρα που αγαπά καταποντίζεται. "Είναι μια διαχρονική ιστορία αγάπης στον κόσμο της ψυχαγωγίας" παρατηρεί ο Elliott. "Όλοι θέλουν να γίνουν κομμάτι της βιομηχανίας του Χόλιγουντ και ορισμένοι απ’ αυτούς είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τα πάντα για να το πετύχουν". Ο τέσσερις φορές υποψήφιος για Όσκαρ Cooper ενσαρκώνει τον Jackson Maine, έναν αλκοολικό τραγουδιστή της country μουσικής που ερωτεύεται την Ally (Gaga), μια ανερχόμενη τραγουδίστρια με λαμπρό ταλέντο. Ο Elliott αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα του κρατώντας ένα μικρό, αλλά καθοριστικό ρόλο, εκείνον του αδελφού του Maine.

Η χημεία των δύο πρωταγωνιστών στο Ένα αστέρι γεννιέται είναι αναμφισβήτητη, όπως και η αριστουργηματική μουσική, με την υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το Shallow να θεωρείται δεδομένη στα επερχόμενα χρυσά αγαλματίδια. Ποιο είναι όμως το μεγάλο ατού της ταινίας; Ο Sam Elliott είναι λακωνικός, αλλά ακριβής: "Στους διχαστικούς καιρούς που ζούμε το να πηγαίνεις σινεμά και να παρακολουθείς τέτοιου είδους έργα είναι μια γλυκιά ανάπαυλα μες στην καταιγίδα".

Who is Who: Sam Elliott

ΣΑΜ ΕΛΙΟΤ

>Γεννήθηκε: Στις 9 Αυγούστου 1944 στο Σακραμέντο.

>Άρα: Τα έχει τα χρονάκια του και είναι Λέων.

>Το πλήρες όνομά του είναι: Samuel Pack Elliott.

>Οικογενειακή κατάσταση: Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.

>Γνωστοί συγγενείς: Η σύζυγος του Κatharine Ross είναι επίσης γνωστή ηθοποιός (η κόρη της Mrs Robinson στον Πρωτάρη).

>Γνωρίστηκαν: Στην ταινία Οι δύο λήστες (1969), όπου εκείνη υποδυόταν την Etta Place κι εκείνος το χαρτοπαίκτη Νο 2 (ο πρώτος του κινηματογραφικός ρόλος όπου εμφανίζεται το όνομά του στα credits).

>Σαν θέλει η τύχη: Όλα γίνονται. Τη χρονιά που παίχτηκαν οι Δύο ληστές η Ross παντρεύτηκε τον τρίτο της σύζυγο. Χρειάστηκε να τον χωρίσει, να παντρευτεί τον τέταρτο και να τον χωρίσει επίσης, ώστε να γίνει ο Elliott ο πέμπτος σύζυγός της.

>Τα έφτιαξαν: Στο καστ της ταινίας Μήνυμα από την Κόλαση (1978), όπου συμπρωταγωνιστούσαν. Λίγο μετά η Ross χώρισε τον τέταρτο.

>Τον αποκαλούν: "Ο καουμπόι του Χόλιγουντ".

>Βραβεύτηκε: Για τη συμβολή του σε ρόλους καουμπόι από το National Cowboy & Western Heritage Museum.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.