Το Roma είναι το πρώτο αριστούργημα του Netflix που αξίζει Όσκαρ

Η πιο προσωπική ταινία του Alfonso Cuarón είναι τόσο σπουδαία όσο ο δημιουργός της.

Ενώ πέφτουν οι τίτλοι έναρξης, βλέπουμε τα πλακάκια ενός πατώματος να γεμίζουν νερό και σαπουνάδες. Κάποιος καθαρίζει. Ξαφνικά, στο για δευτερόλεπτα ακίνητο νερό αντικατοπτρίζεται ο ουρανός και ένα αεροπλάνο.

Το πρώτο πλάνο της νέας ταινίας του Alfonso Cuarón, Roma, ανοίγει: Τα πλακάκια ανήκουν στην αυλή ενός σπιτιού, την οποία καθαρίζει η Κλεό (Yalitza Aparicio) από τα περιττώματα ενός σκύλου. Είναι η μία από τις δύο υπηρέτριες μίας 6μελούς μεσοαστικής οικογένειας ενός γιατρού, που ζει στη συνοικία Ρόμα του Μεξικού το 1971. Είναι η γυναίκα που πλένει τα πιάτα, που μαγειρεύει, που συγυρίζει το σπίτι, που δίνει σημασία στο σκύλο, που αγαπά τα παιδιά σαν να είναι δικά της και την αγαπούν κι εκείνα σαν να είναι πράγματι η βιολογική τους μητέρα . 

Για την ακρίβεια, η Κλεό είναι η πρωταγωνίστρια, με το προσωπικό της δράμα να διαδραματίζεται παράλληλα με τη μικρή οικογενειακή τραγωδία -του διαζυγίου της μητέρας και του πατέρα- και μάλιστα εν μέσω πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών στη χώρα, με την εξέγερση των Μεξικανών φοιτητών που κατέληξε στη σφαγή του Κόρπους Κρίστι.

Το ασπρόμαυρο ιταλικού νεορεαλισμού φιλμ του βραβευμένου με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το Gravity (2013) Cuarón αποτελεί παραγωγή του Netflix. Την ίσως μοναδική ταινία στη σύντομη ιστορία της δημοφιλούς αμερικάνικης πλατφόρμας, που αξίζει πραγματικά να τιμηθεί με Όσκαρ. Να συμπεριληφθεί στις φετινές υποψηφιότητες των χρυσών αγαλματιδίων και γιατί όχι, να κερδίσει ένα από τα βραβεία των μεγάλων κατηγοριών (ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου). 

Οι αναμνήσεις, η γυναικεία φύση, η κάθαρση 

Το Roma ξεδιπλώνει την ιστορία του με έναν αργό, σταθερό και αθόρυβο βηματισμό. Σε τέτοιο βαθμό που αντηχεί εκκωφαντικός στα αυτιά του θεατή. Κι αυτό γιατί δεν είναι απλά μία "αθόρυβη", "ήσυχη" ιστορία για τη μικρή καθημερινότητα. Μία "ήσυχη" ιστορία για μία νεαρή υπηρέτρια που ενηλικιώνεται με τον πιο "θορυβώδη" τρόπο. Είναι ό,τι πιο προσωπικό μας έχει παραδώσει στην 37χρονη πορεία του στον κινηματογράφο ο 57χρονος Μεξικανός σκηνοθέτης, αποδεικνύοντας ότι είναι δικαίως ο χαμαιλέοντας του Χόλιγουντ. Εκείνος που μπορεί να σκηνοθετήσει τελικά τα πάντα: Από ένα παραμύθι φαντασίας για παιδιά και εφήβους -"Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν"- και ένα sci-fi -"Gravity", "Τα Παιδιά των Ανθρώπων"-, μέχρι ένα road movie -"Θέλω και τη Μαμά σου".- και μία ατομική βόμβα συναισθημάτων σε ασπρόμαυρο φόντο -Roma.

Το Roma είναι το πρώτο αριστούργημα του Netflix που αξίζει Όσκαρ

Ο χαρακτήρας της Κλεό, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, βασίστηκε στη Liboria "Libo” Rodriguez, τη γυναίκα που έζησε με την οικογένεια του και τον μεγάλωσε. Εκτός όμως από τις προσωπικές του αναφορές (παιδική ηλικία), αποκαλύπτονται στο φιλμ με έντεχνο τρόπο και οι επαγγελματικές του: Η Κλεό βλέπει στο σινεμά το Marooned του John Sturges με τον Gregory Peck, που παραπέμπει απευθείας στο Gravity.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΦΙΣΕΣΌλες αυτές οι αναμνήσεις, που μπλέκονται με το χρόνο και το χώρο και τις καλλιτεχνικές επιρροές του Cuarón μετουσιώνονται στο τελευταίο μισάωρο της ταινίας σε έναν ύμνο στη γυναίκα: στη φύση, τη δύναμη και την ικανότητά της να προσαρμόζεται. "Ό,τι και να σου πουν, εμείς οι γυναίκες είμαστε πάντα μόνες", λέει η κυρία του σπιτιού στην Κλεό, λίγο πριν τη μεγάλη σκηνή του φινάλε που αποτυπώνεται στην αφίσα της ταινίας και λειτουργεί σαν κάθαρση τόσο για τους ήρωες, όσο και για το κοινό που τους παρακολουθεί.

Κι όταν οι τίτλοι τέλους πέσουν, ο Cuarón θα μας δείξει ξανά, αυτή τη φορά όχι μέσα από την αντανάκλαση του νερού, τον ουρανό και το αεροπλάνο. Θα μας μεταφέρει ψηλά και θα μας αφήσει για μερικά λεπτά εκεί. Ίσως για να βιώσουμε την προσωπική μας λύτρωση. 

To Roma προβάλλεται αυτή την περίοδο στις ελληνικές αίθουσες, ενώ είναι επίσης διαθέσιμο στο Netflix.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος