Dick Cheney, ο άνθρωπος του προέδρου

Στο Vice του Adam McKay o Christian Bale είναι ο πιο ισχυρός αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Λίγους μήνες μετά το τέλος της 2ης σεζόν της τηλεοπτικής σειράς του Netflix, House of Cards, ο πρώην γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Eric Holder –ο πρώτος Αφροαμερικανός που ανέλαβε τη θέση–, μιλώντας τον Οκτώβριο του 2014 στο Washington Ideas Forum, δε δίστασε να παρομοιάσει τον Dick Cheney με τον αδίστακτο, ραδιούργο Frank Underwood, που από τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ υπέσκαπτε εκείνη του προέδρου και κατάφερε τελικά να την κερδίσει.

Σύμφωνα με τον Holder, τον φανταστικό Frank του Kevin Spacey και τον πέρα για πέρα αληθινό Dick συνδέει η δίψα για εξουσία αλλά και ο αριθμός 46. Ο πρώτος υπήρξε ο 46ος πρόεδρος της χώρας στο φανταστικό σύμπαν του House of Cards και ο δεύτερος ο 46ος αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια της προεδρίας του George W. Bush, την οκταετία 2001-2009. Έμεινε στην ιστορία ως ο πιο ισχυρός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, όπως επίσης ως ένας από τους πιο μισητούς πολιτικούς της Αμερικής, με το ποσοστό αποδοχής του όταν εγκατέλειψε το Λευκό Οίκο να αγγίζει μόλις το 13%.

Dick Cheney, ο άνθρωπος του προέδρου

Πράγματι, ο Cheney υπήρξε ένας πολιτικός που συζητήθηκε όσο λίγοι στις ΗΠΑ τον 21ο αιώνα, καθώς αναδιαμόρφωσε την Αμερική και τον κόσμο με τρόπους που εξακολουθούν να επηρεάζουν τις εξελίξεις μέχρι και σήμερα. Υπηρέτησε ως αρχηγός του επιτελείου του Λευκού Οίκου, διορίστηκε υπουργός Άμυνας επί προεδρίας George H. W. Bush και κατά τη διάρκεια της θητείας του επιτήρησε την επιχείρηση "Καταιγίδα της Ερήμου" το 1991, τον πρώτο τηλεοπτικό πόλεμο που μπήκε σε όλα τα σπίτια μέσω του CNN. Συμμετείχε στην προεδρική εκστρατεία του George W. Bush και το 2001 επιλέχθηκε ως αντιπρόεδρος. Ουσιαστικά ήταν εκείνος που έκανε κουμάντο στην Ουάσινγκτον και στον πλανήτη, ο άνθρωπος που, παρά την κλονισμένη του υγεία –κάπνιζε τρία πακέτα τσιγάρα την ημέρα και υπέστη πέντε εμφράγματα–, κινούσε τα νήματα του τότε προέδρου λες κι ήταν μαριονέτα επηρεάζοντας καθοριστικά τη σκέψη και τη δράση του.

Ακόμα και σήμερα, οκτώ χρόνια μετά την παραίτησή του, ο Cheney συνεχίζει να τοποθετείται δημόσια υπέρ του πολέμου στο Ιράκ και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων. "Η σημερινή πολιτική κατάσταση στην Αμερική και σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελεί απόρροια των όσων τραγικών συνέβησαν κατά τη θητεία του Bush και του δεξιού χεριού του, του Cheney. Το γεγονός ότι εκλέξαμε έναν πρόεδρο που επί μία δεκαετία ήταν άνεργος είναι από μόνο του κάτι αστείο. Γελοίο είναι ότι ο Cheney γνώριζε ότι αυτός ο τύπος ήταν η ευκαιρία του για εξουσία" ανέφερε σε συνέντευξή του ο Adam McKay, σκηνοθέτης του οσκαρικού Το μεγάλο σορτάρισμα (2015), που γύρισε το Vice. Μια ταινία που με κωμικό και γλαφυρό τρόπο παρουσιάζει τον καθοριστικό ρόλο του στην εμπόλεμη εξωτερική πολιτική της Αμερικής σε μια περίοδο που στιγματίστηκε από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Στον ομώνυμο ρόλο ο Christian Bale σε ακόμα μία χαμαιλεοντική εμφάνιση, που αναμένεται να τον οδηγήσει μέχρι τα επερχόμενα Όσκαρ. Στο πλευρό του ο Sam Rockwell ως George W. Bush και η Amy Adams ως Lynne Cheney.

Info: Το Vice προβάλλεται ήδη στις ελληνικές αίθουσες.


Δύο ακόμη αμφιλεγόμενα πρόσωπα της πολιτικής στη μεγάλη οθόνη

Silvio Berlusconi

Ακριβώς μία δεκαετία μετά το Il Divo για τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Giulio Andreotti ο Paolo Sorrentino επέστρεψε φέτος στις πολιτικές βιογραφίες με τη ζωή και την πορεία του πιο αμφιλεγόμενου άντρα στην Ιταλία των τελευταίων δεκαετιών, του Silvio Berlusconi. Αν και το Loro βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, επιστρατεύει τη μυθοπλασία για να "φιλοτεχνήσει" το πορτρέτο της Ιταλίας υπό την επήρεια του "Καβαλιέρε", μεγιστάνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πρώην πρωθυπουργού, καλύπτοντας τα χρόνια μεταξύ 2006 και 2010.

Joseph Stalin

Και από τη σύγχρονη Ιταλία στη Σοβιετική Ένωση του 1953, με τον Armando Iannucci να παραδίδει με το Θάνατο του Στάλιν μια πολιτική σάτιρα για τον αγώνα δρόμου που διεξήχθη από τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος για τη διαδοχή του Joseph Stalin (το ρόλο κρατά ο Adrian McLoughlin) όταν την 1η Μαρτίου εκείνου του έτους έπαθε εγκεφαλικό και έπεσε σε κώμα για να καταλήξει στις 5 του ίδιου μήνα.

Μας κακομαθαίνετε, κύριε πρόεδρε

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, αληθινοί και φανταστικοί, που αγαπήσαμε στο σινεμά.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΙΝΕΜΑ

Merkin Muffley/Peter Sellers (Dr. Strangelove, 1964)

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΙΝΕΜΑ

Richard Nixon/Anthony Hopkins (Νίξον, 1995)

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΙΝΕΜΑ

James Marshall/Harrison Ford (Air Force One, 1997)

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΙΝΕΜΑ

Franklin D. Roosevelt/Jon Voight (Περλ Χάρμπορ, 2001)

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΙΝΕΜΑ

Richard Nixon/Frank Langella (Frost/Nixon: Η αναμέτρηση, 2008)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος