Η αληθινή ιστορία του Rocky Balboa

Ο Chuck Wepner και η ανεπανάληπτη έλξη του κοινού για τα αουτσάιντερ. Kάτι που οδήγησε και τον Sylvester Stallone να γράψει το δικό του κινηματογραφικό έπος.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 23 Ιανουαρίου 2019

Έχει τρομακτικό ενδιαφέρον το πώς λειτουργεί καμιά φορά η μνήμη και, κυρίως το υποσυνείδητο. Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους Nadav Goldschmied και Jessica Ruiz -δυο ερευνητές της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο-, διαπίστωσε ότι οι θεατές που είχαν δει το πρώτο Rocky κάποια στιγμή μέσα στα 42 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας, δεν κατάφερναν να θυμηθούν το τέλος της. Ή μάλλον, το θυμόντουσαν αλλά με διαστρεβλωμένη την αλήθεια.

Όλοι νομίζουν ότι ο ερασιτέχνης Rocky Balboa κερδίζει τον επαγγελματία-πρωταθλητή Apollo Creed στον τελευταίο γύρο αλλά στην πραγματικότητα, ο αγώνας λήγει υπέρ του Apollo στα σημεία

Αυτό το γεγονός όμως δεν έχει μείνει στη μνήμη σχεδόν κανενός θεατή, επειδή ο σεναριογράφος -ο ίδιος ο Stallone εν προκειμένω- οδήγησε με εξαιρετική μαεστρία το θυμικό των θεατών, να θεωρεί υποσυνείδητα εκείνη την ισοπαλία ενάντια στο φαβορί, σαν τον μέγιστο άθλο ενός αουτσάιντερ. Κάτι που ισοδυναμεί με νίκη.

Το κινηματογραφικό σενάριο του Rocky αφορά στην πραγματική ιστορία ενός μποξέρ που κανείς δεν στοιχηματίζει υπέρ του και που, ωστόσο, ενάντια σε όλες τις προβλέψεις ανεβαίνει στο ριγνκ και στέκεται ισάξια μπροστά στο αδιαμφισβήτητο φαβορί. Και αυτή είναι η ομορφιά της ταινίας, της οποίας το βασικό μήνυμα αφορά στην εκπλήρωση των ονείρων και στην προσκόλληση στους στόχους, όσο δύσκολοι και αν είναι και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ο Stallone εμπνεύστηκε την ιδέα όταν στις 24 Μαρτίου 1975 στο Richfield Coliseum της Μασσαχουσέτης παρακολούθησε ως απλός θεατής τον αγώνα του Muhammad Ali εναντίον του Chuck Wepner για τον τίτλο του πρωταθλητή βαρέων βαρών. Και σίγουρα μαντεύεις ποιος ήταν το πραγματικό αουτσάιντερ.

Εντέλει, ο Wepner νικήθηκε από τον Muhammad Ali, όπως και ο Balboa από τον Creed. Ωστόσο, αυτό που έμεινε αξιομνημόνευτο ήταν το γεγονός ότι ένας άγνωστος πυγμάχος σαν τον Wepner κατάφερε να ρίξει στο πάτωμα τον "The Greatest" Ali με knock down στον 9ο γύρο και να πυγμαχήσει σθεναρά, μένοντας όρθιος μέχρι τον 15ο. 

Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Muhammad Ali είχε πέσει από γροθιά αντιπάλου σε δυο μόνο αγώνες: εναντίον του Joe Frazier και του Ken Norton. Αλλά το ίδιο πάθημα από έναν πυγμάχο πολύ κατώτερο των δυο προηγούμενων, ενέπνευσε τον Sylvester Stallone να δημιουργήσει στο μυαλό του τον φανταστικό χαρακτήρα του Rocky Balboa. Και ο Stallone ήταν εκεί να δει τον άθλο του αουτσάιντερ από κοντά. Έστω κι αν εντέλει o Wepner έχασε τον αγώνα με τον ίδιο τρόπο που νόμιζε ότι θα τον κέρδιζε: με knock down.

Ο Chuck Wepner ήταν βασικά ένας τύπος, που ποτέ κανείς δεν έλαβε σοβαρά υπόψη ως μποξέρ αξιώσεων, με μόνη αξιοσημείωτη συμβολή του στην ιστορία του αθλήματος, το knock down του 9ου γύρου στον συγκεκριμένο αγώνα, όπου σημειωτέον, οι στοιχηματικές αποδόσεις για τον Wepner ήταν 100 προς 1.

Τότε, ξαφνικά, συνέβη το απίστευτο: από το πουθενά, ο Wepner σωριάζει στο πάτωμα τον αθάνατο Muhammad Ali

Για μια στιγμή ο Wepner έκανε το πλήθος να ανατριχιάσει, να παραληρεί και να παρακολουθεί με κομμένη ανάσα τα δευτερόλεπτα που ο Ali ήταν πεσμένος στο πάτωμα του ρινγκ. Οι θεατές, ανάμεσά τους και ο Stallone, άρχισαν να πιστεύουν ότι όντως ένα αουτσάιντερ θα μπορούσε να κερδίσει εκείνο τον αγώνα. Στο κεφάλι του Stallone γινόταν πανικός. "Ξαφνικά, μια καρικατούρα πυγμάχου, ένας εντελώς άκαμπτος και αδέξιος μποξέρ, δείχνει ότι μπορεί να νικήσει τον Muhammad Ali. Πόσα εκατομμύρια άντρες δεν θα ήθελαν να ταυτιστούν με ένα τέτοιο αουτσάιντερ, ο οποίος μπορούσε να κάνει το αδύνατο δυνατό; Μέχρι και τη στιγμή που ο αγώνας έληξε δεν σκεφτόμουν παρά μονάχα αυτό: ο καθένας μπορεί να νικήσει ακόμη και το πιο ισχυρό φαβορί αρκεί να έχει την ψυχική δύναμη. Και το σενάριο που γεννήθηκε στο μυαλό μου εκείνα τα ελάχιστα δευτερόλεπτα δεν ήταν πραγματικά για την πυγχαχία αλλά για την ίδια τη ζωή", έχει πει ο Stallone.
Και, προφανώς, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο πίστευαν ότι ο Rocky είχε κερδίσει τον αγώνα στην ταινία.

Ο Chuck Wepner είναι σήμερα 79 ετών και στην διπλής όψεως επαγγελματική του κάρτα δείχνει τα πάντα. Στη μια πλευρά της κάρτας υπάρχει μια φωτογραφία του από τον αγώνα του 1975 -με το εμβληματικό μουστάκι- και στην πίσω πλευρά, δυο φράσεις: "Εμπνευστής των ταινιών Rocky" και "Άντεξε 15 γύρους εναντίον του Muhamed Ali στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα".

Ο Wepner έχει πει ότι με τον Ali έγιναν καλοί φίλοι μετά τον αγώνα και ότι διατηρούσαν συχνή επαφή μέχρι τις 3 Ιουνίου του 2016, ημερομηνία που ο Ali απεβίωσε. Ακριβώς όπως ο Balboa με τον Creed...

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.