Μήπως τελικά η McConaissance ήταν φούσκα;

Με τις δύο νέες ταινίες του, ο Matthew McConaughey δεν φαίνεται να θέλει να κυνηγήσει κανέναν "Θείο Όσκαρ". Μάλλον να σπάσει πλάκα με όσους πίστευαν στην κινηματογραφική αναγέννησή του.

Αlright, alright alright. Είναι η ίσως πιο διάσημη ατάκα του Matthew McConaughey. Αυτή που είπε στον ευχαριστήριο λόγο του στα Όσκαρ το 2014 με την χαρακτηριστική τεξανή προφορά του, όταν κέρδισε το πρώτο χρυσό αγαλματίδιο της καριέρας του -Α' Αντρικού Ρόλου για το Dallas Buyers Club- κι αυτή που έλεγε ο πρώτος κινηματογραφικός του ρόλος, ο David Wooderson στην κωμωδία "Νεανικά Μπερδέματα (Dazed and Confused).

Μήπως τελικά η McConaissance ήταν φούσκα;

Αν τον είχαμε μπροστά μας αυτήν ακριβώς την ατάκα θα χρησιμοποιούσαμε για να τον ρωτήσουμε: "Are you feeling alright, alright alright, man?". Όχι κυριολεκτικά, μεταφορικά. Κι αυτό γιατί, ενώ κάποιοι συνεχίζουν να μιλούν ακόμα για τη δεύτερη καριέρα του, γνωστή ως McConaissance -αναγραμματισμός του επιθέτου του και της γαλλικής λέξης méconnaissance που χρησιμοποιούσε ο Jacques Lacan-, εκείνος φαίνεται να γελά επιδεικτικά, επιστρέφοντας στην αρχή. Στις εποχές που γύριζε εκκεντρικές κωμωδίες ή γλυκανάλατες κομεντί, έπαιζε τον γόη ή τον μονίμως high τύπο με τις χρυσαφί μπούκλες και τους γραμμωμένους κοιλιακούς του να πρωταγωνιστούν.

Μες στο 2019, ο 49χρονος "καουμπόης" του Χόλιγουντ θα εμφανιστεί σε δύο φιλμ, που όχι μόνο δεν έχουν οσκαρικές αξιώσεις, αλλά πιθανότατα θα αποτελέσουν δύο από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές αποτυχίες της χρονιάς. Στην πρώτη, "Το νησί της αποπλάνησης" του Steven Knight (Σε Λάθος Χρόνο, Επικίνδυνες Υποσχέσεις, Peaky Blinders), που προβάλλεται αυτή την περίοδο στις ελληνικές αίθουσες, συμπρωταγωνιστεί με την Anne Hathaway. Υποδύεται ένα καπετάνιο αλιευτικού που έχει αποσυρθεί σε ένα μικρό νησί της Καραϊβικής και έρχεται αντιμέτωπος με το σκοτεινό παρελθόν του.

Στην δεύτερη, το The Beach Bum του Harmony Korine θα τον δούμε -επίσημη ημερομηνία πρεμιέρας δεν έχει βγει ακόμα για την Ελλάδα- στο πλευρό των Snoop Dogg, Isla Fisher και Zac Efron να ενσαρκώνει τον Moondog. 'Ένα τύπο που ξοδεύει τις ημέρες του υπό την επήρεια των ναρκωτικών και του αλκοόλ και δεν σταματά να λέει ότι "Η ζωή είναι ροντέο. Θα κάνω την πλάκα μου και θα ρουφήξω σταγόνα-σταγόνα όλο το νέκταρ της".

Μήπως αυτό δεν κάνει και ο ίδιος ο McConaughey;

Αν ανατρέξει κανείς στην φιλμογραφία του, γρήγορα θα καταλάβει ότι πρόκειται για ένα τύπο ακομπλεξάριστο, αυθεντικό και ειλικρινή, που παίζει στο σινεμά για να κάνει το κέφι του και δεν δίνει δεκάρα να υποδύεται ξανά και ξανά τους ίδιους τυποποιημένους ρόλους του γόη με τους κοιλιακούς σε ρομαντικές κωμωδίες, όπως στο "Πως να Χωρίσετε σε 10 Μέρες" ή στο "Τα φαντάσματα των πρώην". Αυτή ήταν και η τελευταία του ταινία, πριν κάνει ένα διάλειμμα δύο ετών και επανακάμψει το 2011 με πιο ουσιαστικούς χαρακτήρες και πιο "βαριές" ιστορίες που ξέφευγαν από τις παρελθοντικές του επιλογές: The Lincoln Lawyer, Killer Joe, Mud μέχρι το οσκαρικό Dallas Buyers Club, που αποτέλεσε το κομβικό σημείο της διαδρομής του στη μεγάλη οθόνη, ξεκινώντας το διάλογο γύρω από την περίφημη McConaissance.

ΜΑΘΙΟΥ ΜΑΚΚΟΝΑΧΙ

Ο ίδιος έχει δηλώσει πάντως ότι δεν πιστεύει σε καμία δεύτερη ευκαιρία. Σε καμία αναγέννησή του. "Δεν αποφάσισα ξαφνικά να κάνω στροφή 180 μοιρών. Δεν έκανα μαθήματα υποκριτικής, ούτε προσέλαβα καινούργιο μάνατζερ. Απλά είπα "Στο διάολο τα χρήματα, θα το κάνω για την εμπειρία”". Κι έτσι απλά άρχισε να προσελκύει διαφορετικά projects, όπως την τηλεοπτική σειρά True Detective, το δεύτερο μεγάλο "μπαμ" στην καριέρα του, το "Ο Λύκος της Wall Street", το Insterstellar του Christopher Nolan και τα πρόσφατα φιλμ "Ο Μαύρος Πύργος" και White Boy Rick, που αν και έβγαλαν προς τα έξω μία διαφορετική πλευρά του McConaughey, αποδείχθηκαν τελικά τίποτα το σπουδαίο.

Εκτός όμως από τον ίδιο, στην McConaissance δεν πίστεψε ποτέ ούτε ο Nolan. "Αυτά είναι αηδίες των media. Αυτό που έγινε στην περίπτωση του Matthew είναι ότι το Χόλιγουντ ανακάλυψε αργοπορημένα το ταλέντο του. Είχα την τύχη να δουλέψω με έναν από τους λίγους αυθεντικούς ηθοποιούς της εποχής μας. Είναι τόσο αμείλικτος στην προσπάθειά του να κυνηγήσει την αλήθεια σε όσα κάνει. Δεν μπορεί να πει ούτε την ατάκα ‘”Μου δίνεις το αλάτι” χωρίς να είναι αληθινός".

ΜΑΘΙΟΥ ΜΑΚΚΟΝΑΧΙ

Τόσο αληθινός θα συμπληρώσουμε που αντί να κάνει τη χάρη στα media και να κυνηγήσει τον επόμενο οσκαρικό ρόλο του, εκείνος δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα στον εαυτό του. Στην επιθυμία του να γυρίζει ταινίες στις οποίες διασκεδάζει.

Στο The Beach Bum κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Snoop Dogg αντικατέστησε τον "κινηματογραφικό" μπάφο του McConaughey με πραγματικό χόρτο για τις ανάγκες μιας σκηνής που είχαν οι δυο τους. Όπως ανέφερε αργότερα ο McConaughey "Οι επόμενες 9 ώρες του γυρίσματος είχαν πολύ, πολύ, πολύ πλάκα".

ΜΑΘΙΟΥ ΜΑΚΚΟΝΑΧΙ

Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Μην βιαστείτε να τον ξεγράψετε. Μπορείτε όμως σίγουρα να ξεγράψετε την McConaissance.

Από: Esquire UK

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος