
Μήπως τελικά η McConaissance ήταν φούσκα;
Με τις δύο νέες ταινίες του, ο Matthew McConaughey δεν φαίνεται να θέλει να κυνηγήσει κανέναν "Θείο Όσκαρ". Μάλλον να σπάσει πλάκα με όσους πίστευαν στην κινηματογραφική αναγέννησή του.

Αlright, alright alright. Είναι η ίσως πιο διάσημη ατάκα του Matthew McConaughey. Αυτή που είπε στον ευχαριστήριο λόγο του στα Όσκαρ το 2014 με την χαρακτηριστική τεξανή προφορά του, όταν κέρδισε το πρώτο χρυσό αγαλματίδιο της καριέρας του -Α' Αντρικού Ρόλου για το Dallas Buyers Club- κι αυτή που έλεγε ο πρώτος κινηματογραφικός του ρόλος, ο David Wooderson στην κωμωδία "Νεανικά Μπερδέματα (Dazed and Confused).

Αν τον είχαμε μπροστά μας αυτήν ακριβώς την ατάκα θα χρησιμοποιούσαμε για να τον ρωτήσουμε: "Are you feeling alright, alright alright, man?". Όχι κυριολεκτικά, μεταφορικά. Κι αυτό γιατί, ενώ κάποιοι συνεχίζουν να μιλούν ακόμα για τη δεύτερη καριέρα του, γνωστή ως McConaissance -αναγραμματισμός του επιθέτου του και της γαλλικής λέξης méconnaissance που χρησιμοποιούσε ο Jacques Lacan-, εκείνος φαίνεται να γελά επιδεικτικά, επιστρέφοντας στην αρχή. Στις εποχές που γύριζε εκκεντρικές κωμωδίες ή γλυκανάλατες κομεντί, έπαιζε τον γόη ή τον μονίμως high τύπο με τις χρυσαφί μπούκλες και τους γραμμωμένους κοιλιακούς του να πρωταγωνιστούν.
Μες στο 2019, ο 49χρονος "καουμπόης" του Χόλιγουντ θα εμφανιστεί σε δύο φιλμ, που όχι μόνο δεν έχουν οσκαρικές αξιώσεις, αλλά πιθανότατα θα αποτελέσουν δύο από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές αποτυχίες της χρονιάς. Στην πρώτη, "Το νησί της αποπλάνησης" του Steven Knight (Σε Λάθος Χρόνο, Επικίνδυνες Υποσχέσεις, Peaky Blinders), που προβάλλεται αυτή την περίοδο στις ελληνικές αίθουσες, συμπρωταγωνιστεί με την Anne Hathaway. Υποδύεται ένα καπετάνιο αλιευτικού που έχει αποσυρθεί σε ένα μικρό νησί της Καραϊβικής και έρχεται αντιμέτωπος με το σκοτεινό παρελθόν του.
Στην δεύτερη, το The Beach Bum του Harmony Korine θα τον δούμε -επίσημη ημερομηνία πρεμιέρας δεν έχει βγει ακόμα για την Ελλάδα- στο πλευρό των Snoop Dogg, Isla Fisher και Zac Efron να ενσαρκώνει τον Moondog. 'Ένα τύπο που ξοδεύει τις ημέρες του υπό την επήρεια των ναρκωτικών και του αλκοόλ και δεν σταματά να λέει ότι "Η ζωή είναι ροντέο. Θα κάνω την πλάκα μου και θα ρουφήξω σταγόνα-σταγόνα όλο το νέκταρ της".
Μήπως αυτό δεν κάνει και ο ίδιος ο McConaughey;
Αν ανατρέξει κανείς στην φιλμογραφία του, γρήγορα θα καταλάβει ότι πρόκειται για ένα τύπο ακομπλεξάριστο, αυθεντικό και ειλικρινή, που παίζει στο σινεμά για να κάνει το κέφι του και δεν δίνει δεκάρα να υποδύεται ξανά και ξανά τους ίδιους τυποποιημένους ρόλους του γόη με τους κοιλιακούς σε ρομαντικές κωμωδίες, όπως στο "Πως να Χωρίσετε σε 10 Μέρες" ή στο "Τα φαντάσματα των πρώην". Αυτή ήταν και η τελευταία του ταινία, πριν κάνει ένα διάλειμμα δύο ετών και επανακάμψει το 2011 με πιο ουσιαστικούς χαρακτήρες και πιο "βαριές" ιστορίες που ξέφευγαν από τις παρελθοντικές του επιλογές: The Lincoln Lawyer, Killer Joe, Mud μέχρι το οσκαρικό Dallas Buyers Club, που αποτέλεσε το κομβικό σημείο της διαδρομής του στη μεγάλη οθόνη, ξεκινώντας το διάλογο γύρω από την περίφημη McConaissance.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πάντως ότι δεν πιστεύει σε καμία δεύτερη ευκαιρία. Σε καμία αναγέννησή του. "Δεν αποφάσισα ξαφνικά να κάνω στροφή 180 μοιρών. Δεν έκανα μαθήματα υποκριτικής, ούτε προσέλαβα καινούργιο μάνατζερ. Απλά είπα "Στο διάολο τα χρήματα, θα το κάνω για την εμπειρία”". Κι έτσι απλά άρχισε να προσελκύει διαφορετικά projects, όπως την τηλεοπτική σειρά True Detective, το δεύτερο μεγάλο "μπαμ" στην καριέρα του, το "Ο Λύκος της Wall Street", το Insterstellar του Christopher Nolan και τα πρόσφατα φιλμ "Ο Μαύρος Πύργος" και White Boy Rick, που αν και έβγαλαν προς τα έξω μία διαφορετική πλευρά του McConaughey, αποδείχθηκαν τελικά τίποτα το σπουδαίο.
Εκτός όμως από τον ίδιο, στην McConaissance δεν πίστεψε ποτέ ούτε ο Nolan. "Αυτά είναι αηδίες των media. Αυτό που έγινε στην περίπτωση του Matthew είναι ότι το Χόλιγουντ ανακάλυψε αργοπορημένα το ταλέντο του. Είχα την τύχη να δουλέψω με έναν από τους λίγους αυθεντικούς ηθοποιούς της εποχής μας. Είναι τόσο αμείλικτος στην προσπάθειά του να κυνηγήσει την αλήθεια σε όσα κάνει. Δεν μπορεί να πει ούτε την ατάκα ‘”Μου δίνεις το αλάτι” χωρίς να είναι αληθινός".

Τόσο αληθινός θα συμπληρώσουμε που αντί να κάνει τη χάρη στα media και να κυνηγήσει τον επόμενο οσκαρικό ρόλο του, εκείνος δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα στον εαυτό του. Στην επιθυμία του να γυρίζει ταινίες στις οποίες διασκεδάζει.
Στο The Beach Bum κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Snoop Dogg αντικατέστησε τον "κινηματογραφικό" μπάφο του McConaughey με πραγματικό χόρτο για τις ανάγκες μιας σκηνής που είχαν οι δυο τους. Όπως ανέφερε αργότερα ο McConaughey "Οι επόμενες 9 ώρες του γυρίσματος είχαν πολύ, πολύ, πολύ πλάκα".

Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Μην βιαστείτε να τον ξεγράψετε. Μπορείτε όμως σίγουρα να ξεγράψετε την McConaissance.
Από: Esquire UK
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
'Βοήθεια!': O Sam Raimi επιστρέφει στον τρόμο με τη νέα του ταινία - Πρωταγωνιστεί η Rachel McAdams
Ο Sam Raimi επιστρέφει εκεί όπου ξεκίνησε: στον τρόμο. Στο Send Help, η Rachel McAdams και ο Dylan O’Brien παλεύουν για την επιβίωσή τους σε ένα νησί που αποδεικνύεται πιο εφιαλτικό απ’ όσο φαίνεται.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΑυτές είναι οι ελληνικές ταινίες του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
32 μεγάλου μήκους και 30 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στη φετινή διοργάνωση εκ των οποίων οι 29 είναι σε πρώτη προβολή, ενώ 9 συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΑυτό είναι το πιο δημοφιλές τραγούδι των '60s
Η δεκαετία του '60 είχε το soundtrack της και πρόκειται για ένα κομμάτι που κυριάρχησε στα charts για εννέα εβδομάδες και έγινε το πιο "διάσημο" της εποχής. Στοιχηματίζουμε ότι δε θα το βρεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΚάποια από τα καλύτερα θρίλερ όλων των εποχών
Δέκα πραγματικά ευφάνταστες ταινίες τρόμου που θα θυμόμαστε για καιρό.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληMarvel: Οι νέες σειρές που περιμένουμε
Η υπερηρωική εταιρεία ανακοίνωσε το πρόγραμμά της για την επόμενη σεζόν στο ComicCon της Νέας Υόρκης.
Πρώτο trailer για την πολυσυζητημένη ταινία 'Καποδίστριας' του Γιάννη Σμαραγδή
Από τον άνθρωπο που έφερε τον Καζαντζάκη και τον Θεοτοκόπουλο στη μεγάλη οθόνη, έρχεται ανήμερα των Χριστουγέννων η μεγαλύτερη ελληνική παραγωγή της χρονιάς. Κρίνοντας από το trailer, είναι σίγουρα, η πιο φιλόδοξη.
Γραφει Ραφαελλα Ραλλη