Γιατί αγαπάμε τόσο τον Bill Murray

Ένας φόρος τιμής στον σπουδαίο αμερικανό τύπο που μόλις έκλεισε τα 69.

Coolness. Σπάνιο χάρισμα που συνήθως δεν μαθαίνεται. Η ιδιότητα που χαρακτηρίζει τον Bill Murray από την κορυφή ως τα νύχτια. Κάτι που φάνηκε ήδη από τα πρώτα βήματα της καριέρας του, συνέχισε να τον ακολουθεί όταν έγινε αστέρι πρώτου μεγέθους (την ίδια στιγμή που άλλα μεγάλα ονόματα έβγαζαν ό,τι κόμπλεξ είχαν και δεν είχαν) και διατηρεί μέχρι σήμερα, χωρίς διαλείμματα, στα 69 του χρόνια.

Ποιο είναι όμως το μεγάλο μυστικό πίσω από αυτό; Ή για να το πούμε διαφορετικά: Γιατί, τελικά, αγαπάμε τόσο πολύ τον Bill Murray; Ίσως επειδή είναι ακριβώς αυτό που δείχνει. Δεν ποζάρει, δεν προσποιείται, δεν προσπαθεί να πείσει για κάτι που δεν είναι. Ακριβώς επειδή δεν τον ενδιαφέρουν όλα αυτά: ποτέ του δεν θέλησε να γίνει πρότυπο όσο κι αν το Χόλιγουντ προσπάθησε να τον βάλει -ακόμα και με το ζόρι- στο καλούπι. Αντίθετα ο Bill Murray ήθελε πάντα να είναι ο Bill Murray με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Γιατί αγαπάμε τόσο τον Bill Murray
Πολύ απλά ένα πορτραίτο του Bill Murray να ποζάρει ως άλλος Ναπολέοντας.

Σπάνια δίνει συνεντεύξεις, ενώ ακόμα κι όταν προμοτάρει τις νέες του δουλειές είναι ιδιαίτερα φειδωλός στις εμφανίσεις του. Δεν έχει κάποιο μεγάλο δικηγορικό γραφείο να τον εκπροσωπεί ή κάποια διάσημη εταιρεία δημοσίων σχέσεων να τρέχει τα κοινωνικά του δίκτυα. Βασικά σχεδόν δεν ασχολείται με αυτά αφού δηλώνει ότι τον ενοχλεί όταν οι άνθρωποι καταγράφουν κάθε προσωπική τους στιγμή στην οθόνη ενός smartphone.

Πώς μπορεί να τον βρει κανείς; Υπάρχει o θρυλικός αριθμός 1-800 που μπορεί να τον καλέσουν οι fans και να αφήσουν μήνυμα. Φυσικά οι πιθανότητες να απαντήσει δεν είναι πολλές, αν βασιστούμε στα όσα δηλώνει τότε μόνο σε ένα κάθε 200 χιλιάδες μηνύματα έχει κάποια τύχη. Από την άλλη πάλι ποτέ δεν ξέρεις, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο παραδέχθηκε ότι υπάρχει κι ένα κανονικό νούμερο που μπορεί να τον καλέσει κανείς. Όμως, τόνισε, ότι είναι αυστηρά για την οικογένειά και τους στενούς του φίλους λέγοντας ότι έχει πλάκα να κοιτάς κάποιον αγριεμένα και να του κάνεις την πολύ απλή ερώτηση: "που βρήκες αυτό το νούμερο;".

Κερί Bill Murray
Και γιατί όχι; Ένα κερί με τον Bill Murray.

Βασικά ο Bill Murray κατάφερε να γίνει pop είδωλο με τον πιο ανάποδο τρόπο. Αν υπήρχε ένα φανταστικό βιβλίο με κανόνες για το πώς να μπεις στο stardom τότε σίγουρα ο αγαπημένος ηθοποιός τους έχει σπάσει όλους. Ίσως όμως αυτός ο αντισυμβατικός και πολύ ήρεμος τρόπος που αντιμετωπίζει τα πάντα να είναι κι εκείνο που τον έχει κάνει να ξεχωρίσει.

Όπως ο Albert Einstein έγινε μπλουζάκι, ακριβώς επειδή δεν έδινε καμία σημασία στην εμφάνισή του, κάτι λογικό αν σκεφτείς ότι προσπαθούσε -και εν μέρει κατάφερε- να εξηγήσει το σύμπαν που ζούμε, έτσι και το αινιγματικό πρόσωπο του Bill Murray έγινε σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη pop κουλτούρα -σε τέτοιο βαθμό ώστε να του αφιερώσουν κι ένα κομμάτι οι Gorillaz.

.

Όμως είναι το "γιατί" εκείνο που μας απασχολεί, εκείνο που προσπαθούμε να εξηγήσουμε. Αν σκεφτούμε ότι ζούμε σε εποχές όπου η "νοσταλγία" και η "ειλικρίνεια" έχουν τρομερή πέραση στο κοινό, τότε ίσως καταλάβουμε την περίπτωση του Bill Murray. Από τη μία υπάρχουν τα 80s και τα 90s κι από την άλλη υπάρχει το παρακάτω βίντεο.

Είναι πολύ λίγοι άνθρωποι στον πλανήτη που μπορούν να έχουν τέτοιο αντίκτυπο στα μέσα χωρίς ουσιαστικά να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να είναι ο εαυτός τους. Για τις δεκαετίες που πέρασαν και νοσταλγούμε ο Bill Murray παραμένει ένα σύμβολο. Στο σήμερα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για το πώς να είσαι influencer χωρίς να βάζεις όμως ούτε σταγόνα νερό στο κρασί σου. Ίσως, τελικά, ο Murray να αντιπροσωπεύει όλα εκείνα που θέλαμε να είμαστε: είναι cool, ήρεμος, ειλικρινής κι απίστευτα επιδραστικός με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος