"Εμείς": Το νέο horror movie του Jordan Peele

Η νέα ταινία του δημιουργού του "Τρέξε!" βγαίνει στις αίθουσες την προσεχή Πέμπτη.

Δύο χρόνια μετά την απίστευτη επιτυχία που σημείωσε με το "Τρέξε!" (Get Out!) -αποτέλεσε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του- ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Jordan Peele επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με το "Εμείς" (Us). Το σενάριο, η σκηνοθεσία και η παραγωγή ανήκουν στον ίδιο. Η ταινία εκτυλίσσεται στη Νότια ακτή της Καλιφόρνια, εκεί που δεν περιμένεις ότι θα ξεσπάσει ο τρόμος.

Η βραβευμένη με Όσκαρ,  Lupita Nyong'o υποδύεται μία γυναίκα που γυρίζει πίσω στη γενέτειρά της μαζί με τον σύζυγό της (Winston Duke) και τα δυο παιδιά της, με σκοπό να περάσουν λίγες μέρες ειδυλλιακών διακοπών. Στην παρέα τους βρίσκεται και ένα φιλικό ζευγάρι (τους ρόλους αναλαμβάνουν οι Elisabeth Moss και Heidecker).

"Εμείς": Το νέο horror movie του Jordan Peele

Ένα απροσδιόριστο και σκοτεινό τραύμα στοιχειώνει την ηρωίδα, το οποίο μέσα στα χρόνια βρίσκει τρόπους να επανέρχεται και να διαταράσσει τη γαλήνια οικογενειακή ζωή. Η ηρωίδα είχε βρεθεί ως παιδί στο (μακρινό πλέον) 1986, σε ένα απομακρυσμένο παιχνίδι τρόμου, σε ένα μικρό λούνα παρκ κοντά στην παραλία. Κάτι μακάβριο θα άλλαζε τη ζωή της για πάντα. Εκείνο το ανεξήγητο συμβάν θα έρθει να στοιχειώσει τη σημερινή οικογένειά της και το "άγνωστο" θα έρθει να τη βρει, σχεδόν καρμικά, με "δολοφονικές" ορέξεις, απειλώντας έτσι το σύγχρονο Αμερικάνικο όνειρο στο οποίο ζει εφησυχασμένη. Τα πάντα θα πάρουν μια ακατανόητη και εφιαλτική τροπή, όταν στο κατώφλι του εξοχικού σπιτιού της οικογένειας, θα εμφανιστεί μια "άλλη" τετραμελής οικογένεια που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τους ήρωες και που μοιάζει να είναι το είδωλο του σκοτεινού καθρέφτη τους.

ΕΜΕΙΣ

Οι επιρροές της ταινίας από την μυθολογία του σινεμά του φανταστικού είναι ποικίλες. Από τη "Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών" του George Romero μέχρι το σασπένς του Alfred Hitchcock και από τον σωματικό τρόμο του David Cronenberg μέχρι τις αλλόκοτες ιστορίες του "Twilight Zone", όλες μαζί ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους χάρη στην παραπλανητική αφήγηση.

Η παραγωγή της ταινίας

ΕΜΕΙΣ

Πριν καν ολοκληρωθεί το "Τρέξε!", ο Peele είχε ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται την ιδέα για τη δεύτερη ταινία του, η οποία θα ήταν πιο τρομακτική και ακόμη πιο έντονη ψυχολογικά. Η βασική πηγή έμπνευσής του ήταν η φοβία για τις ιστορίες με σωσίες και τα θρίλερ με απειλές από τους λεγόμενους "evil-double". Άλλωστε, όταν ο τρόμος του "άλλου" έρχεται με την οικία, δική μας μορφή, τότε γίνεται απείρως πιο απειλητικός. Πραγματικά, τίποτα δεν προδιαθέτει τον θεατή για όσα ξεδιπλώνονται στον αιματηρό εφιάλτη του "Εμείς".

Η παραγωγή κόστισε 20 εκατομμύρια δολάρια και τα γυρίσματα έγιναν το καλοκαίρι του 2018 στην Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια. Η ιστορία αποκτά αλληγορικές διαστάσεις, όμως πατάει σε καλά κρυμμένα μυστικά της δεκαετίας του ‘80.

Η μοντέρνα γραφή τρόμου που διέπει το σινεμά του Peele υπογραμμίζεται σε κάθε πλάνο, με ιδέες μεταφυσικής απειλής και έξυπνα ειρωνικές πινελιές. Ο σκηνοθέτης μεταφέρει πειστικά την πυρετώδη ανησυχία για το άγνωστο που καραδοκεί στα υπόγεια των πόλεων, με αμφίδρομα νοηματικά περάσματα και αρκετό αίμα. Κανείς δεν δικαιούται να νιώθει ασφαλής. Το άγνωστο ελλοχεύει σε κάθε βήμα και σε κάθε υπονομευτικό βλέμμα. Οι ήρωες ισορροπούν ανάμεσα στα ξεσπάσματα έντασης και πανικού, κρατώντας την ιστορία στην κόψη του διφορούμενου.

Αντίθετα με το "Τρέξε!", στην πλοκή που πυροδοτεί τον τρόμο στο "Εμείς" δεν βρίσκεται κάποιο σχόλιο για τον ρατσισμό στην Αμερική. Αυτή δεν είναι η μόνη ανατροπή των στερεοτύπων: o πατέρας της οικογένειας δεν είναι ο ηρωικός σωτήρας που θα πάρει τα υπόλοιπα μέλη υπό την προστασία του και το φιλικό ζευγάρι στις διακοπές δεν έχει το ρόλο που περιμένει ο θεατής. Τίποτα δεν είναι αναμενόμενο και στην ιστορία συνυπάρχουν το χιούμορ, το gore, το σασπένς, τα άφθονα plot twists και τα ψαλίδια.

Την οπερετική, goth αισθητική του φιλμ, εκτός από τις άρτιες ερμηνείες, συμπληρώνουν η υπνωτική χρήση της μουσικής επένδυσης, ειδικά με την R’n’B επιτυχία του "I Got Five On It" των Luniz, από τη δεκαετία του ‘90.

ΕΜΕΙΣ

Το "Εμείς" κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη, 21 Μαρτίου από την TULIP entertainment.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.