Οι 10 πιο εμβληματικοί ήρωες του Clint Eastwood

Ο αειθαλής σταρ του Χόλιγουντ κλείνει σήμερα τα 92.

Δώδεκα χρόνια πριν, με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας "Ανίκητος" (2009), δημοσιογράφος ρώτησε τον Clint Eastwood αν αισθάνεται ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή Αμερικανούς σκηνοθέτες. "Το μόνο που νιώθω είναι να γερνάω", ήταν η απάντηση του τότε 78χρονου ηθοποιού, σκηνοθέτη και παραγωγού. Ίσως το εννοούσε, ίσως και όχι. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο αειθαλής Eastwood ζει για να γυρίζει ταινίες, σχεδόν κάθε χρόνο.

Μάλιστα, το 2018 βρέθηκε μετά από δέκα χρόνια απουσίας μπροστά από την κάμερα, πρωταγωνιστώντας στην ταινία "Το Βαποράκι", σε δική του σκηνοθεσία. Η μέχρι πέρυσι τελευταία εμφάνισή του ως ηθοποιός ήταν στο Gran Torino.

Σήμερα στα 92 του χρόνια -γεννημένος σαν σήμερα στις 31 Μαΐου του 1930-, ο Clint Eastwood είναι ένας ζωντανός θρύλος του Χόλιγουντ. Μετρά επτά δεκαετίες ενεργούς δράσης στη μεγάλη οθόνη, διάστημα κατά το οποίο έχει ερμηνεύσει μερικούς από τους διασημότερους ήρωες του κινηματογράφου.

Ακολουθούν οι 10 πιο εμβληματικοί χαρακτήρες που έχει ενσαρκώσει.

Harry Callahan - Dirty Harry (1971)

Οι 10 πιο εμβληματικοί ήρωες του Clint Eastwood

Ένας σκληρός άντρας με δίκαιη καρδιά και καμία πίστη στη σύστημα δικαιοσύνης. Αυτός είναι ο χήρος, σκληροτράχηλος αστυνομικός Harry Callahan ή αλλιώς Dirty Harry, που εγκαινίασε ένα νέο είδος αστυνομικών ταινιών στο Χόλιγουντ, με τις απίθανες ατάκες του ("Οι απόψεις είναι σαν τις κωλοτρυπίδες. Όλοι έχουν από μία", "Νιώθεις τυχερός, αλήτη; Φτιάξε μου τη μέρα") να πέφτουν βροχή με τις σφαίρες του Magnum 44. Αν και χύθηκε πολύ μελάνι σχετικά με τον βίαιο κώδικα αξιών του Callahan, ωστόσο ο ήρωας λατρεύτηκε από τους φαν και μη του είδους. 

Καλός - Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος (1966)

ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ

Ούτε παιχνίδια πόκερ, ούτε ειδύλλια με κορίτσια σε σαλούν. Μόνο πιστολίδι. Ο "Καλός" Clint Eastwood, είναι ένας μυστηριώδης και μοναχικός πιστολέρο που προκαλεί τους κυνηγούς επικηρυγμένων σε μονομαχίες, που κερδίζει εύκολα χάρη στην απίστευτη ταχύτητά του στο τράβηγμα του πιστολιού. Η υποκριτική δεινότητα του Eastwood σ’ αυτό το εμβληματικό σπαγγέτι γουέστερν μοιάζει να καταπίνει με μία μπουκιά τόσο τον "Κακό" Lee Van Cleef όσο και τον "Άσχημο" Eli Wallach, με την ατάκα "Δεν είδα ποτέ μου τόσους πολλούς άνδρες να χαραμίζονται τόσο άδικα" (έπειτα από μια χαοτική σκηνή σφαγής), να γράφει ιστορία.

Will - Οι Ασυγχώρητοι (1992)

ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ

Όταν, το 1981, διάβασε για πρώτη φορά το σενάριο, αρχικά αδιαφόρησε. Πρωτίστως επειδή ήθελε ο ρόλος του στυγνού πιστολέρο διψασμένου για εκδίκηση που θα ενσάρκωνε να ήταν λιγότερο ωμός και κυνικός (με βάση το αρχικό κείμενο) και δευτερευόντως, επειδή είχε ήδη κολλήσει το μικρόβιο του σκηνοθέτη. Η μεταφορά του σεναρίου με τον ίδιο στην σκηνοθετική καρέκλα, αλλά και στο ρόλο του πρωταγωνιστή πήρε σάρκα και οστά έντεκα χρόνια μετά. Η ταινία βραβεύτηκε με τέσσερα Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και με Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας.

Hogan - Οι γύπες πετούν χαμηλά (1970)

ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ

Προφανώς και τα γουέστερν ήταν αυτά που καταξίωσαν τον Clint Eastwood και, προφανώς, δεν είχε κανέναν λόγο να απορρίψει τον ρόλο ενός ακόμη σκληροτράχηλου πιστολέρο, που σώζει τη γυναίκα ελευθερίων ηθών (Shirley MacLaine) από μία συμμορία παρανόμων.

Frank Horrigan - Η δεύτερη ευκαιρία (1993)

ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ

Ο Clint Eastwood, με γκρίζα πλέον μαλλιά, υποδύεται έναν αστυνομικό που εκτελεί χρέη σωματοφύλακα, προσπαθώντας να ανακαλύψει τα ίχνη ενός παράφρονα (John Malkovich) που απειλεί τη ζωή του προέδρου των ΗΠΑ. Σε μόνιμη κατάσταση σιωπής, ο βετεράνος Eastwood μεταμορφώνεται στον αδιαφιλονίκητο πρεσβευτή της ομαλής λειτουργίας του παγκόσμιου συστήματος των δημοκρατικών αξιών.

Robert Kincaid - Οι Γέφυρες του Μάντισον (1995)

ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ

Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ο βασιλιάς των σπαγγέτι γουέστερν θα υποδυόταν ένα φωτογράφο - ταξιδευτή του National Geographic, που ερωτεύεται μία αγρότισσα, σε ένα δραματικό ρομαντικό φιλμ γεμάτο πάθος και συγκινήσεις. Η ατάκα "Δεν θέλω να σε χρειάζομαι, αφού δεν μπορώ να σε έχω", του Eastwood στη συμπρωταγωνίστριά του Meryl Streep είναι το αλατοπίπερο της φιλμογραφίας του.

Wes Block - Σε τεντωμένο σχοινί (1984)

ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ

Ένας οικογενειάρχης επιθεωρητής στη Νέα Ορλεάνη καλείται να ανακαλύψει ποιο διεστραμμένο μυαλό κρύβεται πίσω από τις άγριες δολοφονίες ιερόδουλων γυναικών. Σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας, ο πρωταγωνιστής της, Clint Eastwood.  

Thomas Highway - Ο στρατιώτης (1986)

ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ

Η ιστορία δεν είναι πρωτότυπη. Αυτό που την καθιστά ξεχωριστή είναι οι σκληρές σκηνές του φιλμ, με ένα βετεράνο στρατιωτικό του Βιετνάμ να αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει μία ομάδα νεοσύλλεκτων. Ο Eastwood στην ίσως πιο "ωμή" ερμηνεία του μετά τον Dirty Harry, τουλάχιστον σύμφωνα με τους κριτικούς.

Walt Kowalski - Gran Torino (2008)

ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ

Ο Walt Kowalski είναι ένας οξύθυμος ηλικιωμένος, βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ με ρατσιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές. "Θα σου φυτέψω μία σφαίρα στο κούτελο και θα πάω σπίτι να κοιμηθώ σαν μωρό. Συνηθίζαμε να σκοτώνουμε άπειρους γ@...μένους σαν κι εσάς και τους χρησιμοποιούσαμε σαν τσουβάλια άμμου στην Κορέα". Μέχρι τα μισά της ταινίας, ο ήρωας κινείται κάπως έτσι. Από εκεί και πέρα, ξεκινά η μεταστροφή και η λύτρωσή του. 

Frankie Dunn - Million dollar Baby (2004)

ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ

Λένε ότι μερικές φορές η καλύτερη επίθεση είναι η άμυνα. Αυτό ακριβώς δίδαξε ο προπονητής πυγμαχίας Dunn στην ηρωίδα που ενσάρκωσε η Hilary Swank σε μία ιστορία για την αγάπη, τη δύναμη για ζωή και την αφοσίωση. Η ταινία διακρίθηκε με δύο Όσκαρ: Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Frank Morris - Απόδραση από το Αλκατράζ (1979)

ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ

Κανείς δεν μπόρεσε να ξεφύγει ποτέ από τις φυλακές του Αλκατράζ, εκτός από τον Frank Morris και τους αδελφούς Anglin που κατόρθωσαν το ακατόρθωτο και από επικίνδυνοι ληστές τραπεζών μεταγράφηκαν ως ευφυείς δραπέτες στη συνείδηση του κόσμου. Ο Eastwood υποδύθηκε τον Morris, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Don Siegel.

The Preacher - Ο Σιωπηλός Καβαλάρης (1985)

ΚΛΙΝΤ ΙΣΤΓΟΥΝΤ

Για πολλούς, είναι μία ταινία - φετίχ της φιλμογραφίας του. Γι' άλλους πάλι, ένα φιλμ που δεν υπάρχει λόγος να θυμάται κάποιος. Η αλήθεια κρύβεται μάλλον κάπου στη μέση. Σίγουρα, δεν μπορεί να συγκριθεί με τα γουέστερν που ο ηθοποιός έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του. Από την άλλη όμως, ο ιεροκήρυκας με το σκοτεινό παρελθόν και το ταλέντο στο πιστολίδι, που μεταμορφώνεται σε έναν Ρόμπεν των Δασών, βοηθώντας τους φτωχούς να αντιμετωπίσουν έναν αδίστακτο και παντοδύναμο χρυσοθήρα, δεν σε αφήνει να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του ούτε λεπτό. Αυτό άλλωστε δεν κάνει πάντα ο Eastwood;

 


Διάβασε ακόμη για τον αλεξίσφαιρο Pierce Brosnan και τη σκληρή ζωή του Jim Carrey.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης