
Jack Nicholson: Οι σπουδαίοι ρόλοι μίας τεράστιας καριέρας
Ο αντισυμβατικός τρελο-Jack κλείνει 85 χρόνια ζωής σήμερα κι αυτές είναι οι ερμηνείες του που έγραψαν κινηματογραφική ιστορία.
Λίγες σκηνές έχουν καταγράψει την κατάδυση στην τρέλα τόσο πιστά όσο η σεκάνς με το τσεκούρι από τη Λάμψη του Kubrick. Για να μπορέσει, φυσικά, να αποδοθεί σωστά η ατάκα "Here's Johnny" χρειάστηκε κάτι περισσότερο από υποκριτικό ταλέντο: η ιδιοφυΐα του Jack Nicholson ακροβατούσε πάντα με τα ανθρώπινα όρια. Ο σπουδαίος Αμερικανός που κλείνει 85 χρόνια σήμερα ήταν, είναι και θα είναι ο πιο sui generis αστέρας του Χόλιγουντ. Το ταλέντο και η ιδιοσυγκρασία του δεν τον άφησαν να μπει ποτέ σε καλούπια, βρισκόταν πάντα ένα σκαλοπάτι πάνω από όλους τους υπόλοιπους ηθοποιούς της γενιάς του (όταν είχε όρεξη), λίγα εκατοστά μακριά από την παράνοια και, τελικά, πάρα πολύ κοντά στο μεγαλείο.
Τι γίνεται όμως σήμερα με τον Nicholson; "Κρατιέμαι ακόμη καλά, αν και λιγάκι πιο στρουμπουλός, παραμένω υγιής. Το μυαλό μου συνεχίζει να στροφάρει" είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στη The Sun, διαψεύδοντας το 2013 τις φήμες που τον ήθελαν να αποσύρεται από την υποκριτική λόγω απώλειας μνήμης. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι από το 2010 και μετά δεν έχει εμφανιστεί καμία φορά στο σινεμά.

Με τρία Όσκαρ, 12 προτάσεις για χρυσό αγαλματάκι και περισσότερες από 60 ταινίες στο ενεργητικό του ίσως έχει κάθε δικαίωμα να απολαύσει τις δάφνες του και να ξεκουραστεί. "Βασικά, νομίζω πως έχει αποσυρθεί" ήταν η απάντηση του συμπρωταγωνιστή του στον Ξένοιαστο Καβαλάρη (1969), Peter Fonda, στην ερώτηση του τι κάνει σήμερα ο φίλος του.
Δεν είναι απίθανο το How Do You Know να ήταν μία από τις τελευταίες φορές που είδαμε τον σπουδαίο Jack Nicholson, ο οποίος μέχρι τα 32 του ήταν ένας παγκοσμίως άγνωστος κομπάρσος, στη μεγάλη οθόνη. Πρόλαβε, όμως, να αφήσει ερμηνείες που έγραψαν ιστορία, σε τέτοιον βαθμό ώστε από πολλούς να θεωρείται το κορυφαίο ταλέντο που ανέδειξε το αμερικανικό σινεμά μετά τον Marlon Brando. Ακολουθούν δέκα ρόλοι ως ιδανικά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν αυτήν την άποψη, γεμάτοι από το χαρακτηριστικό χαμόγελο του πάντα αντισυμβατικού τρελο-Jack.
Η Λάμψη (1980)
Ως ο παρανοϊκός Jack Torrance.
Στη φωλιά του κούκου (1975)
Ως ο ψυχασθενής εγκληματίας Randle McMurphy (Όσκαρ Α΄ Αντρικού).
Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές (1981)
Ως ο άπληστος εραστής Frank Chambers.
Chinatown (1974)
Ως ο δαιμόνιος ντετέκτιβ J.J "Jake" Gittes.
Ξένοιαστος καβαλάρης (1969)
Ως ο μέθυσος δικηγόρος George Hanson.
Ζήτημα Τιμής (1992)
Ως ο σκληροτράχηλος συνταγματάρχης Nathan R. Jessup.
Καλύτερα Δε Γίνεται (1997)
Ως ο μισάνθρωπος Melvin Udall (Όσκαρ Α΄ Αντρικού).
Σχέσεις Στοργής (1983)
Ως ο άντρας – στήριγμα Garrett Breadlove (Όσκαρ Β΄ Αντρικού).
Batman (1989)
Ως ο ίσως καλύτερος Joker που πέρασε ποτέ από τη μεγάλη οθόνη.
Ο Πληροφοριοδότης (2006)
Ως ο αρχιμαφιόζος Frank Costello.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Μία διαδρομή γεμάτη "φως" για το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Με αφορμή τα 10 χρόνια δημιουργικής παρουσίας του στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης, το Μουσείο έχει σχεδιάσει μια σειρά από επετειακές δράσεις που αντανακλούν την πολύπλευρη και εξωστρεφή δραστηριότητα του.
'Ανακρίνοντας' τους συντελεστές του Έτερος Εγώ
Λίγο πριν από το οριστικό "αντίο" της πιο πολυσυζητημένης -και όχι μόνο- σειράς της Cosmote TV οι Σωτήρης Τσαφούλιας, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Πέτρος Λαγούτης και Άννα Μενενάκου λύνουν βασικές απορίες μας και μοιράζονται αθέατες στιγμές από το σύμπαν του Ερπετού, του Δημήτρη Λαΐνη, του Παντελή Σκλαβή και της Μάρθας Καρρά.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληH παράξενη ιδιοφυΐα του Quentin Tarantino
Με αφορμή τα 60α γενέθλιά του, θυμόμαστε όχι και τόσο γνωστές ιστορίες από την αναρρίχησή του στην κορυφή του παγκόσμιου σινεμά.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΤα νέα βιβλία που φέρνει η άνοιξη
Πέντε και μία εκδοτικές κυκλοφορίες που θα κάνουν τη ζωή των φιλαναγνωστών πιο ευχάριστη.
Γραφει Παναγιωτης Κουστας25η Μαρτίου με δωρεάν ξεναγήσεις στα μουσεία της πόλης
Αυτά είναι τα αθηναϊκά μουσεία που γιορτάζουν την εθνική επέτειο με ελεύθερη είσοδο στις συλλογές τους.
Vertigo με Robert Downey Jr., αυτό θέλουμε να το δούμε
Το κλασικό θρίλερ του Alfred Hitchcock, "Δεσμώτης του Ιλίγγου" προσεχώς σε remake.