Κάννες, το φεστιβάλ των σκανδάλων

Αν υπάρχει ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο που να είναι συνώνυμο των σκανδάλων πάσης φύσεως, αυτό δεν είναι άλλο από των Καννών.

"Ένα ηλιόλουστο μέρος με σκιώδεις ανθρώπους". Έτσι είχε περιγράψει ο Βρετανός συγγραφέας Somerset Maugham τη Γαλλική Ριβιέρα στα ’50s. Πέθανε το 1965. Δεν πρόλαβε δηλαδή να ζήσει το μεγαλείο των σκανδάλων του Φεστιβάλ των Καννών, που η ιστορία του επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο τα λεγόμενά του για την πιο κοσμοπολίτικη περιοχή της Ευρώπης. Σεξ, πορνεία, ληστείες, αμφιλεγόμενες πολιτικές δηλώσεις, κοινωνικές αναταραχές, καβγάδες, αποδοκιμασίες καλλιτεχνών και ταινιών. Ανομολόγητη επιθυμία του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Ευρώπης και εκ των σημαντικότερων διεθνώς, τα σκάνδαλα πάσης φύσεως. Η ίντριγκα αντί του καλλιτεχνικού δημιουργήματος δείχνει να είναι η κινητήριος δύναμη του θεσμού, που γεννήθηκε το 1946.

Οκτώ χρόνια μετά, το 1954, η Γαλλίδα μοντέλο και ηθοποιός Simone Silva έμεινε τόπλες σε φωτογράφηση με το συνάδελφό της Robert Mitchum, έσπευσε όμως να καλύψει το στήθος της με τα χέρια της πριν την απαθανατίσει ο φακός.

Κάννες, το φεστιβάλ των σκανδάλων

Τον Μάιο του 1968 έγινε η πρώτη και τελευταία ακύρωση του φεστιβάλ. Η φοιτητική εξέγερση δεν άφησε ανεπηρέαστη την κριτική επιτροπή, που, παρά τις αντιδράσεις της κατάμεστης αίθουσας, αποφάσισε ύστερα από ολονύκτια σύσκεψη την οριστική διακοπή του. "Αν δε σας αρέσω μία, δε μου αρέσετε δέκα" ανταπάντησε ο οξύθυμος σκηνοθέτης Maurice Pialat στο μαινόμενο πλήθος που τον αποδοκίμαζε για τη βράβευση της ταινίας του "Κάτω από τον ήλιο του σατανά" με το Μεγάλο Βραβείο του 1987.

Και από τις αποδοκιμασίες στις γροθιές. Το 1992 οι ηθοποιοί Dolph Lundgren και Jean-Claude Van Damme πιάστηκαν να καβγαδίζουν on camera μετατρέποντας το κόκκινο χαλί σε ρινγκ και μάλιστα κακόγουστο, καθώς επρόκειτο τελικά για διαφημιστικό κόλπο στο πλαίσιο της προώθησης της ταινίας τους "Παγκόσμιος στρατιώτης".

Fake όμως δεν ήταν ο λεκτικός τσακωμός του σκηνοθέτη Vincent Gallo και του κριτικού Roger Ebert το 2003. Ο δεύτερος αποκάλεσε την ταινία του πρώτου, "Η απώλεια του έρωτα", "τη χειρότερη ταινία που έχει προβληθεί ποτέ στο φεστιβάλ". "Είσαι ένα χοντρό γουρούνι με σωματότυπο δουλέμπορου" ήταν η απάντηση του Gallo. Μία εξαετία αργότερα, ο Lars von Trier σόκαρε τις Κάννες με τον "Αντίχριστο", για να καταλήξει το 2011 σε persona non grata εξαιτίας της δήλωσής του περί "κατανόησής του στον Hitler".

Το 2013 ήταν η χρονιά που έκανε άνω κάτω την Κρουαζέτ.

ΚΑΝΝΕΣΗ αρχή έγινε με τις ροζ αποκαλύψεις του Λιβανέζου επιχειρηματία Elie Nahas, εμπλεκόμενου στα κυκλώματα πορνείας που δρούσαν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ("Το τι συμβαίνει σε κάθε φεστιβαλικό δεκαήμερο των Καννών ξεπερνά τη φαντασία ακόμα και των πιο διάσημων συνοδών πολυτελείας" είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων), και κορυφώθηκε με ένα διπλό μπαράζ ληστειών: Εκλάπησαν κοσμήματα του οίκου Chopard, αξίας ανώτερης του ενός εκατ. δολαρίων, που προορίζονταν να φορεθούν από ηθοποιούς στο κόκκινο χαλί, ενώ ένα περιδέραιο αξίας 2,5 εκατ. δολαρίων έκανε φτερά από το Hotel du Cap-Eden-Roc παρά το γεγονός ότι το ξενοδοχείο είχε φρουρά ασφαλείας 80 ατόμων.

Ωστόσο, η πιο πολιτικοποιημένη και αμφιλεγόμενη διοργάνωση χαρακτηρίστηκε η περσινή. Η πρώτη της #MeToo εποχής.

ΚΑΝΝΕΣ

Οι χαζές γκρίνιες για την απαγόρευση των selfies και τις αντιδράσεις για την επιστροφή του ασώτου Von Trier υπερέβησαν δυστυχώς το ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας των 82 γυναικών για τις σεξιστικές ανισότητες στην κινηματογραφική βιομηχανία.


Το φετινό 72ο Φεστιβάλ των Καννών ρίχνει αυλαία στις 25 Μαΐου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.