Bud Spencer & Terence Hill: Δύο καλτ ήρωες

10 πράγματα που δεν γνώριζες για το πιο αχτύπητο δίδυμο της Άγριας Δύσης.

Μαζί αποτελούν ένα από τα πιο θρυλικά και σίγουρα καλτ δίδυμα στην ιστορία του σινεμά. Όσοι μεγάλωσαν στα 70s και τα 80s (αλλά κι όσοι πρόλαβαν τα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης των 90s) έχουν παρακολουθήσει τις ξεκαρδιστικές περιπέτειες του γιγάντιου Bud Spencer και του νευρικού Terence Hill στην Άγρια Δύση. Τα spaghetti westerns δεν θα ήταν ποτέ τα ίδια χωρίς αυτό το αχτύπητο δίδυμο από την Ιταλία ενώ η χρυσή εποχή της ελληνικής βιντεοκασέτας ίσως να μην είχε ξεκινήσει ποτέ.

Πόσο καλά, όμως, γνωρίζεις αυτά τα δύο τόσο γνώριμα πρόσωπα που έχεις δει ξανά και ξανά να παίζουν σε επανάληψη τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου; Ακολουθούν 10 πράγματα που (μάλλον) σου διαφεύγουν για τους Ιταλούς θρύλους του καλτ σινεμά.

Ο αθλητισμός

Bud Spencer & Terence Hill: Δύο καλτ ήρωες

Ο Bud Spencer πολύ πριν ασχοληθεί με το σινεμά ήταν πρωταθλητής κολύμβησης και κάτοχος του ρεκόρ Ιταλίας στα 100 μ. ελεύθερο τη δεκαετία του '50 ενώ έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς με την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης. Όσο για τις μαχητικές του ικανότητες; Η ενασχόλησή του με το ράγκμπι και το μποξ έθεσαν τις σωστές βάσεις για τους κινηματογραφικούς καυγάδες που τον έκαναν διάσημο.

Τα πραγματικά ονόματα

Ο Bud Spencer,  κατά κόσμον Carlo Pedersoli, διάλεξε το καλλιτεχνικό του παρατσούκλι συνδυάζοντας τα αρχικά της αγαπημένης του μπύρας (Budweiser) και το πρώτο όνομα του σπουδαίου Αμερικανού ηθοποιού, Spencer Tracy. Ο Terence Hill όμως, κατά κόσμον Mario Girotti, έκανε μία πιο συναισθηματική επιλογή αντιστρέφοντας κατά κάποιον τρόπο το όνομα (Hildegard Thieme) της μητέρας του.

Η πρώτη ταινία

Ένα "διαμάντι" των swords & sandals ταινιών από το μακρινό 1959. Λογικά, ούτε οι ίδιοι δεν θυμούνταν ότι είχαν συμμετάσχει στο Hannibal ενώ σε κανένα σημείο της ταινίας δεν εμφανίζονται μαζί.

Η φιλμογραφία

Μαζί έπαιξαν σε συνολικά 18 ταινίες, στις 16 από τις οποίες εμφανίστηκαν ως δίδυμο. Η μάλλον μεγαλύτερή τους επιτυχία υπήρξε το They Call Me Trinity (1970) που θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα spaghetti western όλων των εποχών. Η τελευταία τους συνεργασία, το Troublemakers (1994), μπορεί να θεωρηθεί ως η ίσως μοναδική εμπορική τους αποτυχία.

Η πρώτη ταινία ως δίδυμο

Το ντεμπούτο τους, όμως, ως δίδυμο είναι μία τελείως διαφορετική ιστορία: το God Forgives... I Don't! (1967), για τις ανάγκες του οποίου άλλαξαν και τα ονόματά τους έτσι ώστε να ακούγονται αμερικάνικα, ήρθε σε μία στιγμή όπου τα spaghetti westerns έκαναν θραύση σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης, μετατρέποντας τους από δύο άσημους Ιταλούς που ασχολούνται με το σινεμά σε αστέρες πρώτου μεγέθους.

Τα soundtracks

Το δίδυμο των Oliver Oninos, τα αδέλφια Guido & Maurizio De Angelis με άλλα λόγια, είναι οι δημιουργοί όλων των soundtracks που έντυσαν τις περιπέτειες των Bud Spencer και Terence Hill. 

Η συνταγή για τα φασόλια

Ο Bud Spencer υπήρξε πολύ σημαντικός παράγοντας για τη διάδοση των φασολιών, μαγειρεμένων στο στυλ της Άγριας Δύσης, σε ολόκληρη την υφήλιο. Για αυτό και υπάρχει συνταγή για φασόλια αφιερωμένη σε εκείνον. Το όνομά της; Bud beans φυσικά.

Τα γυρίσματα

Αν νόμιζες ότι οι περισσότερες σκηνές είναι γυρισμένες στην Ιταλία, είσαι γελασμένος. Η αγαπημένη τοποθεσία των spaghetti westerns ήταν η έρημος κοντά στην πόλη Αλμερία της Ισπανίας, όπου το τοπίο πραγματικά θυμίζει Άγρια Δύση. Το αχτύπητο δίδυμο όμως δεν ταξίδεψε μόνο εκεί: Μαϊάμι, Βραζιλία, Κολομβία είναι μερικοί μόνο από τους εξωτικούς προορισμούς που επισκέφθηκαν για τις ανάγκες των ταινιών τους.

Το άγαλμα

Bud Spencer άγαλμα Βουδαπέστη

Για να καταλάβεις το μέγεθος της αγάπης του παγκόσμιου κοινού προς το πρόσωπο του Bud Spencer, καλό είναι να αναφερθεί ότι στη Βουδαπέστη υπάρχει ένα άγαλμα αφιερωμένο σε εκείνον. Ενδιαφέρον, μάλιστα, παρουσιάζει η επιγραφή στη βάση του: "Είμαστε το μόνο ζευγάρι που δεν μάλωσε ποτέ".

Η παγκόσμια αποδοχή

Το 1999 το περιοδικό Τime κατάρτισε μία λίστα με τους πιο διάσημους Ιταλούς ηθοποιούς σε όλον τον πλανήτη. Στην πρώτη θέση είχε βρεθεί ο Bud Spencer ενώ στη δεύτερη ο Terence Hill.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.