Τι γνωρίζουμε για το Dune του Denis Villeneuve

Η διαστημική saga του Frank Herbert ίσως βρήκε, επιτέλους, τον σκηνοθέτη που της αξίζει.

Έχει μεταφραστεί σε πάνω από 12 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 20 εκ. αντίτυπα από το 1965 μέχρι σήμερα. Η σειρά μυθιστορημάτων του Αμερικανού Frank Herbert αποτελεί για την επιστημονική φαντασία ότι είναι ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών του Βρετανού J.R.R Tolkien για τη λογοτεχνία του φανταστικού. Σε αντίθεση, όμως, με τον τελευταίο που γνώρισε μία δίχως προηγούμενο επιτυχία στο σινεμά και ετοιμάζεται να δοκιμαστεί τηλεοπτικά, το Dune είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη παγίδα που έχει γνωρίσει ο κινηματογράφος τα τελευταία 45 χρόνια.

Στο έδαφος του έπεσαν μαχόμενοι πολλοί σπουδαίοι σκηνοθέτες. Πριν περίπου δύο χρόνια όμως, ένα χαρμόσυνο νέο έφτασε στα αυτιά εκατομμυρίων οπαδών: ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του καιρού μας, ο Καναδός Denis Villeneuve, αναλαμβάνει να κάνει το όνειρο πράξη. Τι γνωρίζουμε, όμως, μέχρι στιγμής για το μεγαλεπήβολο project;

Οι αποτυχημένες προσπάθειες

Ο ιδιοφυής και larger than life Alejandro Jodorowsky προσπάθησε στα 70s να δημιουργήσει, λίγο έως πολύ, την πιο σπουδαία ταινία όλων των εποχών βασιζόμενος στο βιβλίο. Τελικά, όπως με καταπληκτικό τρόπο περιγράφει το ντοκιμαντέρ Jodorowsky's Dune (2014,) κατάφερε να φτιάξει την καλύτερη ταινία που όμως δεν γυρίστηκε ποτέ - αν και όλα δείχνουν ότι ο George Lucas πήρε πολύτιμα μαθήματα για το δικό του Star Wars.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1984, ο "πολύς" David Lynch μας έδωσε τη δικιά του εκδοχή που όμως καθώς περνούν τα χρόνια περισσότερο λοιδορείται παρά μνημονεύεται. Στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί ένα cult classic. Όσο για κάποιες τηλεοπτικές απόπειρες που έχουν γίνει; Πραγματικά, καλύτερα χίλιες φορές να διαβάσεις τα βιβλία.

Το μεγάλο στοίχημα του Villeneuve

Τι γνωρίζουμε για το Dune του Denis Villeneuve

Ένας πλανήτης γεμάτος ερήμους, όπου κάποια τιτάνια σκουλήκια σε μέγεθος φάλαινας παράγουν το πιο πολύτιμο μπαχαρικό του σύμπαντος (μία ουσία που χαρίζει υπεράνθρωπες ιδιότητες), είναι το θέατρο όπου παίζεται ένα πολύπλοκο παιχνίδι εξουσία κάπου ανάμεσα στις πολιτικές δολοπλοκίες και τον ερχομό ενός Μεσσία. Το εγχείρημα να γυριστεί σε ταινία η διαστημική saga του Herbert, μόνο εύκολη δεν είναι. Αν, όμως, υπάρχει κάποιος που μπορεί να το κάνει, αυτός είναι ο Villeneuve. Τόσο λόγω των μεγάλων ικανοτήτων του όσο και για την αγάπη που τρέφει για το sci-fi. Άλλωστε, η προϋπηρεσία του στο remake του Blade Runner, σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο συν.

Το cast

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Paul Atreides θα βρίσκεται ο Timothée Chalamet, o πιο ταχύτατα ανερχόμενος ηθοποιός σήμερα με άλλα λόγια. Μάλιστα, το πιο σημαντικό είναι ότι ο νεαρός Chalamet έχει καταφέρει να αναρριχηθεί πολύ γρήγορα τόσο ψηλά κυρίως με τις υποκρτικές του δυνατότηες και δευτερευόντως με την εμφάνισή του. Όσο για τον δούκα Leto Atreides και τη Lady Jessica, τους γονείς δηλαδή του βασικού χαρακτήρα, τους ρόλους θα αναλάβουν οι Oscar Isaac (γνωστός από τα Star Wars) και η Σουηδή Rebecca Ferguson που οι περισσότεροι γνωρίσαμε δίπλα στον Michael Fassbender στη μεταφορά του Χιονάνθρωπου του Jo Nesbo.  

Τα επόμενα σχέδια

Dune 3

Μπορεί η ταινία να μην έχει καν προβληθεί, η WarnerMedia όμως ήδη φαίνεται να παίζει όλα τα λεφτά της σε αυτό το project. Η διάσημη εταιρεία παραγωγής που θέλει να μπει στον κόσμο του streaming, έχει παραγγείλει ήδη στον Villeneuve μία τηλεοπτική σειρά με θέμα τον κόσμο του Dune, αφού ευελπιστεί ότι αυτός θα είναι πολιορκητικός κριός που θα χτυπήσει τον απόρθητο πύργο του Netflix. Ο Καναδός σκηνοθέτης, μάλιστα, δηλώνει ενθουσιασμένος με τη θεματολογία του show: στο επίκεντρο θα βρίσκεται οι Bene Gesserit, μία μυστική αδελφότητα γυναικών που ελέγχοντας πλήρως το μυαλό και το σώμα τους αποκτούν υπερφυσικές δυνάμεις. 

Η ημερομηνία

Ευτυχώς, σε αντίθεση με άλλα projects που κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθούν, το Dune έχει πολύ συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Νοεμβρίου 2020.


φωτογραφία εξωφύλλου © MonkeyfroG

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Confidenza του Daniele Lucchetti έχει 'για πρωινό' πολλά θρίλερ εκεί έξω

Οι άβολες αλήθειες και η τροφή για σκέψη σε σχέση με την ηθική και την αλήθεια ποτέ δεν ήταν εύκολες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι επικές ατάκες του Jerry Seinfeld που άφησαν εποχή

Ο διάσημος δημιουργός και πρωταγωνιστής της ομώνυμης σειράς -αλλά και πολυεκατομμυριούχος- έχει "πλάσει" την σύγχρονη ποπ κουλτούρα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

8 ωραίες σειρές για να δεις, αν σου άρεσε το Shōgun

Τώρα που τελείωσε η καταπληκτική σειρά του Disney+, κάπως πρέπει να καλύψεις το κενό. Και γι᾽ αυτό είμαστε εμείς εδώ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος