Η τρομακτική κληρονομιά του Blair Witch Project

21 χρόνια μετά το ανεξάρτητο θρίλερ παραμένει ένα θαρραλέο πείραμα που επηρέασε ολόκληρο το σινεμά.

Λίγες μέρες πριν όλα πάνε τελείως στραβά στο The Blair Witch Project, η Heather (Heather Donahue) κινηματογραφεί τον συμφοιτητή της Josh (Joshua Leonard) καθώς εκείνος περπατά πάνω σε ένα κούτσουρο στην προσπάθειά του να περάσει πάνω από ένα παγωμένο ποτάμι στα δάση του Μέριλαντ. "Απλά πάρε βαθιά ανάσα και μην κοιτάς κάτω" του φωνάζει εκείνη πάντα πίσω από την κάμερά της. "Σκέψου πόσο γαμάτο θα είναι το νεκροταφείο όταν φτάσουμε εκεί. Σκέψου την χαρά του να συμμετέχεις σε μία πραγματικά καλή ταινία".

Aπό τον John Wenzel

Εκείνη η σκηνή, όπως και τόσες άλλες του εμβληματικού θρίλερ που έκλεισε 21 χρόνια στις 14 Ιουλίου, δε φανερώνουν μόνο την ματαιόδοξη στάση της πρωταγωνίστριας που βάζει το ντοκιμαντέρ που γυρίζει πάνω από όλα αλλά και την πραγματικότητα πίσω από τις καμέρες αυτής της low-budget παραγωγής που άφησε εποχή. Οι παραγωγοί πολύ συχνά πέταγαν τους ηθοποιούς στη μέση του δάσους, ζητώντας από εκείνους να αυτοσχεδιάσουν υπό ανυπόφορες συνθήκες. Κάτι που οδήγησε σε σκηνές που σηκώνουν πραγματικά την τρίχα, δίνοντας στην ταινία μία κορυφαία θέση στην ιστορικά των κινηματογραφικών hoaxes που κοντράρεται μόνο από cult classics όπως το ιταλικό Cannibal Holocaust (1980).

Η τρομακτική κληρονομιά του Blair Witch Project
Η Heather Donahue στο Blair Witch Project.

Πολλοί θεατές πίστεψαν ότι όσα έβλεπαν ήταν πέρα για πέρα αληθινά

Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι είκοσι χρόνια πριν το είδος των found-footage horror ταινιών (σ.σ: Θρίλερ που μοιάζουν γυρισμένα με ερασιτεχνική κάμερα και σε POV οπτική) ουσιαστικά δεν υπήρχε. Μόνο αφού το Blair Witch Project άνοιξε τον δρόμο, ταινίες όπως το Paranormal Activity (2007) και το συγκλονιστικό REC (2007) από την Ισπανία βρήκαν τον δικό τους. Τότε άλλωστε χωρίς οι κάμερες να είναι ένα προϊόν πολυτελείας δεν βρίσκονταν απαραίτητα σε κάθε σπίτι. Μιλάμε άλλωστε για εποχές που τα smartphones και τα social media ουσιαστικά δεν υπήρχαν ούτε καν σαν σκέψη.

"Ένα στοιχείο το οποίο βοήθησε πολύ την ταινία ήταν το αναδυόμενο ίντερνετ και η ικανότητα να δημιουργήσεις έναν κόσμο τον οποίο οι άνθρωποι θα πίστευαν" μου είπε πριν μία εβδομάδα στο Λος Άντζελες ο Ben Rock, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό της παραγωγής της ταινίας, καθώς θυμόταν ότι πολλοί θεατές δεν αντιλήφθηκαν ποτέ ότι η εισαγωγή του θρίλερ που το προλογίζει ως ντοκιμαντέρ είναι ένα κινηματογραφικό hoax. "Πίστεψαν ότι όσα έβλεπαν ήταν πέρα για πέρα αληθινά".

Μάλιστα είναι πολύ χαρακτηριστικά τα σχόλια της Heather, καθ όλη τη διάρκεια του The Blair Witch Project, για το πως αποκλείεται να χαθεί κανείς στην Αμερική του σήμερα, έτσι όπως ο κόσμος μας έχει μικρύνει. Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είχε καθόλου δίκιο.

Όποιος έχει δει την ταινία θυμάται ότι οι Heather, Mike (Michael C. Williams) και Josh αργούν να συνειδητοποιήσουν τη μοίρα τους σε εκείνη την εκδρομή με σκοπό να γυρίζουν ένα ντοκιμαντέρ για τη μυθική Blair Witch (ένα μη ιστορικό πρόσωπο, περισσότερο μία έξυπνη μυθοπλασία από τους δημιουργούς της ταινίας Daniel Myrick and Eduardo Sánchez, and embellished by its creative team).


Η τρομακτική ιστορία του The Blair Witch Project έφερε επανάσταση στον χώρο του σινεμά: Με budget μόλις 60 χιλιάδων δολαρίων έπιασε 250 εκ. δολάρια στο παγκόσμιο box office.


Η απελπισία της κατάστασής τους δημιουργεί πανικό στον θεατή που νιώθει τρομερά οικεία με όλα όσα συμβαίνουν και κυρίως νιώθει στο πετσί του την αφήγηση που βασίζεται σε κοφτές αναπνοές και απελπισμένες κραυγές.

Blair Witch Project 3
O Joshua Leonard και ο Michael C Williams στο Blair Witch Project.

Ασυναίσθητα αναρωτιέται κανείς μήπως τελικά όλα όσα βλέπει έχουν μία δόση αλήθειας

Η τρομακτική ιστορία του The Blair Witch Project έφερε μία επανάσταση στο χώρο του σινεμά: Με budget μόλις 60 χιλιάδων δολαρίων κατάφερε να κλείσει ένα συμβόλαιο διανομής της τάξης του 1 εκ. δολαρίων για σπάσει κανονικά το box office αγγίζοντας συνολικά τα 250 εκ. δολάρια παγκοσμίως με συνεπές αποτέλεσμα να υπάρξουν sequels, μία τηλεοπτική σειρά, νουβέλες, κόμικς, merchandise και γενικά μία ολόκληρη βιομηχανία γύρω από αυτό καθώς και δεκάδες μιμητές του "αντάρτικου" στυλ κινηματογράφησης.

Φυσικά, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την πρωτότυπη ταινία του 1999. Ακόμη και σήμερα που όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι πρόκειται για κινηματογραφικό hoax, η low-budget παραγωγή σε συνδυασμό με την πάντα παρούσα απειλή που διατρέχει όλη την ταινία δημιουργεί ένα επικίνδυνο κενό που οι φόβοι του κοινού έρχονται να γεμίσουν. Ασυναίσθητα αναρωτιέται κανείς, ακόμα κι όταν γνωρίζει τι πραγματικά έχει συμβεί, μήπως τελικά όλα όσα βλέπει έχουν μία δόση αλήθειας.

"Για κάποια χρόνια από το πρώτο sequel του 2000 μέχρι το επόμενο του 2016 είχε την αίσθηση ότι όλοι σιχαίνονται την ταινία εκτός από μία πολύ μικρή μερίδα φανατικών οπαδών" μου εξομολογήθηκε χαρακτηριστικά ο Rock. "Κάτι που δεν εξηγείται, αφού η ταινία έκανε τρομερή επιτυχία όταν βγήκε. Ζώντας στη φούσκα του Χόλιγουντ όπου οι άνθρωποι πολύ συχνά μισούν πράγματα πρώτον επειδή είναι επιτυχημένα και δεύτερον επειδή γυρίστηκαν μερικά χρόνια πριν".


Ο επιτηδευμένος ερασιτεχνισμός του Blair Witch δημιούργησε σχολή που πηγαίνει πέρα από τα θρίλερ.


Είναι αρκετά απλό για μένα να αντιληφθώ για ποιον λόγο η ταινία ήταν μία απίστευτη επιτυχία την ίδια στιγμή που νοικιάστηκε πολλές εκατομμύρια φορές από τα dvd clubs της εποχής. Ήταν κάτι περισσότερο από ένα φιλμ, ήταν ένας αστικός θρύλος για το πως τρεις αφελείς φοιτητές κινηματογράφου συνεχίζουν να αγνοούνται παρ' ότι το υλικό που κατέγραψαν στις κάμερές του το 1994 έχει έρθει στο φως. Η απλότητα του Blair Witch, όπου η υφέρπουσα απελπισία γινόταν όλο και πιο αισθητή, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους πρωταγωνιστές το έκαναν να ξεχωρίσει από τα περισσότερα θρίλερ της εποχής.

21 χρόνια μετά, το ωμό και αιματηρό θρίλερ αποτελεί ένα θαρραλέο πείραμα του indy κινηματογράφου

Μάλιστα, σε εποχές νοσταλγίας είναι λίγο αναζωογονητικό (αν και λυπηρό) να θυμάσαι πως ήταν η ζωή πριν τα social media και τα smartphones. Δεν υπήρχαν reality shows που έφτιαχναν αναλώσιμους celebrities, οι οποίοι προσπαθούσαν να ανατρέψουν την εξίσωση της διασημότητας, με το να γίνονται πρώτα διάσημοι και μετά να πετυχαίνουν (;) κάτι σημαντικό. Αντίθετα ο επιτηδευμένος ερασιτεχνισμός του Blair Witch δημιούργησε σχολή που πηγαίνει πέρα από τα θρίλερ και φτάνει μέχρι τις σύγχρονες κωμωδίες και sitcoms.

Αντίθετα με όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς, υπάρχει η ουσία και βαθιά σκέψη πίσω από το Blair Witch, όσο γκροτέσκο και επιφανειακό κι αν δείχνει. Σπουδαίες ταινίες τρόμου γυρίζονται μέχρι σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς όμως ότι κάποιος θα μπορέσει να γυρίσει κάτι που να πλησιάζει τη μεγάλη επιτυχία του 1999. Υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι για να εκπλήξεις το κοινό, είναι σχεδόν απίθανο όμως να το εκπλήξεις και δεύτερη φορά με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

Κι όπως με πικρό τρόπο αντιλαμβάνονται και οι χαρακτήρες της ταινίας, οι κάλοι γίνονται εύκολα ανοιχτές πληγές όταν κάποιο σκίσει την οικειότητα στα δύο. Είκοσι ένα χρόνια μετά, το ωμό και αιματηρό The Blair Witch Project αποτελεί ένα θαρραλέο πείραμα του indy κινηματογράφου όπου η ιδέα, η εκτέλεση και τον marketing συγχρονίστηκαν με έναν σχεδόν μαγικό τρόπο.

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος