8 φετινές ταινίες βασισμένες σε αληθινές ιστορίες

Από μουσικά biopics και ιστορίες αγάπης μέχρι φιλμ με ληστείες και serial killers.

Οι βιογραφίες και οι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα ταινίες ανέκαθεν ασκούσαν μία διαφορετική, πιο μυστηριώδη από τη μυθοπλασία, γοητεία στο κοινό. Το "γιατί" δεν χρειάζεται ενδελεχή εξήγηση για να απαντηθεί. Οφείλεται ξεκάθαρα στην περιέργειά μας να γνωρίσουμε καλύτερα πρόσωπα και ιστορίες που έχουν υπάρξει και συμβεί στα αλήθεια και δεν αποτελούν αποκύημα της φαντασίας κάποιου σεναριογράφου.

Οι ακόλουθες οκτώ ταινίες -οι τρεις πρώτες προβλήθηκαν στις αρχές του έτους στις ελληνικές αίθουσες- φέρουν την ένδειξη "based on a true story" και αποτελούν μέχρι στιγμής την καλύτερη φετινή σοδειά φιλμ του συγκεκριμένου κινηματογραφικού είδους.

Επίθεση στη Βομβάη

Τον Νοέμβριο του 2008 ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων σε ολόκληρη τη Βομβάη έριξε την πόλη στο χάος. Μία ομάδα Τζιχαντιστών κρυμμένη ανάμεσα σε απεγνωσμένους επιζώντες που έψαχναν για καταφύγιο εισέβαλε στο ξενοδοχείο TAJ και επιδόθηκε σε μια σειρά από ανείπωτες πράξεις απανθρωπιάς και βίας. Η αληθινή ιστορία των θυμάτων και των επιζώντων, της συμπόνοιας και του θάρρους τους απέναντι στο πιο σκοτεινό πρόσωπο της ανθρωπότητας δια χειρός Anthony Maras.

Rocketman

Ο Taron Egerton είναι ο Elton John σε ένα βιογραφικό φιλμ για τη ζωή και το έργο του δια χειρός Dexter Fletcher, του σκηνοθέτη που παρολίγον να σκηνοθετήσει το Bohemian Rapsody. Η ταινία ακολουθεί το μεγαλειώδες ταξίδι της μεταμόρφωσης του ζωντανού μουσικού θρύλου από ντροπαλό πιανίστα σε παγκόσμιο σταρ.

Ο έρωτας της Βιρτζίνια Γουλφ

Βασισμένο εν μέρει στην αλληλογραφία των δύο γυναικών, το βιογραφικό δράμα της Chanya Button αφηγείται την αντισυμβατική σχέση δύο ασυμβίβαστων γυναικών στο Λονδίνο του 1920: της ποιήτριας και μέλους της υψηλής κοινωνίας Vita Sackville-West και της θρυλικής συγγραφέως Virginia Woolf.

Τεντ Μπάντι, ένας γοητευτικός δολοφόνος

Ο Joe Berlinger καταπιάνεται με τη βιογραφία ενός από τους πιο διαβόητους serial killers στον κόσμο, που βίασε και σκότωσε δεκάδες κοπέλες πριν εκτελεστεί στην ηλεκτρική καρέκλα το 1989. Στον ρόλο του Ted Bundy ο Zac Efron, ενώ σε εκείνον της συντρόφου του, η Lily Collins.

Προβάλλεται ήδη στις αίθουσες.

Η ληστεία της Στοκχόλμης

Οι Ethan Hawke, Mark Strong και Noomi Rapace συμπρωταγωνιστούν σε ένα heist movie, βασισμένο στην αληθινή ιστορία που δημιούργησε τον ψυχολογικό όρο "Σύνδρομο της Στοκχόλμης". Η υπόθεσή του λαμβάνει χώρα στη Στοκχόλμη του 1973, όταν ο Lars Nystrom, Αμερικανός πρώην κατάδικος, εισβάλλει στη μεγαλύτερη τράπεζα της σουηδικής πρωτεύουσας με σκοπό, όχι μόνο να αδειάσει το χρηματοκιβώτιο, αλλά και να απαιτήσει από τις αρχές να ελευθερώσουν τον φυλακισμένο φίλο του. Γοητεύοντας σταδιακά τους ομήρους, τους κάνει, όχι μόνο να τον υπερασπιστούν, αλλά να θελήσουν να τον βοηθήσουν να ξεφύγει απ’ τον στενό κλοιό της αστυνομίας και να δραπετεύσει με εκατομμύρια. 

Πρεμιέρα: 18 Ιουλίου

Η μάχη της επικράτησης

Ο Alfonso Gomez-Rejon σκηνοθετεί τον Benedict Cumberbatch στον ρόλο του Thomas Edison και τον Michael Shannon σε εκείνον του George Westinghouse. Ο εφευρέτης και ο επιχειρηματίας βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας θρυλικής διαμάχης για την ηλεκτροδότηση σχεδόν όλου του κόσμου που θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας νέας εποχής. Ο πρώτος υποστήριζε την παροχή του συνεχούς ρεύματος, ενώ ο δεύτερος του εναλλασσόμενου, με την υποστήριξη πολλών Ευρωπαίων βιομηχάνων και φυσικά με την ανεκτίμητη βοήθεια του Nikola Tesla (Nicholas Hoult).

Πρεμιέρα: 1η Αυγούστου

Η ληστεία της μαφίας

1975. Μία συμμορία από μικροεγκληματίες αποπειράται να κάνει τη μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία της Αμερικής, κλέβοντας πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια από τη μαφία στην πιο μικρή, αλλά βουτηγμένη στο έγκλημα, πολιτεία των ΗΠΑ, το Ρόουντ Άιλαντ. Στο σκηνοθετικό τιμόνι ο Tom DeNucci.

Πρεμιέρα: 25 Ιουλίου

Έντμοντ: ένας απρόβλεπτος συγγραφέας 

Η ιστορία πίσω από τη συγγραφή της αριστουργηματικής ηρωικής κωμωδίας "Σιρανό ντε Μπερζεράκ" από τον συγγραφέα Edmond Rostand μέσα από την κωμωδία του Alexis Michalik, που διαδραματίζεται τον Δεκέμβριο του 1897 στο Παρίσι.

Πρεμιέρα: 15 Αυγούστου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης