Φεστιβάλ Βενετίας 2019: Οι πολυαναμενόμενες ταινίες

Ο προάγγελος των Όσκαρ ξεκινά κι αυτά είναι τα φιλμ που ξεχωρίζουν, με κάποια απ' αυτά να θέτουν δυνατή υποψηφιότητα για το βραβείο του Χρυσού Λέοντα.

Μπορεί να μην έχει τη λάμψη των Καννών, ωστόσο η Μόστρα, είναι το δεύτερο πιο διάσημο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ευρώπης και δη το γηραιότερο. Θεωρείται μάλιστα προάγγελος των Όσκαρ κι όχι αδίκως, καθώς είθισται οι ταινίες που ξεχωρίζουν να διαπρέπουν στη συνέχεια στα Όσκαρ.

Η φετινή 76η διοργάνωση του Φεστιβάλ της Βενετίας θα ανοίξει αυλαία στις 28 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου. Τον τιμητικό Χρυσό Λέοντα για την προσφορά του στην 7η Τέχνη θα λάβει ο Ισπανός σκηνοθέτης Pedro Almodovar, ενώ ο δικός μας Κώστας Γαβράς θα τιμηθεί με το βραβείο Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker 2019 και θα προβάλει σε παγκόσμια πρεμιέρα, εκτός συναγωνισμού, τη νέα του ταινία Adults in the Room. Η ιστορία της είναι βασισμένη στο βιβλίο "Ενήλικοι στο Δωμάτιο" του Γιάνη Βαρουφάκη (κυκλοφόρησε και στα ελληνικά τον Οκτώβριο του 2017) και αφηγείται το σύντομο χρονικό διάστημα της θητείας του συγγραφέα του στο Υπουργείο Οικονομικών και τον φαύλο κύκλο των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα. Στον ρόλο του βουλευτή και Γενικού Γραμματέα του πολίτικου κόμματος ΜέΡΑ25 ο Χρήστος Λούλης.

Φεστιβάλ Βενετίας 2019: Οι πολυαναμενόμενες ταινίες

Ποιες ακόμη ταινίες ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας εντός και εκτός διαγωνιστικού τμήματος; Επιλέξαμε 11 που αναμένεται να κλέψουν τις εντυπώσεις, με ορισμένες μάλιστα να θέτουν δυνατή υποψηφιότητα για το βραβείο του Χρυσού Λέοντα.

Ad Astra

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του James Gray ( The Lost City of Z, We Own The Night), ο Brad Pitt ενσαρκώνει τον Roy McBride, έναν αστροναύτης με αυτισμό, που θα ταξιδέψει στις άκρες του ηλιακού συστήματος για να αναζητήσει τον πατέρα του, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από δυο δεκαετίες, όταν έφυγε από τη Γη για να ερευνήσει πιθανή εξωγήινη ζωή στον πλανήτη Ποσειδώνα. Η αποστολή του θα αποκαλύψει μυστικά και θα ανασύρει στην επιφάνεια μυστήρια που θα απειλήσουν την ανθρωπότητα και ολόκληρο το ηλιακό σύστημα.

Marriage Story

Τι κι αν οι Κάννες έχουν αποκλείσει το Netflix από τις λίστες του; Η Μόστρα φαίνεται να έχει άλλη άποψη. Μετά το The Meyerowitz Stories, ο Noah Baumbach συνεργάζεται ξανά με την αμερικάνικη πλατφόρμα streaming, παραδίδοντας ένα συγκινητικό love story, με τον Adam Driver και την Scarlett Johansson να υποδύονται ένα παντρεμένο ζευγάρι που ενώ παίρνει, προσπαθεί να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά του. 

The Laundromat

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Μία ακόμα πρωτότυπη παραγωγή του Netflix, αυτή τη φορά δια χειρός Steven Soderbergh. Βασισμένη στο βιβλίο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Jake Bernstein, "Secrecy World: Inside the Panama Papers Investigation of Illicit Money Networks and the Global Elite", η νέα του ταινία αφορά το σκάνδαλο των Panama Papers με ένα all star cast: Meryl Streep, Gary Oldman, Antonio Banderas, Jeffrey Wright, Matthias Schoenaerts και Sharon Stone.

The King *

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Και συνεχίζουμε ξανά με Netflix και το ιδιόμορφο πρότζεκτ του David Michôdέ, που συνδυάζει πολλαπλές αφηγήσεις από τα έργα του Σαίξπηρ με πρωταγωνιστές τους Timothée Chalamet, Robert Pattinson και Lily Rose Depp.

Joker

Ο Todd Phillips σκηνοθετεί το origin story του διάσημου villain, με τον Joaquin Phoenix να τον υποδύεται. Η ιστορία τοποθετείται χρονικά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με τον χαρακτήρα του Joker να ακολουθεί καριέρα stand-up κωμικού. Οι απελπισμένες του προσπάθειες να γίνει διάσημος, τον οδηγούν τελικά στον κόσμο της παρανομίας.

The Truth

Ο Hirokazu Kore'eda, ο σκηνοθέτης της ταινίας "Κλέφτες καταστημάτων", που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο 71ο φεστιβάλ των Καννών, ταξιδεύει στη Μόστρα τη νέα του δουλειά και δοκιμάζεται για πρώτη φορά στα γαλλικά. Πρωταγωνίστρια του η σπουδαία η Catherine Deneuve στον ρόλο μίας σταρ του κινηματογράφου που εκδίδει την αυτοβιογραφία της. Στο πλευρό της, ο Ethan Hawke. 

Ema 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Ένα χιλιανό δράμα από τον Pablo Larraín για μία γυναίκα, που έρχεται αντιμέτωπη με ένα ατύχημα που απειλεί να διαλύσει τον γάμο και την οικογένειά της.

Seberg *

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Σε παραγωγή του δικτύου Amazon, η Kristen Stewart μεταμορφώνεται στην ηθοποιό του Γαλλικού Νέου Κύματος, Jean Seberg, που είχε γίνει στόχος παρακολούθησης του FBI, λόγω της δημόσιας υποστήριξής της στους Μαύρους Πάνθηρες.

Wasp Network

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Η Penélope Cruz πρωταγωνιστεί στο δράμα του Olivier Assayas, ο οποίος διασκευάζει βιβλίο The Last Soldiers of the Cold War για την αληθινή ιστορία πέντε Κουβανών κατασκόπων που ταξιδεύουν στη Φλόριντα των ΗΠΑ για να παρεισφρήσουν στις αμερικανικές στρατιωτικές ομάδες εναντίον του Φιντέλ.

Waiting for the Barbarians

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Στο αγγλόφωνο ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη, ο Ciro Guerra σκηνοθετεί τους Johnny Depp, Robert Pattinson και Mark Rylance σε ένα φιλμ που εξερευνά την αποικιοκρατία και όλες τις σκοτεινές πλευρές της.

About Endlessness

Έχοντας κερδίσει ήδη τον Χρυστό Λέοντα στο παρελθόν με το "Ένα Περιστέρι Eκατσε σε Ενα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Υπαρξή του", ο Roy Andersson επανακάμπτει στο Λίντο της Βενετίας με ένα μόλις 73 λεπτών φιλμ με την αφηγήτρια Σεχραζάντ από το "Χίλιες και μία νύχτες" να λέει ιστορίες για τον Χίτλερ, μεταξύ άλλων.

Να σημειωθεί ότι το φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας έχει ήδη επικριθεί εντόνως για το γεγονός ότι μόλις δύο ταινίες από το διαγωνιστικό τμήμα έχουν γυναικεία σκηνοθετική υπογραφή (Babyteeth της Shannon Murphy και The Perfect Candidate της Haifaa Al-Mansour), αλλά και για το γεγονός ότι στο πρόγραμμα προβολών συμμετέχουν δύο δημιουργοί που μέχρι πρότινος ήταν persona non grata για τη διοργάνωση: ο Roman Polanski με τη νέα του ταινία An Officer and a Spy και ο Nate Parker με το American Skin, ο σκηνοθέτης του "Η Γέννηση ενός Έθνους" (2016), που πριν από τρία χρόνια είχε κατηγορηθεί για βιασμό.


*** Οι ταινίες με αστερίσκο (*) δεν διαγωνίζονται για τον φετινό Χρυσό Λέοντα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης